Francouzština - návrat k jazyku
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Francouzština - návrat k jazyku
Ahoj holky,
mám jen otázku ohledně k návratu k francouzštině. Učila jsem jí kdysi 7 let a neumím už pomalu nic, ale nedávno jsem se k ní vrátila a zjistila, že mám i přes školy děsnou výslovnost. Například nosovky - neslyším rozdíl mezi vent a vont či podobně. Chci se zeptat, zda před oprášením jazyka bude nejlepší začít pouze fonetikou, mám tu učebnici Phonétique essentielle du francias, nebo začít průběžně i učivo (na tu mám učebnici Generation)?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Doporučuji poslouchat někoho s pěknou výslovností a snažit se napodobovat. Číst texty nahlas. Charles Aznavour má výslovnost úžasnou a k tomu pěkné texty.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zkus duolingo, pokud umíš anglicky. Je to fajn na zopakování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ese20 píše: Více
Ahoj, jsem na tom podobně, měla jsem 4 roky francouzštinu na gymplu, maturovala jsem z ním chodila jsem na konverzační soutěže… miluju tenhle jazyk. Bohužel jsem ho pak téměř nepoužívala a všechno jsem zapomněla. Ale pak po cca 10ti letech od maturity jsem se přihlásila do jazykovky JIPka, narazila jsem na úžasnou lektorku a trošku jsem si francouzštinu oprášila, jenomže pak jsem ji zas zapomněla.
Ale máme známé v Paříži, byli u nás vloni na podzim a nějak jsem s nimi musela mluvit. Jakože jsem pozorovala, že mi hrozně vypadla slovíčka, ale nějak jsem se domluvila a oni mě dokonce chválili, jenomže Francouzi chválí každého, kdo řekne něco v jejich jazyce.
Ale zrovna s výslovností problém nemám.
Ale občas se dívám na videa na youtube a miluju třeba tohle: La petite Poule Rousse: https://www.youtube.com/watch?… a je tam toho hodně, různé pohádky a tak. Je to pro děti, ale jazyk se na tom dá taky odposlouchávat.
Držím palce.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, ještě tu mám učebnici Francouzština nejen pro samouky, kde je celkem 15 lekcí věnováno výslovnosti a pravopisu, ale nějak mi nesedí oproti Generation, kde se například v první lekci učíte představovat, pozdravit (samozřejmě toto si ještě vybavím, ale chci se vše projet opravdu od naprostých základů). U té Francouzštiny pro samouky bych to mohla ale zase kombinovat s Phonétique essentielle du francias a Vocabolaire essentielle. Zeptám se, kdo má zkušenost s Francouzštinou pro samouky, učilo se Vám z ní dobře? Popřípadě někdo se zkušeností s učebnicovou řadou Generátion? Mám už vytištěné nějaké texty k písničkám, jak jste mi zde včera doporučily
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ese20 Zkušenost nemám, ale doporučuji i sledovat třeba filmy s titulky či krátká videa bez titulků. Pokud ještě nerozumíš dostatečně, tak hodinová bez titulků nemají smysl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na you tube je kanál JKL. Mluví to francouzka s parádní výslovností. Videí tam má spousty v různých úrovních. Je úplně skvělá. Koukni na ni a když mi dáš prosím vědět jak se ti líbila, byla bych moc ráda. Já na ni teď čučím pořád. V červnu se chystám do Pardubic ke zkouškám DELF.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bafonek píše: Více
Děkuji moc, určitě se na to podívám a dám pak vědět
.A jinak přeji, ať se u zkoušky daří
. Já se děsím nosovek, dělal mi problém poznat rozdíl mezi vent a vont, ale poslouchala jsem to pořád dokola, ještě na pak na googlu samotné on a an, en a už tam ten rozdíl cítím.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono se to pozná často jen z kontextu o jaké slovo vlastně jde
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bafonek píše: Více
No tak to zrovna u těch udávaných příkladů pravda není. Zakladatelce jde o to, že neslyší rozdíl ve výslovnosti tam, kde rozdíl je. Je to pro Čechy prostě těžké, čeština má 5 samohlásek, francouzština asi 15 nebo kolik
A pak jsou samozřejmě případy, kdy je výslovnost stejná, ale jen z kontextu se pozná, o jaké slovo se jedná a jak se píše. A s tím mají problémy i rodilí Francouzi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Koukni na instagram francouzstina_s_teri, často se tam zabývá přímo právě výslovností nosovek. Má na to i online kurzy, s těmi nemám zkušenost, ale na tom IG je skvělá!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit