Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Morrígan Ní_Boii píše:
A je to Světlonoš?
No tak to každopádně 😂
k_hand: první jméno dostal podle jednoho kytaristy a uz teď ve 2,5 letech se v hudbě dost profiluje, tak se ho v tom pokusíme co nejvíc podporovat
![]()
Nechci aby dítě v dospělosti trpělo
takže tyhle jména za mě opravdu ne
@Reggie12 píše:
Nechci aby dítě v dospělosti trpělotakže tyhle jména za mě opravdu ne
Pokud dítěti vysvětlíte, co je jeho jméno zač a že je díky tomu jedinečné, bude jistě rádo, že není pátý Jakub/Lukáš/-Natálie/Eliška ve třídě ![]()
@Olivandra
To jo, neříkám že bych nechtěla dát neobvyklé, neokoukané jméno, sami jsme teď vybírali jméno pro holčičku, kterou čekáme za 6 týdnu, já od začátku jedno takové neokoukané jméno prosazovala, přála si ho a nakonec ustoupila. Nakonec jsme vybrali jméno, které je „normální“ ne že by nebylo normální pojmenovat ho neobvykle, ale nevím jak jinak to napsat.. Neteř má takové neobvyklé jméno a děti uz teda i ve školce jsou docela dost kruté. Ve škole si taky určitě zažije, a i v dospělosti posměšky budou… Vy možná chápete, důvod, proč jméno dáváte, líbí se vám, i tomu prckovi to vysvětlíte, ale okolí je občas brutální…
@Reggie12 píše:
@Olivandra
To jo, neříkám že bych nechtěla dát neobvyklé, neokoukané jméno, sami jsme teď vybírali jméno pro holčičku, kterou čekáme za 6 týdnu, já od začátku jedno takové neokoukané jméno prosazovala, přála si ho a nakonec ustoupila. Nakonec jsme vybrali jméno, které je „normální“ ne že by nebylo normální pojmenovat ho neobvykle, ale nevím jak jinak to napsat.. Neteř má takové neobvyklé jméno a děti uz teda i ve školce jsou docela dost kruté. Ve škole si taky určitě zažije, a i v dospělosti posměšky budou… Vy možná chápete, důvod, proč jméno dáváte, líbí se vám, i tomu prckovi to vysvětlíte, ale okolí je občas brutální…
Jenže to je vizitka dospělých, dětem je jméno úplně jedno, takže kdyby doma neslyšely komentáře na nějaký jméno, tak opravdu neřeší, že se jejich kamarád jmenuje např. Oktavián ![]()
@osvc
Je to možná vizitka dospělých ale trpí tím bohužel dítě.. Vy možná vedete doma dítě k tomu aby se neposmívalo druhým, bralo nějakým způsobem individualitu druhých… Jenže to jste spíš výjimka. Bohužel… A druhé rodiny nebo jejich děti nepřevychováte. Sama nemám zrovna super příjmení, celý život poslouchám trapné přezdívky, posměšky. Proto jsem nakonec ustoupila a dáme holčičce běžnější jméno, příjmení bude mít sice naštěstí po partnerovi, ale i tak nechci ať se jí omezenci smějou.
@osvc
Mám dva sourozence, oba mají děti, sestra má kluka, jmenuje se Ryan, navíc má k tomu i cizí příjmení, jedno ke druhému se hodí, rodina je s tím od začátku v pohodě, ve škole v 1. třídě poslouchá narážky proč se nejmenuje normálně, dospělí ho různě komolí… Naštěstí má na háku, má svoje jméno rád. Bratrova dcera Elvíra je na tom hůře, v 5 letech ji ostatní děti nadávají do netopýrů, upírů a všeho možného, je to citlivá holčička a nese to občas dost špatně. Ani jeden nemá sice jméno mytologické, ale reakce by byly asi podobné. ![]()
@Reggie12 Děti nemám, takže nemám koho k něčemu vést
Nerozporuju, že tím pak trpí to dítě, ale můžou za to dospělý kolem posmívajícího dítěte. Můj malý synovec má kamaráda s až posměšným jménem a on se nad tím fakt nikdy nepozastavil, prostě to bere jako hotovou věc a víc neřeší ![]()
@Olivandra píše:
Pokud dítěti vysvětlíte, co je jeho jméno zač a že je díky tomu jedinečné, bude jistě rádo, že není pátý Jakub/Lukáš/-Natálie/Eliška ve třídě
Dítě nemusí být jedinečné proto, že má neobvyklé jméno… stačí generační rozdíly…Já jsem Kristýna a nikdy jsem nikde nebyla sama…
ve školce jsme byli dvě,
základka tři, asi od půlky dvě
střední zase tři, když jsem přestoupila na jinou střední bylo nás tam dokonce pět
když jsem nastoupila do první práce, měla jsem dvě kolegyně už v důchodu, každá měla vnučku v mém věku jménem Kristýna…
Dceři jsem dala jméno Kristina a v jejím věku žádná není, všude plno Nikolek, Julinek, Vanesek… ale Kristina žádná.
Mám kamarádku ta dala jméno dceři po svojí mamince „Ladislava“ a také žádnou jinou rozhodně neznám.