Na jakou střední školu jít, když chci být psycholog
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Lollitka píše: Více
Já jako ideální vidím klinického psychologa s psychoterapeutickým vzděláním. Ten jediný byl schopný relevantně pomoci příbuznému, kterého spousta terapeutů nebyla schopná vůbec pochopit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
Však ano, to jsem tady psala výše, že jsem měla úžasnou psycholožku klinickou s výcvikem, teď je už roky na MD, ale strašně jsem hledala a vloni jsem konečně našla psycholožku, která je taky klinická a dokončuje výcvik a ještě dělala Ph. D. A ta první na MD byla zas PhDr. Neříkám, že tahle kritéria musí být zárukou kvality, ale o něčem už to vypovídá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Však at zkusí gympl, vždyť je to ještě mlade
. Já bych ji neodsuzoval, kdo z nás měl v tomto věku ve všem jasno. Může se vypracovat, může úplně změnit názor na obor počas studia. Gympl ji otvírá víc možností, takže jasna volba.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud nezvládneš gympl, tak je nesmysl uvažovat nad psychologií. Ač to málo kdo ví, na psychologii je potřeba mít vyšší percentil než u přijímaček na práva, mají problém se tam dostat i ti co měli na prestižních gymnáziích samé jedničky. U testu studijních předpokladů musíš obvykle získat percentil nad 90 (často spíše nad 95), a i tak se dostane kolem 5% uchazečů. U přijímaček často bývá i test z psychologie a biologie. Je potřeba být v nějaké neziskové organizaci, a obvykle pročítat doporučenou literaturu ještě před přijímačkami, protože to co se naučíš na střední často nestačí.
Pokud chceš na vysokou a neplánuješ nějaký technický obor, tak běž jednoznačně na gymnázium a tam během 4 let uvidíš jakou vysokou školu podle svých výsledků by jsi měla zvolit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na psychologa gympl, ale na tu psychologickou VŠ pak berou něco jako 50 lidí z 1000. Jestli nejsi premiantka, spíš bych s tím nepočítala.
Ale jestli chceš pracovat s lidmi, radit jim a pomáhat, co se vydat směrem sociální práce? Nějaké střední školy zaměřené na sociální práci určitě jsou a ta VŠ nebo VOŠ pak taky bude zvládatalnejsi než snažit se dostat na VŠ na psychologii.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kudrata_indianka píše: Více
Jo, znám jednoho člověkay který to zkoušel dva roky po sobě a neuspěl. Když už udělal testy, neprošel pohovorem. Tam mohla hrát roli sociální fobie. Ale tu měl celkem zvládnutou, nebylo to na něm poznat. Ale možná o tom začal mluvit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na přijímačky psychologie VŠ se musíš vic jak stoprocentně připravit. Drtivá většina připravených je z gymnázií a část to zkouší po několikáté. Jen malá hrstka pochází z jiných středních škol. Je pravda, že gymnázium ti dá velmi dobrý základ, dá ti drill, který aplikuješ právě u přijímaček, kam se hlásí stovky i tisíce zájemců.
Pokud si myslíš, že nemáš na to jít na gympl, jak pak chceš studovat psychologii na vejšce, která je mnohokrát horší než gympl? Střední škola ti na psychologa nestačí, bohužel…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V práci máme psycholožku, která má vystudovanou jednooborovou psychologii a NENÍ absolventkou gymplu. Stejně tak moje kamarádka, která si právě dělá z psychologie doktorát a pracuje v SVP. NEMÁ gympl.
Právě proto, že berou mizivé procento a je normální dostat se třeba až napotřetí, by bylo vhodnější zvolit si odbornou školu s maturitou z psychologie než gympl. Tuto maturitu má třeba zdravka, sociální činnost. V mezidobí jsou slušné šance nastoupit do práce. Zvlášť ve zdravotnictví. Co s gymplem. Uplatnění mizivé. Kde navíc humanitně zaměřený člověk bude brečet nad matikou, fyzikou, chemií.
Dcera má taky takový sen. Jsem ráda, že na to přišla sama.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje sestra se snažila dostat na psychologii 2×, celý gympl byla premiantka se samými jedničkami, testy zvládla na výbornou, ale už neprošla pohovorem…
Ale naopak mám jednu známou (dne je jí už 50), která celý gympl proplouvala se čtyřkami, pak se „probrala“ asi rok před maturitou a začala se učit a nakonec se dostala i na tu psychologii. Nakonec však školu ukončila, ale tam hrály roli osobní důvody.
Momentálně chodím k terapeutce, která má vystudovanou nějakou sociální práci a k tomu terapeutistický kurz. I tohle by mohla být cesta.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
V dospělosti a s dětmi se psychologie blbě studuje. V průběhu studia je několik povinných výcviků a výjezdů úplně mimo, kdy nemůžeš být v kontaktu s rodinou. Musíš nechat starosti doma a věnovat se jen sobě a sebezkušenostnímu výcviku.
Takto probíhají i některé výše zmíněné terapeutické výcviky. Rozhodně na ně nepřijmou každého, jak tu někdo psal. Jsou tam kritéria- minimální věk, vzdělání, využitelnost v praxi, vhodně koncipovaná osobnost, uplynutí určité doby od porodu atd.
Některé výcviky mají sebezkušenostní část.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na psychologii napr. v Praze berou 35 lidi z 1200…takze sance jsou minimalni, pokud nezvladnes ani gympl, pak tedy nevim. Podminka to neni, ale musis se opravdu pripravit na maximalni vykon u prijimacek.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Platanka píše: Více
To je dobrý nápad, na středních je 4-letý maturitní obor sociální činnost.
Pro zakladatelku v Olomouci třeba tady: https://www.vejdovskeho.cz/…lni-cinnost/
Ale na druhou stranu je fakt, že má absolvent této střední asi podobné kompetence, jako ten, kdo si udělá rekvalifikační kurz Pracovník v sociálních službách, možná ze sociální činnosti má větší kompetence, ale kdyby ne, tak mi zas přijde zbytečné 4 roky studovat a pak třeba dělat přímou obslužnou péči.
Ale po této škole může dobře pokračovat na VOŠ/VŠ sociální práce, v Olomouci jsou obě. Nevím, jak tedy v Olomouci, ale v Praze pořád vidím inzeráty, jak hledají sociální pracovníky a myslím, že je to moc důležité povolání. A k duševně nemocným se může dostat taky, moje kamarádka je Mgr. sociální pracovnice a dělá v neziskovce, kde pomáhá duševně nemocným. A já sama mám psychické problémy a taky docházím za sociální pracovnicí, která se mnou řeší spousty věcí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lollitka Z tohoto oboru nemůže být sociální pracovník. Tam jsou kvalifikační požadavky podle zákona 108/2006 sb.
Nicméně psychologie tam byla dobrá. Nestudovala jsem školu v OL ale obdobnou v Brně. Čerpali z vysokoškolských skript. Po letech při studiu VŠ jsem se s tím setkala znovu obsáhleji a vybavilo se mi to. Základy jsem už měla od maturity.
Dcera nechtěla být na intru. Kdyby neměla tuto podmínku, tu moji školu by měla taky v merku ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit