Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Syn má 2,5 a chci mu koupit nové podzimní a zimní boty velikost 26. Nosil predevsim po bratránkovi, ale ráda bych mu uz kupovala nové. Nechci aby z toho měl časemnejaké zdravotní problémy. Do tech 2 let to slo. Boticky byli skoro nerozchozené.
Na jakých stránkách kupujete detem boty? Nebo jakou znacku? Libili by se mi nejaké v akci ale kvalitní. Dekuji za typy
@KarlaNim na žádných stránkách bych boty dítěti ani sobě nekupovala, boty je potřeba vyzkoušet na nohy, a balit a vracet do e-shopu se mi teda nechce
někdy si nemůžu vybrat ani v kamenném obchodě
V prve rade zjistit jak sirokou ma nozku. Dost deti nosi uzke boty. Podle toho resit znacku boty. Ono staci postavit na vlozku od boty, zda se noha vejde cela, nebo prsty precnivaji
Kupuji v lékárně, nebo v dětské obuvi. Ne každému dítěti sedí každá značka- i v rámci jedné značky lze koupit různé typy bot pro různé nohy. Pro mě důležité aby byla bota kotníková a podrážka ohebná- nemám třeba ráda boty ze supermarketů, z obuvi typu ccc, deichmann
Syn nesnasi zkouseni bot v obchode. Parkrat sem to tak zkusila a on si s hysterickym řevem rval na nožku tu starou botu. Leda mu tu nohu dukladne omerit a podle toho botu vybirat.
@KarlaNim Žijeme ve městě, kde kloudná dětská obuv není (když pominu Deichmann, CCC apod., kde podle mě kvalita za moc nestojí). Seženu tu jenom značku Peddy, která mi teda moc nesedí, a v lékárnách Santé a Protetiky, což jsou neskutečně těžká kopyta. Do dětské obuvy bych se musela vypravit do krajského města, a to se mi několikrát ročně fakt nechce. Takže kupujeme na Dětské boty.cz. Dceři sedí Superfity, se synem to asi bude divočejší, už teď má tlapajznu širokou. Uvidíme, budu muset načíst recenze.
Jinak už jsem botky i vracela (měnila velikost), celé to bylo vyřízené během 2 dnů, paní z e-shopu je strašně ochotná a svižná, dokonce si neúčtovala další poštovné. Komunikace s ní je příkladná.
Dá se tam i stáhnout a vytisknout měřák na nožičku s číslováním, řídíme se podle něho a fakt většinou není problém.
Já i dcery nosíme BF boty, takže obchod neporadím, ale můžu poradit, jak změřit nohu a co by měla splňovat bota..
Nožičku měřte, když je zatížená. Ideální je nějaká krabice. Nohu dáte patou a hranou ke kraji (do rohu) a uděláte čárku před palcem a zboku v nejširším místě. Nebo aspoň obkres, ten se bude hodit i při koupi bot.
Botičky musí být dostatečnè dlouhe, ale i siroke. (0,5cm je na práci nohy a zároveň je 0,5 cm chvíle, kdy boty už potřebují vyměnit plus 0,7 až 1cm pro růst nohy. Takže je ideální koupit botku uvnitř o 1,2 - 1,5 cm delší, než je noha, šířka alespoň o 2mm širší, než je nožka, ne víc než o 4mm.) Ideál je vzít obkres, šoupnout do boty a když se vejde celý bez zmuchlání do šířky a do délky o bkres plus požadovaný nadmèrek.
Ideální by byla anatomická špička (tvar shodný s tvarem nohy), super je rovná v palcové straně). A dál podle nohy (nárt, pata), botky se nesmí z paty vyzouvat, stejně tak být zbytečně volné v nártu (klasické sněhule, dítě pak „škrondá“ po česky asi „šoupe“ paty a šmajdá boty).
Ohebná podrážka je super, ale jen u dostatečně široké špičky. Pokud by byla špička úzká a bota mèkká, budou se prstíky hodně tlačit k sobě a zaděláme dětem na halux.
A hlavně nezapomeňte, že botičky musí být lehká, těžší botka je stejná, jako by dospělák měl např. Botu, která váží 3kg.
Dost často kupuju u Bati - objednám i víc velikostí a vracím přímo v obchodě, takže nemusím nic balit a posílat. (S Baťa kartou na to vrácení mám měsíc, a to se vždycky nějaká cesta k nejbližšímu obchodu najde a poštovné mám zdarma taky, obvykle nad 500 Kč)
Chtelo by to vedet, kolik jsi ochotna do botek investovat, zda si představujete botky s membránou nebo ne a zda ma syn úzkou nebo širokou nozicku
starsi dcera ma nohu extremne úzkou, nosi temer vyhradne znacku Superfit, nic jineho ji nesedi. Mladsi ma nozicku průměrnou az širší, a celorocni botky nosi vetsinou kotnikove Viking s goretexem, a takove nižší ma barefootky vivo reno
objednavám jiz vyzkoušené znacky a typy na internetu, vzdy nejaky vetsi e-shop podle ceny. Skladem u nas neseženu nic z uvedeného.