Otázky ohledně mateřské

542
19.2.13 13:15

Otázky ohledně mateřské

Ahoj, mám 2 otázky ohledně mateřské, snad někdo bude vědět…
1. Počítá se z platu za poslední rok, nebo čtvrtletí? Myslela jsem totiž, že za čtvrtletí, ale teď jsem to hledala a všude se píše rok. To se změnilo?
2. Vypadá to, že mi vyjde hodně nízká, můžu si ji zkrátit a začít o to dřív pobírat rodičovský příspěvek?

Moc děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
34541
19.2.13 13:25

@Vendy31 jj za posledni rok a muzes a myslim ze byla podminka ze musi byt diteti 6tydnu, ale jestlize ji mas nizkou tak ti nemusi dovolit ten nejvyssi rodicak

Příspěvek upraven 19.02.13 v 17:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6653
19.2.13 13:29

Mateřská se počítá za poslední rok a zkrátit si ji nejde, je to přesný počet týdnů a opravdu se obávám, že pokud budeš mít nízkou mateřskou tak ti pak nedovolí si udělat krátký rodičák, protože rodičák nemůže být vyšší než mateřská
 http://www.finance.cz/…/o-materske/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
404
19.2.13 13:45

1. Je to za poslední rok.

2. To určitě nejde, ale stejně by sis tím nijak nepomohla, protože maximální výše rodičáku (a tím i délka čerpání) se vypočítává stejným způsobem jako PPM, tedy 70% zprůměrované mzdy za poslední rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5313
19.2.13 14:03

@drobececek to je hloupost je to 220 000 děleno počtem měsíců pobírání a navíc může volit dle příjmů otce dítěte, takže svůj plat může mít klidně nízký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
19.2.13 14:08

No teda, díky! O tom RP jsem to vůbec nevěděla. A ještě jeden dotaz…započítávají se do výpočtu mateřské i odměny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lucka28
19.2.13 15:01

Materska se pocita za posledni rok a pocitaj to z hrube mzdy na vyplatni pasce.

• Citovat
  • Upravit
404
19.2.13 16:43

@HankaHK Hloupost to tedy není. Když jsem si teď v lednu vyřizovala nejvyšší rodičák na 19 měsíců, musela jsem z OSSZ donést potvrzení o dostatečně vysokém vyměřovacím základu. Sice je to teď jednotná částka a může se každé 3 měsíce podle potřeby měnit, ale pořád je to limitované výší příjmů…a nebo může donýst potvrzení od účetní od chlapa. Pravda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34541
19.2.13 17:48

@rosolina @drobececek ona jde predcasne ukoncit, protoze pri rodicaku si muze privydelavat pri materske ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Monika917
12.7.13 10:47

Pracovní smlouva

Ahoj mám meší dotaz…na konci měsíce (červenec) mi končí pracovní smlouva…termín porodu mám mít na začátku prosince…co myslíte že pro mě je nejlepší mám si nechat smlouvu prodloužit nebo jít na pracák…jde mi o to jak na tom budu finančně. Marodit jít ale nechci…

• Citovat
  • Upravit
1035
12.7.13 10:56
@Monika917 píše:
Ahoj mám meší dotaz…na konci měsíce (červenec) mi končí pracovní smlouva…termín porodu mám mít na začátku prosince…co myslíte že pro mě je nejlepší mám si nechat smlouvu prodloužit nebo jít na pracák…jde mi o to jak na tom budu finančně. Marodit jít ale nechci…

Pokud ti zaměstnavatel smlouvu prodlouží, je nejlepší pracovat až do nástupu na mateřskou 6-8 týdnů před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Luuu19
25.10.13 20:00

Ahoj, budete mi umět někdo poradit? V práci mi končí smlouva 31.12.2013, ale budu asi už každým dnem nastupovat na neschopenku kvůli nějakým potížím. Neschopenkou se mi pracovní poměr prodlouží do doby, kdy ofic. nastoupím na mateřskou? A mateřskou vůbec budu pobírat, když už mi ten prac. poměr skončil? Pořád se chystám na sociálku si ujasnit tuhle situaci, ale nemůžu se tam kvůli práci dostat, tak třeba budete někdo vědět. Díky

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat