Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
@smurfka píše:
já vím..ale u nás občas soudkyně když viděla a vyslechla ty příběhy, tak potom mimo zápis řekla matce, v uvozovkách proč je tak blbá a nezažádá si o zvýšení, že jí ho určitě přiklepnou..a tak..
Jistě. To by šlo. To by byl jiný návrh, a ten by soud schválil.
Můžeš ještě udělat to, že si podáš návrh na zvýšení výživného a oba dva se projednají najednou a třeba by ti to i o něco málo zvedli ![]()
@Alik.htm píše:
Můžeš ještě udělat to, že si podáš návrh na zvýšení výživného a oba dva se projednají najednou a třeba by ti to i o něco málo zvedli
jj to bych udelala ja, ze bych podala zadost i zvyseni alespon 1000kc kdyz prijdes o prispevek na sebe…
proc o dite nema zajem? tomu nerozumim
desny, co se deje!
@Lana222 píše:
jj to bych udelala ja, ze bych podala zadost i zvyseni alespon 1000kc kdyz prijdes o prispevek na sebe…proc o dite nema zajem? tomu nerozumimdesny, co se deje!
dělala jsem na opatrovnickým soudě zapisovatelku a toto je tam bohužel na denním pořádku! a jsou daleko horší „otcové“, který třeba se o dítko absolutně nezajímají, je jim to všechno jedno, výživné neplatí atd…, jo je to hnus ![]()
A o těch dětí, kolik jich skončí v děcáku apod., o tom radši nemluvě ![]()
@Alik.htm
to je smutny, chapu ze dospeli nekdy ztrati spolecnou rec a city, ale deti za to prece nemuzou
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj holky![]()
Před půl rokem jsme u soudu s manželem uzavřeli dohodu ohledně styku a výživného na nezl. syna. Momentálně manžel opět podal žádost na soud, a to na snížení výživného o polovinu, i když nemá nějakou změnu. V zaměstnání má vyšší plat, než jak měl u předchozího rozhodnutí, žádnou jinou vyživovací povinnost nemá a každým dnem nám přijde rozsudek o rozvodu, takže mu odpadne vyživovací povinnost ke mě. Příjem má nadprůměrný na kraj, ve kterém žije. Malému nad rámec výživného nekupuje nic a na výchově se nepodílí, nemá zájem se s ním vídat.
Prosím o zachování anonymity, je to pro mě citlivé téma. Děkuji za rady
může, ovšem pokud to bylo předtim na dohodu, nic se postatně nezměnilo, tak mu to soud zamítne.
@Anonymní píše:
@evill tak mám 2ročního syna, který bývá hodně nemocný, má atopák. Já jsem na RD, můj příjem je 6500 Kč, manzeluv pres 30tisic a na malého mi platí 4000kč
dočítám - můžeš být naprosto v klidu, tohle mu nesníží ani omylem.
@eumedon píše:Jde o beznávrhové řízení, takže může rozhodnout zcela odlišně.
To myslím nejde. Soud v občanském řízení se myslím může pohybovat jen v mezích petitu, tedy návrhu: Návrhu vyhovět, nevyhovět, nebo vyhovět částečně.
@Alik.htm píše:
Můžeš ještě udělat to, že si podáš návrh na zvýšení výživného a oba dva se projednají najednou a třeba by ti to i o něco málo zvedli
Není třeba, může přednést svůj návrh v rámci jednoho řízení.
@martina.se píše:
dočítám - můžeš být naprosto v klidu, tohle mu nesníží ani omylem.
Souhlas, adekvátní výživné při 30tis. platu, jedné povinnosti a nulovém podílu na péči je kolem 6.000 + zvýšené náklady na nemoc. Jde to argumentačně postavit na shodné životní úrovni dítěte a rodiče. A to počítám, že je to předškolní prcek.
Prosím o radu, zda je možné že bývalému manželovi soud sníží výživné na našeho syna. Ex má plat asi 18000,–čistého, na syna (11let) platí 2OOO,– od rozvodu v roce 2006. Nikdy jsem nepodávala návrh na zvýšení, ani po něm nechtěla během roku nějaké příspěvky na školu, apod. Syna si bere každý druhý víkend. Platí hypotéku a navíc si letos nasekal dluhy a dostala se ke mě informace, že si bude chtít zažádat o snížení. Z druhého manželství má ještě dceru(5 let)na kterou mu soud vyměřil taky 2000,– Vím, že soud nepřihlíží k tomu, že má dluhy, ale platí to i na hypotéku?
@Delphy : Před mateřskou jsem 5 let pracovala na oddělení sociálně - právní ochrany dětí, takže soudů o výživné mám za sebou dost a dost
Všeobecně je důvodem pro snížení výživného vlastně jen zhoršený zdravotní stav rodiče, který má výživné platit, a to tak, že mu ten zdravotní stav znemožňuje vykonávat práci, ke které má kvalifikaci nebo ve které má pracovní zkušenosti. Hypotéku si bral s vědomím vyživovacích povinností, navíc 2 000 Kč není žádná horentní suma, takže na tvém místě bych se nebála, šance na snížení výživného je minimální.
Děkuji za odpovědi. Navíc prý vykládá, že si jezdíme každý rok na dovolenou, tak máme peněz dost
Na jednu stranu je mi ho líto, ale dostal se do toho sám. Teď je syn u něj na týden na prázdninách a musela jsem mu dát z výživného 5OO,– pro něj na jídlo. No, nemusela, jsem blbá, ale dala jsem, než abych se s ním hádala a ve výsledku by to odnesl syn, který se za ním strašně těšil.. ![]()
@Delphy Ja bych byla v klidu, hypo ani pujcky soud pri vymerovani vyzivneho nezajimaji.
A ze jezdite kazdy rok na dovolenou? Za jeho vyzivne to urcite nebude, pokud tedy syn nebydli v krabici od TV a nepresel na fotosyntezu
.