Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Pudloslava píše:
moji hosi meli presne opacne tendence, rekla bych „s jidlem roste chut“. co bych usinal sam, kdyz muze mama prinest dudlik?
Myslíš, že by jsi jim ještě v 10letech musela nosit dudlík
Mám druhé dítě, což ze mě odborníka nedělá, ale v rodině dětí dost, budily se různě některé i často a i bez estivila z toho všichni úspěšně vyrostly ![]()
Muži jsou všeobecně lepší ve všem, logicky jsou i muži kteří to umí lépe i s dětmi a píšou o tom moudra ![]()
@Annci píše:
Tak můj muž se o naše šestitýdenní miminko dokáže postarat o dost líp než já. Já hojšám, zpívám, nosím a nic. On si k ní lehne, sdělí jí, že nosit ji nebude, usne, začne chrápat a malá spí vedle něho do pár minut jako dudek. Jak to dělá, netuším
to je nádhera, úplně si to představuji. ten obrázek. ![]()
@hBod píše:
@tronelkaMuži jsou všeobecně lepší ve všem, logicky jsou i muži kteří to umí lépe i s dětmi a píšou o tom moudra
O trabantech je toho už dost, lepší bude jak vytunit žehličku. ![]()
Jinak já si myslím, že ne ž by to muži uměli líp, ale umí to jinak.
@hBod píše:
@tronelkaO trabantech je toho už dost, lepší bude jak vytunit žehličku.
A myslíš, že to budou muži číst? ![]()
@cikcak píše:
to je nádhera, úplně si to představuji. ten obrázek.
Vypadá to legračně, jako na fotkách, co kolují internetem „jaký táta, takové dítě“. Oba dva hlavy u sebe, pusu stejně pootevřenou a chrní. Když manžel s malou spolu usnou večer v obýváku, tak ji stačí nakrmit kolem půlnoci a ráno až kolem půl sedmé. Bídně uvažuju o tom, že by měl stálé služby, ale je mi jasné, že když chodí do práce, je to cesta do pekel. Ale jako představa je to velmi, velmi uspokojivé ![]()
Netvrdím, že to obecně muži s dětmi umí lépe, ale ten můj velmi často ano. Minimálně mě drží na uzdě ohledně mých pseudostrachů o děti a vrací mě do reality, abych nebyla kvočna.
@Annci píše:
Vypadá to legračně, jako na fotkách, co kolují internetem „jaký táta, takové dítě“. Oba dva hlavy u sebe, pusu stejně pootevřenou a chrní. Když manžel s malou spolu usnou večer v obýváku, tak ji stačí nakrmit kolem půlnoci a ráno až kolem půl sedmé. Bídně uvažuju o tom, že by měl stálé služby, ale je mi jasné, že když chodí do práce, je to cesta do pekel. Ale jako představa je to velmi, velmi uspokojivéNetvrdím, že to obecně muži s dětmi umí lépe, ale ten můj velmi často ano. Minimálně mě drží na uzdě ohledně mých pseudostrachů o děti a vrací mě do reality, abych nebyla kvočna.
krásně napsáno
![]()
@Alušáček píše:
Myslíš, že by jsi jim ještě v 10letech musela nosit dudlíkMám druhé dítě, což ze mě odborníka nedělá, ale v rodině dětí dost, budily se různě některé i často a i bez estivila z toho všichni úspěšně vyrostly
tak jisteze z toho vyrostou, ale rozhodne se to v dohledne dobe nerysuje a maloktera superzena je schopna normalne fungovat, pokud v noci 10× vstava a hleda dudlik. Odrazi se to na jejim vykonu a nalade behem dne a to se rozhodne dotzkne cele rodiny vcetne dotycneho ditete. Nehlede na to, ze nektere zeny maji docela zodpovednou praci, u ktere neni radno byt uplne mimo. Ty, ktere praci nemaji, tak trebas jen rozvazi starsi ditka autem do skol a skolek, coz taky neni v polospanku moc bezpecne.
