Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, jste schopné usnout, když vaše dítě nespí? Mimčo jsem nakojila, dala do postýlky a ona se tam spokojeně už půl hodiny převaluje. Vím, že to za chvíli zalomí, nic nevyžaduje, je vedle mě, takže bych ji slyšela, kdyby něco, ale prostě oka nezamhouřim, dokud neusne. Máte to taky tak?
Mám to i se starším. Když s nim jde spát partner, kolikrát mi říká, že usnul dřív než kluk. Že se tam malej ještě zmítal, že koukal z okna, ale to prý ví tak napůl, byl už v polospánku a pak usnul, za jak dlouho po něm kluk, to už neví. Tak to u mě nehrozí. Já prostě ležim vedle dítěte a čekám, až usne, i když jsem třeba unavená. Prostě nemám uvnitř ten klid. A nemám to jenom se spaním. Já se třeba ani nedokážu pořádně na nic soustředit, když jsou děti vzhůru, i když jsou hodný a nic zrovna nechtějí. Jsem uvnitř pořád tak nějak v pozoru. Obdivuju všechny, co třeba můžou při malém dítěti studovat. Já nějakou náročnější knížku, na kterou se třeba koncentrovat, prostě nedám, dokud nejsou malí v postelích.
Manzel chrape a decka si vyspevuju
Ale ja som nezaspala ani ked som mala horucku a deti nespali. Navyse obe potvory rozpravaju zo sna, a aj na to sa budim. Uz mi zacina hrabat z nevyspania.
Mam to stejne. A jeste horsi, ze kdyz v noci nakojim, tak pak nemuzu klidne pres hodinu zabrat ![]()
Jj taky tak. Akorat obcas kdyz ji zpivam ukolibavku tak uspim sebe samotnou ![]()
Nejsem, dokonce nejsem schopna spat ani kdyz se ve spanku mrvi v postylce nebo si tam ze spani neco povida, ja mam obecne nic moc spani, takze v noci klidne hodinu vejram do stropu a jakmile se k tomu prida nejaky zvuk od malyho, tak se cas nespani prodluzuje.. ![]()
a chlap? dite tady uz pul hodiny pobiha, rachoti s autickama, pusu nezavre a chlap si nadale spokojene spinka…takze tak ![]()
@Mrňátko v klidu spim, i když malej nespí - kolikrát má v noci vyspáno např ve 3, tak si v postýlce brebentí - otočím se tak, abych byla obličejem k němu, ale usnu - kdyby něco, vřískal by. Jinak u nás - chlap se někdy vzbudí, někdy ne - záleží, jak moc mládě piští ![]()
Já jsem na tom stejne, od doby co je malá ve svém pokojíku je to lepší, protože neslysim každý její pohyb.
Ale vzbudí mi taky hned jak začne maličko knourat nebo povídat.
@Šarlota4 píše:
Jj taky tak. Akorat obcas kdyz ji zpivam ukolibavku tak uspim sebe samotnou
to znam. Potichu prozpevuju, najednou spim a kluk semnou trepe mamo mamo.
jinak ja od 6tt do cca20tt trpela. takovou unavou. Ze sem z postele.prelezla.na gauc a jednim okem ho sledovala.
Odpoledni spanek sem spala hned jak sem lehls a co delal syn nevim. vetsinou usnul az po me
zamknuta a rachot me vzbudil, jinak ne ![]()
Za netehotnyho stavu mam spani lehky. Vzbudi me vsechno. s prominutim kazdej prd i ve vedlejsi mistnosti.
Ttky nespim. Mozna bych i usnula, ale mala se odkopava a pak je studena, takze cekam az usne a navic, kdyz nema cumel, tak si zacne cucat ruce, tak navic podavam cumel.
Čekám až malý usne. Pak většinou koukám do stropu hodinu, dvě, tři než zaberu
V noci se budí tak 4krát. Už se začíná dřív rozednívat, takže i budíček je dřív, kolem půl 6 ![]()
Co jsou oba v pokojíčku tak spim jak dudek i když jsou vzhůru. Když jsem měla mladšího i sebe tak jsem byla věcně vzhůru, vzbudilo mě každé rychlejší nadechnutí
Ked viem, ze sa mu nemoze nic stat a ze ho budem pocut, spim v minute. V noci spavam aj pri kojeni
Ale keby bol napriklad vo vedlajsej miestnosti, tak ani nahodou.
Taky tak ![]()
@LindaPraha jo to jsem měla, když jsem kojila, taky. 3 ráno, malý konečně zabral a já brouzdala hodinu po netu
A to jsem byla dost vyčerpaná, ale prostě to nešlo.
Nespim a nespim…starsi se ve spani skrabe/exem/ ci mluvi a ja jsem napnuta jak ksandy…mladsi vzdycha a vrti se a ja zase cekam co bude… taky mi to leze na mozek, manzel to nechape, ten kdyz spi se starsim tak ani nevi, ze ten se sebral a odesel treba za mnou… neumim v klidu usnout, kdyz vim, ze deti nespi ci jsou nemocne… v noci se mladsi jeste krmi a ja i hodinu neusnu, dokud on nespi a klidne nedycha…