Může to být růstový spurt?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
83
2.12.11 18:58

Může to být růstový spurt?

Chtěla bych se zeptat zkušenějších maminek, jak poznat růstový spurt.

Mám 4týdenní holčičku, narodila se s 3,240 kg, v porodnici zhubla na 3,020 a po předchozích problémech s kojením má nyní 3,675 kg.

Jsem samozřejmě moc ráda, že konečně přibírá, ale nyní kojím cca po 1,5 hodině z obou prsů (mám v jednom málo mléka, proto z obou), extra uplakaná není a že by se nějak vztekala u kojení, to taky ne. V noci ji budím po cca 3 hodinách, večer mi vycucne mlíko z prsou a brečí hlady, dostává tedy nutrilon a to si vezme i 50 ml (přes den nic víc nechce). Kojím přes kloboučky, bradavky mi nevezme.

Tady vývoj váhy:
2 týdny: 3,100 kg
22.11. - 3,375 kg
26.11. - 3,485 kg
30.11. - 3,555 kg
2.12. - 3,675 kg

Ptám se spíše jen kvůli tomu častému kojení, zda se může jednat o spurt nebo má prostě hlad…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
168
2.12.11 19:43
Evina29 píše:
Chtěla bych se zeptat zkušenějších maminek, jak poznat růstový spurt.

Mám 4týdenní holčičku, narodila se s 3,240 kg, v porodnici zhubla na 3,020 a po předchozích problémech s kojením má nyní 3,675 kg.

Jsem samozřejmě moc ráda, že konečně přibírá, ale nyní kojím cca po 1,5 hodině z obou prsů (mám v jednom málo mléka, proto z obou), extra uplakaná není a že by se nějak vztekala u kojení, to taky ne. V noci ji budím po cca 3 hodinách, večer mi vycucne mlíko z prsou a brečí hlady, dostává tedy nutrilon a to si vezme i 50 ml (přes den nic víc nechce). Kojím přes kloboučky, bradavky mi nevezme.

Tady vývoj váhy:
2 týdny: 3,100 kg
22.11. - 3,375 kg
26.11. - 3,485 kg
30.11. - 3,555 kg
2.12. - 3,675 kg

Ptám se spíše jen kvůli tomu častému kojení, zda se může jednat o spurt nebo má prostě hlad…

Ahojky nevim jestli je to spurt,nebo je hladová to ti asi spíš řekne doktorka.Ale u nás to přesně takhle začínalo už v porodnici jsme se prali s kojením v jednom prsu jsem měla málo mlíčka pak jsme to nějak zvládli a prcek začal přibejat na váze,jenže po 14 dnech doma mi začal třebas po hodině co byl nakojenej plakat hlady dostával nutrilon a byl spokojenej.Mě se toho mlíčka nedělalo málo,ale bylo málo vyživující pak jsem odstříkavala abych měla přehled kolik vypije dostal 100ml nutrilonu a po 3 hodinách 100ml mého mlíka a měl za hodinu hlad 8o bylo to peklo chtěla jsem kojit co nejdýl a prostě to nešlo :nevim: Měl hlad a dávky nutrilonu se stupnovali až nakonec je plně na UM a krásně tloustne.Jenže od té doby nám začli problémy s kolikama a se zácpama a nutrilon mu vubec neseděl a tak no neni nad to když maji mateřské mléko :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
2.12.11 19:49

podle mně máš asi málo mléka,možná jsi i stresovaná. Kojení tak často není dobré ani pro tebe,ani pro malou( nestačí mléko zpracovat). Jestli ti v noci nepláče hlady,nebudˇ ji,ona se ozve sama,až bude potřebovat,jestli cítíš,že ti pláče hlady,nakoj,dokrm a nech jí alesponˇ 2-2,5 hod pauzu. Mezitím odstříkávej,at´se to zvýší tvorba mléka a to jí dávej místo UM. Hlavně se dej do klidu,nic neřeš,přikládej malou po trochu delších puzách (nakoj a dokrm) a v noci místo kojení,jestli malá bude spát, odstříkávej. Mléko jí pak dávej místo UM a předtím koj. Já taky měla málo mléka,trvalo mi to skoro 3 měsíce,než jsem se dostala na skoro plné kojení,hlavní je zachovat klid,dodržet jídelní a pitný režim,ono se to časem dorovná. Neboj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.12.11 19:49

První syn se kojil často. Když bylo rozmezí 2h, tak to bylo pro mě dlouho, když dýl jak 2h, tak už mi začlo samo týct mlíko, protože prsa byli zvyklý na čast odběr.
Poměrně dost záhy jsem se odnaučila koukat na hodiny. Jen jsem zhruba věděla, že jsem kojila při téhle činnosti, pak spal, pak přišel pošťák, vzbudil ho, kojila jsem, takže jsem evidovala cca počet kojení, ale ne nějaké intervaly. A hodně mi tahle „ignorace“ ulehčila život.
Je ještě malinká, má malý žaludek, tak jí častěji v menších dávkách ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
2.12.11 19:51

Jinak já měla mlíka hafo a stejně se kojil fakt často, myslím, že to tenkrát bylo tak po těch 1,5h, někdy častěji. Zkrátka byl žravej, plus si rád podudal prso, dudlíka nechtěl, tak jsem ho většinou nechala dudat a spala přitom. Kolem 4m se intervaly zničeho nic protáhli a v 5m s příkrmy se ustálili většinou na těch 3h, pro mě to byl šílený šok, protože jsem měla pocit, že ho skoro nekrmím :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
2.12.11 20:57

taky kojím hlavně dopoledne hodně často, prostě pořád řve hlady, mlíka mám tedy až moc, pořád mám nalití prsa a mlíkem se kolikrát dáví, jak moc teče.. pak zase pije míň, prostě mu dám kdY si řekne, a doufám že se to srovná :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
2.12.11 22:24

Kojení nevzdávej a dej mu kdykoliv si rekne a na jak dlouho si rekne, alespon se plne rozkojis. Konecne Ti pribyva, tak bud za to rada. Nemyslim si, ze je to spurt, ale mohu se plest. U kazdeho mimca to probihá jinak, u některých to ani nepoznáš, u některých je to trápení. A na ten pláč Ti něco zabírá? Dudlík, nošení?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
3.12.11 08:16

děkuji za rady, na pláč zabírá chování, dudlík nebo znovu přiložit :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí