Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Hezký večer, dcera 8 měsíců si dnes několikrát sedla ze šikmého sedu. Sedí normálně rovně s nohama před sebou, nikam nepadá, má krásně rovná záda. Myslíte že ji už můzu začít ve sporťáku posazovat?
Můžeš, ja teda davala stejne malinko sklopeneho, protože v pravem uhlu to synovi nebylo pohodlne.
Já teda ještě asi týden čekala a začínala jsem půl hodinovýma procházkama. ono to drncá a je to pro prcka náročné, hned takto ze začátku. rehabka byla stejného názoru.
Dcera jezdí ve sportaku od 7,5 m, nesedí. Takže jezdí v téměř úplným lehu. Do korby už se mi nevešla, nebylo na vyber ![]()
@skorotehotna dcera je taky od 6 měsíců ve sporťáku, je velká 75 cm a 10 kg, jen jsem ji stále vozila jen vleže. Ještě neleze, ani nejde na čtyři, jen si dnes začala právě sedat pres bok, tak mě to celkem překvapilo.
Jestli ve sporťáku nevyžaduje sed, já bych jí dala ještě pár dnů v té poloze pololehu. Doteď (12m, sedl si v 10m) mám sporťák lehce zešikma, že když chce sedět, tak sedí a nebo se může opřít. Taky v něm stojí a nebo sedí bokem, jak je mu libo.
Mladá mi od 5m nevydržela v hlubokém ani boha, tak byla ve sporťáku nadzvedlém mírně ale byla. Přežila. Neboj a normálně dej, pokud nejste v kočáru půl dne ![]()
@Aja646 píše:
@skorotehotna dcera je taky od 6 měsíců ve sporťáku, je velká 75 cm a 10 kg, jen jsem ji stále vozila jen vleže. Ještě neleze, ani nejde na čtyři, jen si dnes začala právě sedat pres bok, tak mě to celkem překvapilo.
Aha, tak v tom případě bych ji udržovala v pololehu, až by šla na 4, coz je ten nejdůležitější pohyb, tak bych ji dávala v kočárku na sed. Ale to je můj názor (ale do 6m jsme cvicili a do 10m jsme chodili na kontroly Vojtovky, tak trošičku vím). ![]()
@Polnik ona občas jde a když ji na ně dám tak se krásně udrží, spíš je dost líná ale sedá si krásně, jde na bok nadzvedne se na jedné ruce a doručkuje do sedu. Je to rychlost jak se posadí 😀
@Aja646 píše:
@Polnik ona občas jde a když ji na ně dám tak se krásně udrží, spíš je dost líná ale sedá si krásně, jde na bok nadzvedne se na jedné ruce a doručkuje do sedu. Je to rychlost jak se posadí 😀
Vem to tak, ze je to pro telo uplne nova pozice, svaly teprv musi zesilit. Navic to drnca a prochazky jsou o hodne delsi, nez sednuti doma.
Drzela bych ji v pololehu co to jde, nebo na ksiry a at si polohu urci sama (deti mi jezdily na kolinkach i ve stoje).
Dala bych ze začátku do pololehu a zkusila na chvilku pak posadit, uvidíš jak se jí to bude líbit. Náš už pak vůbec nechtěl ležet, jak měl najednou rozhled po okolí