Může z toho ještě vyrůst nebo to je autismus?

Anonymní
21.12.17 11:11

muze z toho ještě vyrust nebo to je autismus?

Ahojte maminky :mavam: Mám syna(3.5 roku) a zhruba od jednoho roku pozoruji ze jsme trošku jiní…Mám podezření na autismus. Přijde mi divné že syn se skoro celý den provzteká(šíleně záchvaty vzteku klidně i hodinu)a rano musi byt vsechno tak jak je zvykly…dlouho mu taky trvá než si na sebe vezme nové oblečení a třeba když místo něho zhasnu tak se začne šíleně vztekat a usim znovu rozsvítit at si to zhasne sám…no je toho hodně…co myslíte?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21.12.17 11:22

Je možné, že z toho vyroste. Mohlo by to být třeba jen takové jiné období vzdoru. Přeji hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.12.17 11:31

Nejsem odborník, ale dle mého toto nejsou úplně jasné rysy autismu. Spíš by mě zajímalo, co je to no je toho hodně…
Tyhle věci můžou být osobnostnho rázu, prostě si hůře zvyká na nové věci - oblečení. Vztekání může mít vždy konkrétní důvod, a jak jinak má dát najevo svůj nesouhlas. Může být na některé věci pedant, nebo úzkostlivý - to by mohlo být to zhasínání. Chce mít aspoň nějaké věci pod kontrolou.
Spíš si myslím, že to bude silná osobnost, se svým názorem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13475
21.12.17 11:35
@Anonymní píše:
Ahojte maminky :mavam: Mám syna(3.5 roku) a zhruba od jednoho roku pozoruji ze jsme trošku jiní…Mám podezření na autismus. Přijde mi divné že syn se skoro celý den provzteká(šíleně záchvaty vzteku klidně i hodinu)a rano musi byt vsechno tak jak je zvykly…dlouho mu taky trvá než si na sebe vezme nové oblečení a třeba když místo něho zhasnu tak se začne šíleně vztekat a usim znovu rozsvítit at si to zhasne sám…no je toho hodně…co myslíte?

Kdo ví, některé děti jsou prostě umanuté a časem to přejde. Teď se dává v 18ti měsících u pediatra rodiči k vyplnění speciální dotazník, který by měl případně první znaky autismu podchytit. To jsi asi nevyplňovala, že? :think: Pokud se ti synovo chování nezdá, prober to raději s pediatrem - čím dřív se pak s dítětem začne pracovat, tím lépe. Dřím ale palec, aby to bylo fakt jen takové tvrdohlavé období ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1338
21.12.17 11:41

Klid, jojo, znám, takové vztekání v tom věku, běda, když jsem rozepla knoflík u kalhotek, chtěla sama rozepnout, hysterický řev, tak jsem znovu zapla, aby ona rozepla, nééé, ještě větší řev, že to nebylo to poprvé :))))teď už to neplatííí a během dne stále něco podobného za hysterického řevu. Pak řvala i ze spaní, protože se ji o tom zdálo-mluvila ze spaní. Je to už 30 let, je z ní chytrá a klidná osoba, velmi trpělivá maminka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
21.12.17 11:43
@Anonymní píše:

Já si myslím, že ve třech a půl letech na to má ještě „nárok“. Tříleťáci umí být pěkně zarputilí, pokud jsou to malí paličáci. Jinak malé děti milují rituály tak nějak obecně a jako autista se chovají v určitém věku do určité míry téměř všechny, akorát že většina z toho vyroste, když jim „dozraje mozek“. Naše tříleťačka to dělá taky a to se s ní přitom dá i vcelku rozumně domluvit. Ale když si postaví hlavu, nehne s ní ani buldozer. Takže autismu bych se zatím neobávala. Zkus se naučit takovým věcem předcházet, víc asi neporadím. Tohle je takové zasekávací období a hodně záleží na povaze dítěte. Jinak samozřejmě chápu tvé obavy, takže pozoruj, ale tak nějak s rozumem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.17 11:44

Má i na noc plenku a přes den často učurává…a nesklonuje a špatně vyslovuje a mluví v ženském rodu…no já nevím ale prostě přijde mi to divné prostě je takový neohebný všechno musí být každý den stejně, všechny situace atak…i třeba ve školce musí prvvní otevřít dveře atak jinak je peklo

• Citovat
  • Upravit
442
21.12.17 11:50

Zeptejte se lékařky, vypisovala jsem na to dotazník. Ale mladší syn mi tohle dělal taky a je to jen tím, že je to beran tvrdohlavej:D U staršího jsou určité znaky, ale dalo by se říct že z toho částečně vyrostl. Bylo mi řečeno že prostě bude svůj a at to neřeším, tak to neřeším a je fakt že když mě nemá furt za zadkem, tu ustrašenou maminku která se ho snaží především ochránit, zvládá vše mnohem líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
21.12.17 11:56
@Anonymní píše:
Má i na noc plenku a přes den často učurává…a nesklonuje a špatně vyslovuje a mluví v ženském rodu…no já nevím ale prostě přijde mi to divné prostě je takový neohebný všechno musí být každý den stejně, všechny situace atak…i třeba ve školce musí prvvní otevřít dveře atak jinak je peklo

Plenka na noc ve třech letech není nic divného, na to má ještě čas. Učůrávání přes den - záleží asi jak moc, jak často a v jaké situaci. Že mluví v ženském rodu, pokud tráví většinu času s tebou, tedy osobou ženského pohlaví, tak asi taky v pohodě, opakuje, co slyší. Jemně bych opravovala. Skloňování je prostě těžké, koukni do diskuze Vtipné hlášky našich dětí, co i o dost starší děti komolí. :)
Náš tříleťák je třeba nešťastný, když ráno ve školce nezazvoní na zvonek. ;)
Celkově se mi tvůj popis nezdá nějak zásadně špatný, neplašila bych. Jak se chová ve společnosti? K ostatním dětem i dospělým?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
21.12.17 12:04
@Anonymní píše:
Má i na noc plenku a přes den často učurává…a nesklonuje a špatně vyslovuje a mluví v ženském rodu…no já nevím ale prostě přijde mi to divné prostě je takový neohebný všechno musí být každý den stejně, všechny situace atak…i třeba ve školce musí prvvní otevřít dveře atak jinak je peklo

Moje tří a půl letá má na noc taky plenku, v tomto věku to ještě není nic nenormálního, prostě nemají dozrálé svěrače. Co se mluvy týče, tak ne každé dítě mluví ve třech letech tak, aby mu bylo krásně rozumnět. Já tě fakt chápu, že se bojíš a přijde ti to divné, ale vesměs se tak chová dost tříletých dětí. Pak je to nejen o povaze, ale i o přístupu rodiče. Jak na to reaguješ? Jsi důsledná a když řekneš ne, tak to ne platí, i kdyby dítě zbouralo celý barák? Tohle je hodně důležité. Moje tříleťačka nejednou dělala povyk, že jsem měla ostudu až na půdu, ale nepovolila jsem. Hysteráky na silnici, v obchodech, ale já vždycky zavřela oči uši a prostě jí popadla a odtáhla bez zbytečných řečí pryč. Protože tohle se holt dělat nesmí a hotovo. Ono není vždycky dobré těm dětem ustupovat, protože se to pak stupňuje, oni neustále zkouší, kam až smí zajít a pak se z nich stávají takoví malí teroristé bez hranic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13475
21.12.17 13:11

@Bong Popravdě, nás ten dotazník teprve čeká ;) Věděla jsem, že je to asi poměrně nová záležitost, tak jsem to teda našla a pediatři ho mají k dispozici teprve od ledna 2017 :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
21.12.17 13:18

Zakladatelko můj syn žádnou poruchu nemá. Ale nemohli jsme ani koupit nové boty. Tak do čtyř let prostě odmítal jakékoliv nové předměty, které si sám nevyžádal. Oblečení atd když bylo nové, musela ho tím obklopit, aby to přijal a po nějaké chvíli teprve dobrovolně oblékl. Cizí lidi, prostředí, dotyky, mluvení s cizíma a atd nepřicházelo v úvahu. Nikdy a nikde. Absolutní pocit bezpečí mu umožňovalo to, že se nedělej nic neobvyklého a všechno má svůj řád.
Ve školce se to začalo zlepšovat. Otevřel se světu a začal přijímat ty běžné věci úplně normálně. Ovšem kamarádku má pořád jednu, už čtyři roky a bez té by se asi neobešel. Ta ho provází naštěstí stále, teď i ve škole.
Já bych řekla, že je to jeho konzervativní povaha a vnější svět mu pomůže zvládat ty změny snázeji. Buď mu oporou, nelámej nic přes koleno, ničemu nepomůžeš. Musí dozrát. Bude hodně rozumný a přemýšlivý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2439
21.12.17 13:34

Co na to říkají učitelky ve školce? Pokud by se jim něco nezdálo měly by vás poslat do pedagogicko psychologické poradny. Kdybys chtěla můžeš se tam objednat i sama bez jejich doporučení. V tomto věku se ale myslím ještě nedělají jednoznačné závěry, může jít jen o podezření na nějakou poruchu, která se sleduje a definitivně se stanoví až později. Klidně se může stát, že se nezjistí nic a má jen komplikovanější povahu. Nadruhou stranu pokud se potvrdí podezření na nějakou poruchu, dostanete vy i učitelky doporučení, jak s chlapcem pracovat a může vám to v různých situacích pomoct a usnadnit zivot.

Příspěvek upraven 21.12.17 v 13:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
97
21.12.17 13:39

Taky myslím, že z toho vyroste. Děti se něco nějak naučí dělat, něco někam dát, a pak strašně špatně nesou, když to někdo udělá jinak. Někdo míň, někdo víc, i ty reakce jsou ale adekvátní tomu věku (tj. vztek, pláč…) Pokud jinak normálně komunikuje, dívá se na vás, opakuje věci, učí se, tak je úplně normální dítě. Tedy batole. A počurávání jsme taky řešili s prostřední dlouho. Ona se prostě tak zabrala do něčeho, že nešla a pak už to nestihla. Vše přejde…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
21.12.17 13:43

Zkuste zajít na vyšetření, ať máte jasno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí