Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, holky mám takový problém. Malá se mi narodila o měsíc dřív, s porodní váhou 2650g, teď jí zjistili ještě vadu na srdíčku. První noc jí ládovali glukozou, a od té doby krmíme přes prst s hadičkou, prostě prs nechce, nebo jako cumlá si to když má hlad, ale prostě nepije. Tak odstříkávám, pomalu vzdávám to, že bych kojila normálně, už má skoro 3200g a nic. Tak jsme zkusili nasadit flašku, protože tou hadičkou je to přeci jen značně nepraktický - hlavně venku, kde člověk nemá jak si umýt ruce, no a ona s tou flaškou dělá to samý jako s prsem…je šance, že se chytí aspoň na tu flašku? Představa, že se minimálně půl roku nehnu pořádně z bytu mě docela děsí…
Na učení kojení bys asi musela mít celkem nalitý prsa, jak je to běžné po spuštění laktace - miminům to usnadňuje pít, že nemusej moc tahat a ono to teče.
Teď už je v termínu?
S chytáním k prsu bych moc optimistická nebyla, kdyby pila aspoň z flašky, tak bych řekla, že přes kloboučky by se mohla chytit.
Suplementor na prso jste zkoušeli?
zkoušeli, i kloboučky a nic…no já je nikdy typicky nalitá neměla, protože v porode jí čtyři dny dávali UM a když se furt nechytala, tak usoudili, že bych mohla začít odstříkávat, ačkoli jsem jim říkala hned od začátku, že aspoň odstříkám, to prý ne prý se chytí…ale jako mlíka mám dost, stačí otřít bradavku o rtíky a teče samo, takže práce by tolik neměla, ale jako chytí bradavku, dudlá, ale pak vyplivne a podruhý už pusinu neotevře ačkoli má hlad a pak přes tu hadičku vypije i přes 100. Ten prs už jsem tak nějak vzdala, ale tu flašku bysme fakt potřebovali, už takhle je to na palici s tím odstříkáváním, a ještě nemoct pořádně ani ven, to fakt mi tu hrábne.
Jinak v termínu už je, měla vypočtený na 12.5.
@Koblížek21 no to je těžké
A větší průtok dudlíkem? Nebo na dudlík tu její oblíbenou hadičku, aby si na něj zvykla? Některé děti preferují pouze latexové dudle, jiné zase pouze kaučukové. Já bych řekla, že časem se určitě naučí, ale chápu, že mytí rukou a malíčkování někde venku atd musí být na budku ![]()
mně ještě napadlo, jestli jí to nějak neunavuje kvůli tomu srdíčku, ale zas tak těžkou vadu nemá a myslím, že dost kardiaků je kojených, a i dětí s menší porodní váhou…no na budku to fakt je, zvlášť že já jsem fakt takovej venkovní typ co zavřenej doma trpí, ale co by člověk pro toho drobečka nevytrpěl no…i když jí by venku taky bylo určitě líp.
Teď mě napadla asi blbost
Zkoušela jsi jí to dát v chirurgické rukavici?
Zaprvý by se tím vyřešilo to mytí rukou, zkrátka bys vždycky natáhla rukavičku, za druhý by si mohla trochu zvyknout na „gumu“ v puse a třeba by jí pak šel ten dudel.
Vim, asi blbost, ale kdyby sála i přes ni, tak bys mohla aspoň hadičkovat bez obav venku
to je náhodou super nápad, zkusím to, hned naběhnu do lékárny…stejně bych ale radši tu flašku než pitomý hadičky, bojím se, aby z toho nedostala nějakou infekci, protože to nejde pořádně vymýt natož vyvařít
@Koblížek21 tak to zkuste, uvidíš
Jnak nevím, jak máte tu hadičku dlouhou a tlustou, ale já na brčka používám čističe dýmek, takové bužírky, kápnu na ně jar, tím se odstraní jak mechanické zbytky, tak mastnota.
to se do ní nevejde, je slaboučká, ten otvor má tak ani ne 1mm
Asi uz to mas nactene, ale hodne rad je na „http://www.kojeni.net“, nebo zkus laktacni poradkyne z (F)TN Praha. Drzim palce
, ale kdyz se nezadari, tak mnoho deti na UM je v poho:) ![]()
@ivana-domca píše:
A saje ti malicek, nebo ji to tam jen tak strikas ?
To saje, právě že docela páru má, ono to tou hadičkou jde dost blbě, takže zabrat musí a vypitý to má za chviličku, pokud teda nedělá kraviny s tlačením… Iriso děkuju, tam už jsem prolezla snad všecko, ty poradkyně, dokážou takhle poradit přes telefon nebo mail?
Vydrz jeste chvili. My jsme se s kojenim prali do 5. mesicu, pil malo, dokrm si nevzal a flasku rezolutne odmital. Me dr. ze zacatku rikala, ze by se to melo zlepsit az kdyz bude mit 4500-4800 gramu. Jinak u toho suplementoru, davala jsi nejdrive tu nejvetsi hadicku a zkousela lahev zvednout, aby to tim tlakem teklo samo ?
jojo, měla jsem to jakoby nad ramenem, držely to tam sestřičky, ale jí prostě vadila ta bradavka:-D tak budem zkoušet holt dál, u nás právě dr říkala, že by se už měla chytit když přelezla ty 3 kila, tak to máme ještě čas. A nemůže v tom teda nějakou roli hrát to srdíčko?
Ahojky, mám nedonošenou holčičku.Narodila se v 34t.s váhou 2175g.Ze začátku byla v nemocnici na sondě.Na prso nechytila. Potom se dávalo MM mlíčko stříkačkou, taky přes prst právě tou rukavicí.Tak to dělají sestry na novorozeneckým Jipu. Pak jsme na stříkačku nasadili takový malý dudlík- saní stále nic moc, prostě když nesála, tak se stříkačkou to tam dotlačilo. Pak jsme klasickou lahvičkou, nejdřív boj, ale nakonec svou dávku vypila. Domů jsme šli s láhví, malá se odmítala chytnou prsa. Doma jsme prso zkoušeli, ale bylo to zmar. Nakonec se chytla prsu s klouboučky si po měsíci, ale nepila dost dodávali jsme jí flaškou mléko. Asi po 2 měsících se začla kojit přes kloboučky, kojila jsem častěji. Asi ve 3,5 měsících jsme zrušili i kloboučky.Teď pije normálně, jen tedy po 2 hodinách.
Držím palce ať se malej chytne na lahvičku či prso. Já opravdu nedouchala, že budeme kojit, ale fakt musela dorůst a získat sílu.