Na OP po EU dítě do 15 let - zákon vs. praxe

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2411
7.8.14 22:12

@slavuska1

Tak ja sem se trosku uklidnila, pac sem projela stranky MZ a Ambasady Recka a jedu ja i dite na OP.Law is law, Goddammit :mrgreen:

Diky za uklidneni co se tyce nazoru z CK.

Jinak ja ziju v Praze a na MU v Poskalske mi pani urednice rekla, ze nemam radsi nikam jezdit, ze ted nestihaj - prekvapko ted v lete. Pripadala sem si jako v roce 1980 ve fronte na banany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
7.8.14 22:15

@ne-silenamatka Na OP se dostaneš všude prostě musíš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
7.8.14 22:17

@ne-silenamatka
hele já když dělala pas pro malou, tak jí byly necelé dva roky. Focení byl děs, dítko vypruzelé z čekání festovně, odmítalo spolupráci, nakonec je vyfocená s nudlí u nosu, furt něco nevyhovovalo :mrgreen:. Úřednice vítězně pronesla, „vidíte asi se jí nikam nechce“ v překladu „seďte na zadku a nebudete tady muset čekat a já budu bez práce“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
7.8.14 22:19
@annaei píše:
@ne-silenamatka Na OP se dostaneš všude prostě musíš

No vsude ne, ale po EU snad uz takovej humbuk jako napr. v roce 2006 nebude - ja fakt posledni dobou jen zbytecne hystercim. Nevim - o sebe se nebojim, ale co to „nebohe dite“? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2411
7.8.14 22:20
@mimoza666 píše:
@ne-silenamatka
hele já když dělala pas pro malou, tak jí byly necelé dva roky. Focení byl děs, dítko vypruzelé z čekání festovně, odmítalo spolupráci, nakonec je vyfocená s nudlí u nosu, furt něco nevyhovovalo :mrgreen:. Úřednice vítězně pronesla, „vidíte asi se jí nikam nechce“ v překladu „seďte na zadku a nebudete tady muset čekat a já budu bez práce“

Presny - klasika v CR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
verulicek
7.8.14 22:21

Jedem na slovensko a malé asi nestihnou udělat OP, pojedem bez dokladu, beru rodný list, kartičku pojištěnce…maximálně to otočíme zpět :nevim: ale věřím, že slováci jsou rozumní…nikdy tam po nás nikdo nic nechtěl :roll:

Příspěvek upraven 07.08.14 v 22:21

• Citovat
  • Upravit
12921
7.8.14 22:21

@ne-silenamatka Myslela jsem v rámci EU. Oni češi nejsou zvyklí cestovat tak se bojí, že občanka nestačí. Přitom třeba paradoxně ve spoustu zemí platí jako doklad totožnosti řidičák. Nemužeš teda na řidičák cestovat, ale na uřadech už jsem se kolikrát takhle prokazovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
7.8.14 22:23
@lucenka píše:
@ne-silenamatka cestuju s dítětem jenom na OP. Letos jsme prvně letěli - Bulharsko - a naprosto bez problémů.
Teda jenom u nás chtěli vědět, že je kluk opravdu můj (máme jiné příjmení a letěli jsme bez chlapa).

Hele, a jak jsi jim dokazovala, že je syn opravdu tvůj? Já jsem ve stejné situaci, syn má jiné příjmení, než já, budem oba cestovat na OP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
7.8.14 22:24

@verulicek Já mam na syna jednu občanku a když jezdíme autem kolikrát přítel odjede. Mě nechá v čr bez jakkýkoliv dokladu o dítěti. A pak jedu domu bez toho. Pokud neletíme tak to beru v klidu.
Hlavně sice občanka pro děti platí 5 let, ale do doby než jsou si podobný. Jemu dělali občanku ve 3 měsících. Byl to šílený boj. A ted ve 2 a půl letech nevim jestli si je podobný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
7.8.14 22:24

@Hoa Mai Proč by si musela dokazovat, že je tvuj. Syn má jiné přijmení než já a nikdy nebyl problém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10461
7.8.14 22:27

@annaei Přečti si, co psala Lucenka, že u nich chtěli vědět, že kluk je opravdu její. Tak jsem chtěla vědět, jak jim to doložila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
7.8.14 22:31
@annaei píše:
@verulicek Já mam na syna jednu občanku a když jezdíme autem kolikrát přítel odjede. Mě nechá v čr bez jakkýkoliv dokladu o dítěti. A pak jedu domu bez toho. Pokud neletíme tak to beru v klidu.
Hlavně sice občanka pro děti platí 5 let, ale do doby než jsou si podobný. Jemu dělali občanku ve 3 měsících. Byl to šílený boj. A ted ve 2 a půl letech nevim jestli si je podobný

no tak to celkem pochybuju, že skoro 3 leté dítě je podobné 3 měsíčnímu kojenci :)
já dělala nové po 2 letech, mladší měl fotku ze 7m, ve 20m na to ještě letěl, ale letos už jsme udělali nový, stejně tak staršímu, ten měl fotku ze 2,5 necelých. @ne-silenamatka my jsme taky z Prahy, okrajové sídliště, a úřady tady jsou v pohodě, nikdy jsme tu neviděla nějaké fronty, naštěstí. a toho OP se fakt neboj, je to mezinárodně platné, a celník, který se blbě vyspal, tak si opravdu nemůže dělat co chce, on se musí řídit pravidly..a jak říkám, to, že na Nově s velkými vykřičníky nevarují před letáním na OP, to bych brala jako naprostou jistotu :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
7.8.14 22:33

@Hoa Mai rodný list @slavuska1 Tak já nikdy nejsem dost dlouho v čr, abych to řešila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
7.8.14 22:35

@annaei tak s tím neporadím..jako pokud nikam nelétáte, a jezdíte jen mezi ČR a Německem, a v obou zemích jste „doma“ tak bych to nehrotila, ale jinak bych asi nový nechala udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12921
7.8.14 22:42

@slavuska1 My žijem až v Luxu, tak že v nemecku se vždycky bojim. A hodně cestujem do Německa, Belgie a Francie zatim to vždy prošlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí