Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím vás. Z nudy na mateřské jsem se rozhodla pro odlehčení založit toto téma. O co jde? Vadí vám taky takovéto mluvení o dětech v množném čísle? Např. Dítě se pokajdi a reakce druhého je:„my kakame“. Nebo dítě má hlad a kdosi pronese:„my máme hlad“. Dělá to hlavně moje babička a já to úplně nenávidím. Už jsem ji několikrát říkala že mi to vadí. Nedbá na to. Uvažovala jsem i o tom že pokud někdo tento nesmysl řekne že nebudu reagovat. Nebo mi dává syna a říká mi maminko. Já přeci nejsem její maminka. To mi má říkat časem syn ne nikdo jiný. Teď otázka. Je tu někdo kdo to taky nechápe a nesnáší to. Syna milují, ale tohle mi připadá neskutečně trapné a nevhodné.
Jednou na tohle budete nad starými fotkami všichni melancholicky vzpomínat ![]()
@Švédka87 píše:
Zdravím vás. Z nudy na mateřské jsem se rozhodla pro odlehčení založit toto téma. O co jde? Vadí vám taky takovéto mluvení o dětech v množném čísle? Např. Dítě se pokajdi a reakce druhého je:„my kakame“. Nebo dítě má hlad a kdosi pronese:„my máme hlad“. Dělá to hlavně moje babička a já to úplně nenávidím. Už jsem ji několikrát říkala že mi to vadí. Nedbá na to. Uvažovala jsem i o tom že pokud někdo tento nesmysl řekne že nebudu reagovat. Nebo mi dává syna a říká mi maminko. Já přeci nejsem její maminka. To mi má říkat časem syn ne nikdo jiný. Teď otázka. Je tu někdo kdo to taky nechápe a nesnáší to. Syna milují, ale tohle mi připadá neskutečně trapné a nevhodné.
Vůbec k ní nechoď, nedávej ji ani fotky. Řekni jí že je trapná a nevhodná a odstehuj se do západního německa. Bude ti líp. ![]()
Já to taky nemám ráda, neříkám to. Když to někdo pronese, : á my kadíme, tak já jen: „My ne, to malá(jméno) viď?“ Nebo my papáme, bumbáme…atd. Neříkám to.
Ale řekne mi hodně lidí, maminko. Už tak oslovovali v porodnici a to byla ještě v břiše…
To mě tolik neštve, to dítě si zvyká, že máma je máma, ne jménem. Záleží asi taky v jaké situaci. Ale jako dokážu to pochopit, že tě to štve. Mě spíš to my, my, my..
Nebavím se tak a vlastně to ani neřeším, jestli se tak někdo baví nebo ne…
Příspěvek upraven 07.07.22 v 13:54
Jo… mykani je ještě v pohodě ale mluveni za nemluvici dítě mě vytáčí do bela 😄… Když mluvím na syna a tchýně odpoví „řekni maminko teď neruš, já si teď hraju“ nebo když mu chci dát jídlo tak tchýně řekne „řekni maminko já nemám hlad až si vezmu tak si vezmu“… Celkově odpovídání za dítě je hrůza… Nebo u nás také dost často tchýně mluví na mimino,,jak jsi spinkal"…„kdepak jste byli“ přestala jsem odpovídat 😄 až bude chtít se zeptat mě tak se zeptá…
@Švédka87 píše:
MY… přišlo mi na palici už jako bezdětný a nad takovýma sem kulila očima. Mám 2 děti a udivena su z MY dodnes 😂
@Anonymní píše:
Jo… mykani je ještě v pohodě ale mluveni za nemluvici dítě mě vytáčí do bela 😄… Když mluvím na syna a tchýně odpoví „řekni maminko teď neruš, já si teď hraju“ nebo když mu chci dát jídlo tak tchýně řekne „řekni maminko já nemám hlad až si vezmu tak si vezmu“… Celkově odpovídání za dítě je hrůza… Nebo u nás také dost často tchýně mluví na mimino,,jak jsi spinkal"…„kdepak jste byli“ přestala jsem odpovídat 😄 až bude chtít se zeptat mě tak se zeptá…
To dělá hodně lidí…to zeptání se ![]()
To snad dělám i já
když se malá vzbudí, tak co jak se spinkalo, dobrý
. Byť neodpoví, ale úsměv či poškleb mluví za vše
![]()
To neřeš tolik, vypusť to. Oni to zle nemyslí… ![]()
No asi mě to taky kdysi vytáčelo, nebo přišlo divný…už v porodnici to oslovení Od sestřiček, mamino´ ![]()
Ale s nadhledem…asi to vyjadřuje nějaký vztah k dítěti, dvě duše splynou a jsou z toho MY…
![]()
@Anonymní píše:
Jo, tohle je neco hroznyho, to mi delala tchyne taky a uplne jsem z toho byla vztekla ![]()
My bumbame, no bumbum bumbunek
. My jsme pokakaný, kaký kak. Nám je dneska…
Pálí jsme a další…
Ano i naše babička to dělá a já potichu šilim.
Slovíčka typu Vít, zejo, deláme a další
. Jestli to holce zůstane tak mě trefí.
![]()
Vadilo mi spoustu podobných věcí. Při prvním dítěti.
Při třetím jsem ráda, ze mají prarodiče, babičky, tety, které je mají rádi.
Spoustu věcí jsem musela překousnout za ty léta..
A ponaučení? Nikoho nezměnis. S roky jsem pochopila, že jediné, co mohu změnit, je můj pohled na ně. Ačkoliv mi vadily některé věci moc, dělá to jen dusnou atmosféru. Změna žádná… Ale to jsou malichernosti. Až budou tvé dítě cpat nevhodným jídlem, bude hůř.
Tohle jsou „jen“ řeči…
@Anonymní píše:
Nebo u nás také dost často tchýně mluví na mimino,,jak jsi spinkal"…„kdepak jste byli“ přestala jsem odpovídat 😄 až bude chtít se zeptat mě tak se zeptá…
Buď ráda, že máš někoho, kdo se o dítě a o tebe zajímá. Jasně, někdy to může být pruda, ale věř mi, že mnohem horší je, když tchýně ten zájem nemá..
My si s manželem před malou říkáme maminko, tatínku..babicky oslovujeme babičko apod..aby v tom malá neměla zmatek.. ale ten mateřský plurál typu nám rostou zoubky, my papame, kakáme, chodíme…a nám už roste zub…taky moc nemusim…vždycky. kdyz se mě někdo zeptá :a co vy už máte zuby nebo kolik vám je…tak odovim tak jako by se dotyčný ptal mě s tím že mi vyka…většinou si to uvědomí a už pak mluví normálně ![]()
Fajn dík nejsem sama kdo to nesnáší. Dite pak bude říkat nesmysly že jo. Neřekne já kakam, ale my kakame. ![]()
@Uslava Nechápu radu. Stěhovat se nechci, o tom diskuze není. Hlavně jeho tom komu to taky vadí