Kazda zena si musi sama stanovit hranici, dokud to jeste jde a kdy uz to proste dal nejde, neni to o tom, jak je dobra matka. Dobra matky nezazdni vsechny ostatni kvuli miminu.
Ted pisu o svem poslednim diteti - cim casteji mu v noci dudlik dam, tim casteji ho potom chce. Kdyz ho necham jeden vecer trochu pobrecet, nasledujici nejmene tyden spi daleko lepe. Bohuzel vzhledem jeho castym nemocem a svemu pohodli (to zduraznuji, protoze pro dany moment je opravdu daleko pohodlnejsi vstat a dudlika donest) jsem zatim nebyla dostatecne dusledna a vzdycky si najdu vymluvu, proc mu tentokrat ten dudlicek strcim. A tak se to postupne zase zhorsuje, az to dojde do nejake neunosne meze a mimino zase musi vecer brecet. kdybych ho vyestivilovala v puzlroce, jak jsem chtela, mohli jsme se vsichni zrejme davno poradne vyspat.
@Pudloslava tak třeba si tvé dítko naučí časem samo si v noci strčit dudlík do pusinky a bude po problému
Samozřejmě chápu, že všechno má své meze a máma co se dlouhodobě nevyspí to nemůže vydžet, ale řešení jsou různá. Moje půlroční se pokud je v postýlce taky často budí u mě v posteli spí podstatně lépe, takže po prvním nočním kojení zůstává u mě a vyspané jsme obě, pro
mě daleko jednoduší řešení než jí i sebe nervovat nějakým vyřváváním ![]()
@Alušáček píše:
@Pudloslava tak třeba si tvé dítko naučí časem samo si v noci strčit dudlík do pusinky a bude po problémuSamozřejmě chápu, že všechno má své meze a máma co se dlouhodobě nevyspí to nemůže vydžet, ale řešení jsou různá. Moje půlroční se pokud je v postýlce taky často budí u mě v posteli spí podstatně lépe, takže po prvním nočním kojení zůstává u mě a vyspané jsme obě, pro
mě daleko jednoduší řešení než jí i sebe nervovat nějakým vyřváváním
muj nejstarsi se to nenaucil ani ve dvou letech. ale od toho vyrvani mladej spi uz treti noc uplne luxusne. on bez dudliku usnout umi, jen dudlicek je pro nej neco jako bombon pro vetsi dite, kdyz ho muze dostat, tak ho proste chce.
@tronelka píše:
A myslíš, že to budou muži číst?
Objednávám výtisk! Hele, je to tunění, finančně dostupný, neb žehlička je malá, a ještě se může tvářit, že to dělá pro ženu… bude to trhák.
@Annci píše:
Netvrdím, že to obecně muži s dětmi umí lépe, ale ten můj velmi často ano. Minimálně mě drží na uzdě ohledně mých pseudostrachů o děti a vrací mě do reality, abych nebyla kvočna.
Jojo. Chlap teď byl s malou 14 dní doma (on na PN, ona s teplotou) - vyrovnanější a spokojenější jsem ji dávno neviděla.
V dřívějších dobách nás od bezbřehého kvočnění odtrhávala nutnost postarat se o jídlo, teplo, další děti… teď si často můžem dovolit popustit uzdu (zvlášť my matky jedináčků), a chlapi jsou poslední brzda ![]()
@Pudloslava píše:
muj nejstarsi se to nenaucil ani ve dvou letech. ale od toho vyrvani mladej spi uz treti noc uplne luxusne. on bez dudliku usnout umi, jen dudlicek je pro nej neco jako bombon pro vetsi dite, kdyz ho muze dostat, tak ho proste chce.
nás zubařka upozornila, zhruba ve 2,5 letech, že se děcku boří klenba v pusince, vlivem dudlíku. Takže opravdu odbourat, dokud je ještě čas.