Na poslední chvíli prodloužení RD na 4 roky?

Anonymní
19.2.13 15:20

Na poslední chvíli prodloužení RD na 4 roky?

Ahojky maminky, snad mi poradíte. K 10.4. 2013 mi končí mnou zvolený 3 letý rodičák. Měla jsem v plánu do tří let mého prvního dítěte porodit nebo aspoň otěhotnět s druhým dítětem. Ale bohužel mi do toho přišly vleklejší zdrav. problémy se zádama, které jsou ale řešitelné, cvičením a mobilizacemi. Takže momentálně nemůžu otěhotnět, nebo je tam riziko potratů. Nejsem nejmlaší matka je mi 37 let a druhé dítě moc chci. V pondělí jsem objednaná na pohovor do práce, kde se bude řešit co a jak po skončení RD. Před RD jsem pracovala v nejmenované bance jako řadová úřednice, avšak moje práce i s dojížděním mi vezme 14 hodin denně. Což s malým dítětem prostě nejde. Nyní k věci, přemýšlím, že si změním RD na 4 roky, pokud teda není už pozdě, abych měla čas a hlavně klid na uzdravení zad a otěhotnění. Vím, že budu ten rok doma zadarmo. Nebo mám vzít nyní odtupné, věřím, že se v práci dohodnu a snažit se jako nezaměstnaná s tím, že manžel, kdybych otěhotněla a porodila, si zažádá rodič. příspěvek na sebe a pak ho změní na mne? Pokud bych si změnila rodičák na 4 roky a otěhotněla s druhým dítětem? Mám nárok opět pobírat podporu v mateřství od zaměstnavatele? Do této původní práce určitě vím, že se už nevrátím. Omlouvám se za román, doufám, že z toho pochopíte, v čem jsem chtěla poradit a co byste na mém místě dělaly vy?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11370
19.2.13 15:23

Když už jsi měla rodičák na ty 3 roky, tak jsi vyčerpala těch 220 000 a podle mě ti víc peněz nedají ne? takže si to jentak prodloužit nemůžeš, protože ti nemají zčeho vyplácet peníze. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6956
19.2.13 15:24

Muzes, zbytek penez se ti rozdeli do tech dalsich mesicu. Ja treba taky prodluzovala ze dvou na 4 a beru ted 2000kc mesicne :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.13 15:26

Zakladatelka. Počítám, že nic nedostanu, ale snad zdravotní a sociální by za mě stát platil. Jde mi o prodloužení času na těhu a navázání na první rodičák.

• Citovat
  • Upravit
11370
19.2.13 15:27

@Janichka no ale když jí zbývají 2 měsíce, to bude brát dost málo a podle mě se to nevyplatí :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11370
19.2.13 15:28
@Anonymní píše:
Zakladatelka. Počítám, že nic nedostanu, ale snad zdravotní a sociální by za mě stát platil. Jde mi o prodloužení času na těhu a navázání na první rodičák.

tak to jo, když chceš bejt doma za sociální a zdravotní, čili zadarmo. Já myslela, že jsi pánovala ještě pobýrat peníze. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14856
19.2.13 15:28

Pokud s tim bude zamestnavatel souhlasit, tak bych asi sla do prodlouzeni rodicaku. Zdravotni a socialni by se ti melo platit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
19.2.13 15:29

Pobírání rodičáku a čerpání rodičovské dovolené v práci jsou dvě oddělené věci.
Rodičák už jsi asi vyčerpala - peníze dostávat nebudeš.

V práci ti musí držet místo max. 3 roky - záleží, jak se domluvíte. Pochybuju o ročním neplaceném volnu např…
Takže asi rozvázání prac. poměru, pak můžeš na pracák - ale předpoklad je, že budeš aktivně hledat zaměstnání, nebo se nahlásit na zdrav. pojišťovně jako osoba pečující o dítě do 4 let - zdrav. poj. hradí stát. Dítě myslím nesmí do školky víc jak 4h denně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.13 15:32

Zakladatelka. On s tím musí zaměstnavatel souhlasit? To mi nedocvalko. Vím, že mi potom nemusí držet místo, ale s tím já stejně tak jako tak nepočítám, mám kdyžtak za ten rok nárok na odstupné? Nyní bych ho určitě dostala, ale raději to druhé těhu.

• Citovat
  • Upravit
35481
19.2.13 17:15

Tak rodicak prodluzovat netreba, pokud pocitas s tim, ze budes doma zadarmo v nicem by ti to nepomohlo, protoye to nema s volnem v rpaci zadnou souvislost. Ovsem rodicovka v praci prodlouzit nejde, muzes jedine zazdat o neplacene volno( zamestnavatel musi souhlasit), nebo nastoupit do prace, nebo skoncit v praci dohodou.
Pokud dostanes vypoved a nebudes na pracaku, muzes se nahlasit na pojistovne jako osoba pecujici o dite do 7 let, bude za tebe placeno pojisteni, ale dite muze do skolky jen na dopoledne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.13 17:38

Řeším něco hodně podobného-rodičovskou dovolenou 3. roce věku dítěte čerpat nemůžeš, pokud nepobíráš zároveň rodičovský příspěvek. (Do 3 let věku dítěte je to jedno a můžeš být na RD bez RP).
Takže bys musela hodně rychle změnit délku pobírání RP a zároveň by zaměstnavatel musel souhlasit s prodloužením RD, jak už bylo řečeno.
Mě by zajímalo, jestli některá z vás neví, jak je to v situaci, kdy jsem pobírala RP do 2 let, vyčerpala jsem tím pádem nějakých 216 tisíc, te´ˇd jsem už skoro rok doma zadarmo na RD do 3 let věku dítěte a pak bych chtěla prodloužit RD ještě asi o půl roku s tím, že bych přešla na novou variantu a dovyčerpala ty 4000 (o ty peníze mi nejde, nechci si ale brát v práci z různých důvodů neplacené volno).
Anonym-nerada bych, aby se v práci profláklo, co mám v plánu :oops:

• Citovat
  • Upravit
35481
19.2.13 17:43

Nesmysl. Rodicovska dovolena s pobiranim RP nesouvisi. Rodicovska dovolena je VZDY maximalne do 3 let veku ditete, bez ohledu na to, jak dlouho zena pobira RP. Potom lze bud zazadat o neplacene volno v praci, nebo nastoupit, nebo dat vypoved. Jina varianta neni. Takze to muzes zamestnavateli klidne rict, stejne s tim musi souhlasit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.13 17:47

To teda nevím, mně tohle řekli na sociálce, tam by to snad měli vědět, ne? :think:

• Citovat
  • Upravit
35481
19.2.13 17:58

Tak jsou bud mimo, nebo jsi to spatne pochopila. Protoze to neni pravda, jsou to dve na sobe zcela nezavisle veci. Rodicovskou mas v praci( volno v praci) a socialku jeji delka, nebo jestli chodis do prace nebo ne, vubec nezajima, neni to jejich vec a tim padem to ani nemusi vedet( a nejspis radi blbe).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.13 18:06

No tak to je výborný, teď jsem to našla i na netu. Je to tak, jak píšeš. Přitom jsem se jich výslovně ptala na RD a říkala, že si nechci brát neplacené volno. To by mě zajímalo, kdo by to měl vědět, když ne oni :nevim:
Jinak já vím, že jsou to 2 různé věci, už jsem psala, že od 2 let věku dítěte jsem na RD, ale nepobírám RP, v práci nevědí, jak dlouho jsem pobírala RP a naopak na sociálce nevědí, že jsem stále na RD i bez jejich peněz. jenom mi bylo řečeno, že po tom 3. roce se to pak mění.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat