Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Eemii taky si myslim, ze bych mela ale nestava se mi to treba tydne ale jednou za mesic za dva. Tak si rikam aby me s tim akorat nevyhodili.
Určitě se objednej na neurologii. Alespoň udělají EEG.
Jinak já mám průběh migrény velmi podobný tvému. Mám vysledováno, že se objeví většinou kolem menstruace.
Na bolest mi Ibalgin taky nezabírá, ale funguje mi Aspirin. Zkus ho ![]()
Pravděpodobně migréna. Neurolog tě pošle na eeg a podle toho se zjistí jestli je to migréna.
Nevím jak při kojení, ale četnost záchvatů snižuje pravidelná dávka magnezia. Beru každý den to sypké v sáčku a jakmile vynechám, je ten záchvat silný. Chce to najít spouštěč, u mě jsou to hormony.
Mě taky občas ta hlava nebolí nijak tragicky, nejhorší je ta hodina s výpadkem zraku a brnění těla.
Samozřejmě je lepší jít k dr, ale nemusí to být ihned. Žila jsem s tím 16 let, než jsem někam šla
ze mě si příklad neber ![]()
Brneni koncetin teda nemam, ale tvuj stav mi hodne pripomina moji ocni migrenu… ma to hodne lidi, jen nevi ze se jedna o to… prasky nezabiraji, to je marne - uz tady o tom byla diskuze, kdyztak vyhledej… za me je nejlepsi si,,cucnout,, alkoholu, roztahne to cevy a behem chvilky me to prejde ( v mem pripade staci opravdu na jazyk panaka mebo lok vina
)…
@kavenka píše:
Určitě se objednej na neurologii. Alespoň udělají EEG.
Jinak já mám průběh migrény velmi podobný tvému. Mám vysledováno, že se objeví většinou kolem menstruace.
Na bolest mi Ibalgin taky nezabírá, ale funguje mi Aspirin. Zkus ho
Než to dopíšu, už je to zbytečné ![]()
Jo, mně taky kol menses, časem se přesunulo do období ovulace ![]()
@Anonymní píše:
Dobry den, prosim zkuste me nelyncovat. Chci se jen ze zvedavosti zeptat. Mam posledni rok obcasne mzitky pred ocima.
Vetsinou to zacina nevolnosti, jsem unavena malatna a je mi i na zvraceni, pak se pridaji prave ty mzitky nejdriv malinky blikajici klikyhaky ktere se behem 20 minut stavaji obrovskymi blikajicimi klikyhaky pres jedno oko a k tomu i brneni koncetin postupujicich od shora dolu.Stav netrva dyl nez hodinu ale hur vidim a je to hodne neprijemny. Jenze ne vzdy se prida extremni bolest hlavy, vetsinou jen normalni vydrzitelna bolest. A ja nevim jestli to resit s dr nebo ne. Nechci vypadat jako hypochondr. Stava se mi to uz tak dva roky ale tenhle rok je to horsi a horsi. Ibalgin nepomuze a vzhledem k tomu ze stale kojim, nemuzu do sebe cpat co me napadne. Driv jsem si myslela ze to dela dlouhodobe kojeni, preci jen dva a pul roku je docela dost ale to asi ne. Zajimalo by me jestli tu je nekdo s podobnym problemem a rekl by mi zda to resil nebo proste si myslel ze je to migrena a tim to zhaslo. Ted je takova doba ze clovek s kazdou blbosti k dr nejde tak zas litat tam.aby mi rekl ze si mam dat ibalgin a hotovo to bych nerada.dekuji
Ano, je to migrena s aurou, oční migrena. Trpím na to od 11let, každý má jiný spouštěc, na 4 roky mi od toho pomohly Clavigrenin kapky, ale už nejsou.
Teď na to mám napsany sumatriptan. Bývá to u žen často spojeno s hormony. U mě často v době ovulace, celé těhotenství jsem měla klid po prvním těhu mi to začalo po 6N, po druhém porodu jsem měla ataku hned po porodu hned na boxu, dali mi kapacku… taky kojim a občas mě to chytne, nekdy lehčí a někdy je to otrava. Nevidím půlky hlav, moje ruka není moji rukou, brni mi jazyk, mám vypadky v řeči, prostě jako mrtvicka. EEG dobré, není na to nic, člověk může zkusit vypozorovat jídlo, dojít si na dornovku a cvičit, aby měl správné držení těla hlavně v oblasti krční páteře.
https://youtu.be/qVFIcF9lyk8
Dekuji za odpovedi, trosku jste me uklidnili. Mam mit max za dva dny ovulaci, ale spis bude uz zitra. Pri ms si myslim ze se mi to nestava. To bych si rychle spojila. Ted pred vanocemi to resit uz nebudu ale na novy rok bych rada alespon vedela zda je to opravdu ono nebo ne. Ja mela roky dojem ze migrena je jen bolest hlavy a nevolnosti, tohle by me teda nenapadlo. Ale google pri vyhledanu mzitek hned vychrlil prave migrenu.
Muzu se jeste zeptat ty mzitky jsou vzdy pri migrene nebo mate ruzne stavy? Protoze jsem bolest hlavy pri ovulaci vypozorovala casteji ale ten zbytek ne.
@Barunkaska aura nemusí být u každé migrény, já ji mám jen párkrát do roka, jinak většinou přijde rovnou bolest hlavy bez upozornění..a někdo má zase jen auru a na bolest hlavy už nedojde a někdo nemá auru nikdy..si nevybereš
jinak jestli kojíš, tak opatrně s práškama..mě doktor říkal, že můžu jen paralen, ibalgin ne..a je to dobrý brát v kombinaci s magneziem, podpoří ty léky na bolest
@terez8 ja vim, kdyz nekdo rekne ze se muze nekdo ze ne. V porodnici jsme na stahovani delohy taky dostali ibalgin tak beru, ze vyjimecne si ho vzit muzu. Ale na bolest hlavy uz jsem to vzdala davno. Takze to vypada jako jasna migrena. Ja vim ze je to docela bezna zalezitost jenze jak je internet tak cloveku vyjede k temhle priznakum i RS a hned ma nervy na dranc. ![]()
@Barunkaska vítej v klubu. Mám to úplně stejně. Oční migréna /aura/ bez bolesti hlavy. Stav na prd, pak jsem celý den z toho ko. Trvá max 45min. Ovšem již jsem měla i stavy, kdy mi těch 45 min. běželo 4× za sebou s cca 30ti minut pauzou. Na neuro jsem byla před 10ti lety i na magnetický rezonanci. Nic se nenašlo. Léky na to neberu. Frekvenci mám cca 4× do roka, někdy častěji, vždy v období před ms.
@jopo mne to prave blika furt. Celou tu dobu ty aury pak i blbe vidim. Ze zacatku jsrm mela jen ty mzitky ale dneska ten stav byl uplne silenej. Blivno a do toho to blikani, trosku jako kdybych mela kvalitni opicku
pomohlo az kdyz jsem si lehla na zada dala pres sebe perinu a jen nehybne cekala. To byla do 5 minut fuc ale ten stav ze mi je divne mam celej den a do toho i ta hlava boli ale ne nejak extreme. To ze mam migrenu me napadlo u davno jenze jsem si myslela ze ty priznaky jsou stejny vzdy. Za tenhle rok si myslim ze ty mzitky byli mozna 5× 6× ale tentokrat teda fakt nejhorsi. ![]()
Jop migrena… vitej v mym svete… tomu mzickam a brneni se rika aura… nech si napsat Algifen nebo idealne Novalgin (stejna ucinost, ale pro me snesitelnejsi) a ber jakmile se objevi ta tecka nez se zvetsi do vetsiho prusvihu (jakmile se to dostane do vetsiho kruhu tak uz to tak neucinkuje).
Jo ted ctu ze kojis… mno vis asi to telo uz nedava… me migrena zacinala byt vic a vic horsi v momente, kdyz jsem se prepinala jak fyzicky tak psychicky. Takze alespon ber nejaky vitaminy, protejnak a poradne jez. Zkus vypozorovat jestli ten spoustec neni nejaky jidlo a hlavne klid.
Ale minimlane po covidu dojdi k praktikovi aby te poslal na neurologii a aspon te zkontroloval.
Dobry den, prosim zkuste me nelyncovat. Chci se jen ze zvedavosti zeptat. Mam posledni rok obcasne mzitky pred ocima.
dekuji
Vetsinou to zacina nevolnosti, jsem unavena malatna a je mi i na zvraceni, pak se pridaji prave ty mzitky nejdriv malinky blikajici klikyhaky ktere se behem 20 minut stavaji obrovskymi blikajicimi klikyhaky pres jedno oko a k tomu i brneni koncetin postupujicich od shora dolu.Stav netrva dyl nez hodinu ale hur vidim a je to hodne neprijemny. Jenze ne vzdy se prida extremni bolest hlavy, vetsinou jen normalni vydrzitelna bolest. A ja nevim jestli to resit s dr nebo ne. Nechci vypadat jako hypochondr. Stava se mi to uz tak dva roky ale tenhle rok je to horsi a horsi. Ibalgin nepomuze a vzhledem k tomu ze stale kojim, nemuzu do sebe cpat co me napadne. Driv jsem si myslela ze to dela dlouhodobe kojeni, preci jen dva a pul roku je docela dost ale to asi ne. Zajimalo by me jestli tu je nekdo s podobnym problemem a rekl by mi zda to resil nebo proste si myslel ze je to migrena a tim to zhaslo. Ted je takova doba ze clovek s kazdou blbosti k dr nejde tak zas litat tam.aby mi rekl ze si mam dat ibalgin a hotovo to bych nerada.