Na jak dlouho do práce mezi dětmi ??

Anonymní
23.11.10 10:49

Na jak dlouho do práce mezi dětmi ??

Omlouvám se za anonym, ale nechci aby mě tu někdo vyhmátnul.
Snažila jsem se hledat, ale zatím jsem nenašla odpověď na svoji otázku.
Chtěli bychom s manželem další dítko, ale mám dobrou nabídku nastoupit ve 2,5 letech prcka na částečný úvazek k původnímu zaměstnavateli a od 3 pokračovat na plný.
Zajímalo by mne kolik bych musela odpracovat, aby se mi mateřská na druhé počítala z nové výplaty (která je samozřejmě o hodně vyšší než ta původní) a ne ze staré jako u prvního? Počítal by se mi do toho i ten částečný úvazek, i když budu vlastně stále na RD?
Díky za každou radu.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101748
23.11.10 10:57

Odpracovat musíš alespoň 21 dní… a počítal by se do toho i ten částečný, resp. dokud by byl ten nový příjem menší, než starý, tak by se to počítalo ze starého a jak bude ten nový příjem vyšší, tak z nového, tohle pravidlo platí až do 4 let věku prvního dítka.
Jo a mateřská se počítá z posledních 12 měsíců, takže pokud budeš půl roku na částečný a pak na plný, tak až po roce toho plného částečný vypadne.
Nebo se můžeš na toho půl roku zkusit dohodnout na DPČ, ale ta musí být na jinou činnost, než na jakou máš hlavní smlouvu a na tu pak nastoupit rovnou na celý.
A jen technická - pokud pracuješ na původní smlouvu (třeba i na částečný úvazek) tak již nejsi na RD, to že stále bereš rodičák je něco jiného, ale RD je právě to volno z práce - z té hlavní smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.10 11:16
j.a.n.i1 píše:
Odpracovat musíš alespoň 21 dní… a počítal by se do toho i ten částečný, resp. dokud by byl ten nový příjem menší, než starý, tak by se to počítalo ze starého a jak bude ten nový příjem vyšší, tak z nového, tohle pravidlo platí až do 4 let věku prvního dítka.
Jo a mateřská se počítá z posledních 12 měsíců, takže pokud budeš půl roku na částečný a pak na plný, tak až po roce toho plného částečný vypadne.
Nebo se můžeš na toho půl roku zkusit dohodnout na DPČ, ale ta musí být na jinou činnost, než na jakou máš hlavní smlouvu a na tu pak nastoupit rovnou na celý.
A jen technická - pokud pracuješ na původní smlouvu (třeba i na částečný úvazek) tak již nejsi na RD, to že stále bereš rodičák je něco jiného, ale RD je právě to volno z práce - z té hlavní smlouvy.

Jéé děkuju moc, takže jestli to chápu dobře, tak co se týká další mateřský bude ten částečňák pro mě nevýhodnej? Bylo by teda lepší nastoupit až v těch 3 letech rovnou na plnej a třeba po půl roce začít těhotnět? (předesílám že tak od druhýho měsíce mě stejně opět pravděpodobně bude čekat PN).
Dost zvažuju jestli to teda není úplně jedno a nemáme se pustit do druhýho hned :think:
DPČ mi nedají.
Jasně myslela jsem to tak, že budu stále pobírat rodičák.
Mám v tom vážně zmatek :oops:
Já z toho nechci nějak těžit, ale peněz nemáme na zbyt a chtěla jsem na chvíli do práce.

• Citovat
  • Upravit
2724
23.11.10 12:19

Proč když máš od zaměstnavatele dobrou nabídku spekuluješ o tom jak co nejdříve vypadnout? Pokud se tam mihneš na pár měsíců, tak se na tebe s velkou pravděpodobností příště vyprdne, dostaneš dohodu a nazdar.
Já bych šla do práce na minimálně celý rok, ať si na nové zařazení zvykneš a něco se naučíš (obnovení a zvýšení kvalifikace se tomu říká), utřepe se situace doma, se školkou atd… Pak je šance, že se budeš mít po druhém mateřství kam vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.11.10 13:38
BaraF píše:
Proč když máš od zaměstnavatele dobrou nabídku spekuluješ o tom jak co nejdříve vypadnout? Pokud se tam mihneš na pár měsíců, tak se na tebe s velkou pravděpodobností příště vyprdne, dostaneš dohodu a nazdar.
Já bych šla do práce na minimálně celý rok, ať si na nové zařazení zvykneš a něco se naučíš (obnovení a zvýšení kvalifikace se tomu říká), utřepe se situace doma, se školkou atd… Pak je šance, že se budeš mít po druhém mateřství kam vrátit.

chápu, že je těžké hodnotit, když neznáš podrobnosti.
asi takhle..
zaměstnavatel je ok, kolektiv už tak dobrý není :zed:
Hlavně zaměstnavatel je v takové situaci, že za každý měsíc, který odpracuju bude víc než rád..a hlavně nikdo neříká, že nám těhotenství vyjde hned..takže jsem chtěla spíš vědět, kdy je možno se začít snažit a ještě mít nárok na vyšší mateřskou (když se např. začnu snažit po půl roce od plnýho úvazku můžu chodit do práce nakonec rok i dýl, ale to jaksi naplánovat už nejde, ten začátek snažení ještě tak nějak jo, že).
Na obnovení a zvýšení kvalifikace mi bude stačit klidně i půl roku toho částečnýho úvazku, protože v kontaktu s oborem jsem vlastně po celou dobu :wink:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat