Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Třeba mi někdo poradíte…máme dceru, je ve druhé třídě a každých cca 14 dní až tři týdny je nemocná, nic hrozného…rýma, kašel, zvýšená teplota, letos 2× střevní chřipka, nyní opět viróza, poprvé za školní rok s vysokými teplotami…imunitní vyšetření má…včera jsem se o tom bavila se sestřičkou na dětském a ta mi řekla, že citlivější děti jsou více nemocné…dcera je premiantka třídy, přesto, před každou písemkou, diktátem prožívá stres…tam by prý mohl být kámen úrazu…že si stresem oslabuje imunitní systém…nejsme na ní přísní ohledně školy…už ve školce prý musela mít každou zadanou práci…co nejlepší…co s tím, jak z toho ven???Nemáte někdo podobně založené dítě???
U nás to tak probíhalo většinu školní docházky, ovšem důvodem byly pylové alergie, astma a pak brala i léky na imunitu. Byl to neustálý kolotoč, týden rýma, z toho kašel, nakonec antibiotika na průdušky, týden dva klid a nanovo. K tomu angíny, záněty stř. ucha. DOktorka jí i zakázala školní plavání.
Určitě za to může stres. Psychosomatika je již dnes oficiálně uznaný lékařský obor. Můžeš se poinspirovat u dr. Hnízdila… https://www.youtube.com/results?…
Pro vokishka: To jsem zapomněla napsat, dcera je také alergik na zvířecí srst a sliny…plavání jsme měly také zakázané…a kdy se ta nemocnost snížila?
@Anonymní píše:
Pro vokishka: To jsem zapomněla napsat, dcera je také alergik na zvířecí srst a sliny…plavání jsme měly také zakázané…a kdy se ta nemocnost snížila?
Až tak na druhém stupni. Zima bývala tragická, běžně třeba celý únor nebyla ve škole. Hodně jí pomohla vakcína na roztoče, po ní byl obrat k lepšímu tak o 80 %.
Nám vloni lékařka předepsala Bronchovaxom, po něm byla též cca půl roku zdravá…prý jí ho opět napíše koncem srpna…no druhý stupeň je ještě daleko…
@Anonymní píše:
Nám vloni lékařka předepsala Bronchovaxom, po něm byla též cca půl roku zdravá…prý jí ho opět napíše koncem srpna…no druhý stupeň je ještě daleko…
Ten taky měla. Bylo to děsné období, když nás viděla doktorka, že vcházíme do ordinace, tak už jen prohlásila, ty jsi tu zase, co s tebou. Už aby bylo sluníčko (nejvíc problémů bylo podzim - zimaa).
Řekla bych, že velmi pravděpodobně ano.
Doporučuji shlédnou toto:
http://eliatv.cz/…fialova/1671
Zisk dcery z nemoci, bude zřejmě zmenšení stresu ze školy.
Podobně založené dítě ne…byla jsem tím postižená já sama. Kombinace velké ctižádosti, strachu ze selhání a obavy z autorit. Rodiče byli v tomto směru také v pohodě, měla jsem to (a dodnes mám) zkrátka v sobě. Podle toho, co píšeš, bych si tipla, že dcera bude podobný typ. Mívala jsem pravidelně zvýšenou teplotu (až 37.8) a byla jsem hodně spavá. Snažila bych se vyřešit příčinu, ty fyzické projevy jsou jen symptom…možná by bylo dobré jí zdůrazňovat, že si na ní vážíte dalších věcí, které se školním prospěchem nesouvisí. Zkusila bych se poradit i s dětským psychologem.
U dětského psychologa jsme již byly…řekla, že si stres ze školy uvědomuje a že se s ním snaží prát…
Urtica-dioica: přesně, má strach ze selhání, že se jí budou děti smát, když nebude mít něco dobře napsané, řečené…neustále vysvětluji, výsledek zatím žádný a strach z učitelek má taky…
Myslím, že úplně to změnit nedokážete a nemá smysl si to vyčítat, ona to má zřejmě pevně zabudované v naturelu - ale určitě to lze trošku usměrnit a mírnit dopady. Přemýšlím, co by bývalo pomohlo mě a napadlo mě jen to povzbuzování v jiných oblastech…na mě třeba rodiče nijak netlačili, ale necítila jsem se moc dobrá v ničem jiném než v oblasti školy a tak jsem si dala rovnítko mezi vlastní hodnotu a tím, jak mi jde učení. Pokud jsem selhala ve škole, cítila jsem se k ničemu. Zkuste ji hodně chválit za lidské projevy, za laskavé chování ke kamarádce apod. - zkrátka za věci, které nijak nesouvisejí s výkonem.
Těžko říct, může, a nemusí to být tím. možná je to tím, že letošní zimu-nezimu byly nějaký šílený bacily..v životě jsme ani já, ani děti, neměli střevní virozu, a letos jsme ji měli doma 2 krát, já jsme od ledna věčně na antibiotikách. a nějaký stres nemám. už aby se oteplilo, a bacily zmizely ![]()
Ahoj :Syn byl take od 2.tridy nemocny a mel straslive opary, pomohlo najit konicka. U nas to byla priroda. Chodili jsme ven pozorovat vse zive. Krmili jsme např. mravence a lezic na brise jsme sledovali, jak dlabou
Na skolu jsme se moc neptali a po navratu venku zbyl čas jen na pripravu tasky
/ukol jsme udelali, nez jsme sli ven/Znamky jsme prestali komentovat.Tedy mel v te dobe hlavne 1 a my jsme nechvalili..Pomohlo to ![]()
No, ted je mu 16 a uz ma jine priority nez skolu ![]()
Třeba mi někdo poradíte…máme dceru, je ve druhé třídě a každých cca 14 dní až tři týdny je nemocná, nic hrozného…rýma, kašel, zvýšená teplota, letos 2× střevní chřipka, nyní opět viróza, poprvé za školní rok s vysokými teplotami…imunitní vyšetření má…včera jsem se o tom bavila se sestřičkou na dětském a ta mi řekla, že citlivější děti jsou více nemocné…dcera je premiantka třídy, přesto, před každou písemkou, diktátem prožívá stres…tam by prý mohl být kámen úrazu…že si stresem oslabuje imunitní systém…nejsme na ní přísní ohledně školy…už ve školce prý musela mít každou zadanou práci…co nejlepší…co s tím, jak z toho ven???Nemáte někdo podobně založené dítě???