Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky, prosím o radu!
naše skoro 5ti měs.holčička je přes den hodná, a i večer, když jsme překonaly podvečerní koliku, nebyl s ní výraznější problém. Mezi 20-21h usnula, spola cca do 2h, napapala se a znovu spala cca do 5h. Poslední tak měsíc jako by jí ale večer a v noci něco rušilo
stane se, že jí uspíme, ale za 15min se se řevem probudí a není hodinu k utišení, přijde nám, jako by se bála, ale čeho?vypadá vyděšeně, rozhlíží se kolem..to se opakuje třeba 3× za noc.Nebo řve rovnou místo usínání a ne a ne zabrat, i když děláme vše možný. Dudlík zabere jen občas..
Může být problém v tom, že jako novorozeně začala spát v kočárku se mnou v obýváku, místo v postýlce v ložnici?když jsme jí totiž chtěli teď zvykat na postýlku, začal se tento problém objevovat, ale nevím, jestli to souvisí. Přes den jí mám totiž celou dobu v obýváku na gauči a přijde nám, že jinou místnost natož postýlku už nezná
nevíme teda, na co ji naučit, jestli má dál spát v obýváku, kde je zvyklá, nebo ji okamžitě dát zvyknout na ložnici a postýlku?půjde to ještě vůbec?známá nám řekla, že je malá už teď rozmazlená, myslíte, že ano?a nebo je to prostě období špatného spánku, které přejde a nemáme to řešit..podotýkám, že o zoubkách zatím nic nevíme. Děkuji moc, pokud poradíte..
Ahoj,
můžou to být způsobeno začínajícím růstem zubů, u nás v tuto dobu začali. Jinak malá do postýlky taky nechtěla a sama bez nás spávat taky nechtěla. Tak jsme to přes koleno rozhodně nelámali. Je to zbytečné, tvoje miminko je malinké a prostě vás chce mít u sebe. Pokud si myslíš, že je to tím, že spí samo v postýlce, tak zase spi s ní.
Jinak já razím teorii, že do 12m dítěte je vše povoleno a o rozmazlování nebo rozmazleném miminku nemůže být řeč. Možná kolem toho roku už bych o tom uvažovala, ale v 5ti měsících určitě ne.
Dítě do roka rozmazlit nejde.
Někde jsem četla, že děti, které spí sami a vzbudí se a pláčou, mají na eeg velmi obdobný nález jako když pociťují fyzickou bolest ![]()
Mám půlroční dítě, od narození spí se mnou v posteli, sice byl párkrát v postýlce, ale přijde mi, že v posteli je klidnější, cítí tam moji vůni, i když tam nejsem. Teď zvažuju, že bych ho mohla začít učit na postýlku, ale moc se mi do toho nechce, musela bych na kojení vstávat, takto se jen překulím, nakojím a zase spím ![]()
Nicméně tak do 9m určitě začnu na tu postýlku učit, větší děti se pak učí těžko a já se na dítě v posteli třeba do 3let necítím.
Dělejte to tak, jak to vyhovuje oboum, řečí lidí si nevšímej, je to tvoje dítě a když potřebuje mámu, tak proč to lámat přes koleno
A necháváte třeba světýlko? Nebo nějaký fixační bod, na který se dítě muže upnout?
Daník taky usínal pěkně a pak před pátým měsícem děs. Usínal hodinu a půl s pláčem až řevem. To už jsem ho občas uspala u prsu. Probouzel se cca po půlhodinách zase s pláčem.(ale potom spal celou noc. No a za tři týdny se vyklubal zub. Teď už zase tři dny usíná krásně- snad mu to vydrží.
to mě právě taky napadlo, zkusit nějaký pevný bod (kolotoč, hračku, světýlko,..), na který by si malá zvykla, takhle je bohužel zvyklá usínat u obrazu TV (skoro bez zvuku), ale to se mi už moc nelíbí
jen nevím, jestli to dál praktikovat v obýváku, který zná z celého bytu nejlíp, nebo prostě ložnice a tečka..děkuju za rady
A ty necháš tak malé miminko koukat na tv?
Vždyť je to na ni moc blikání, moc rychlé střihy, to pro děti obzvlášť tak malé není moc dobré…
U nás mimino spí vždycky v ložnici, aby měl klid, takže je zvyklé, ale první syne spal v obýváku přes den a rozhodně pak neječel v ložnici, že to tam nezná.
Nehledá ona spíš tu blikající televizi? ![]()
Jinak světýlko bych na spaní v noci nedávala, spát se má ve tmě, zbytečné mátnout dítě světýlkem. Světlo bych dala až tak batoleti, které leze z postele, aby nezakoplo či se nějak výslovně bálo.
tak ono to bylo myšleno tak, že už byla v kočárku, který byl samozřejmě odtočený od TV, takže né, že by na tu TV koukala, bylo to proto, aby nebyla úplná tma, které by se mohla bát a svítit jsme taky nechtěli ![]()
Ahojky,malá usínala taky v obýváku a pak jsem jí přenesla spící do postýlky a od čtvrtého měsíce jí položím do postýlky,zhasnu a odejdu a ona hned usne,má na bokách polštář,aby se cítila dobře a postýlku mám hned u postele a když začne v noci plakat,tak jí jen chytnu za ručičku,pohladím,dám cumel a zase usne a spinká celou noc do 6 do rána.Začali jsme ji na postýlku navykat co nejdřív,v noci spinká jedině v postýlce a přes den na mojí posteli a kolem sebe peřinu,aby se neotáčela a byla jakoby zpevněná a usne.Je to asi o návyku,pokud usínala v obýváku,kde bylo světlo,tak to světlo nejspíš hledá,ale myslím si,že si na to časem zvykne,chce to jen počkat.