Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Amber_1977 píše:
Na střevní chřipku a faraonovy pomsty apod. mám skvělý recept od jednoho ústeckého bylinkáře:
ve velkém hrnku (2,5 - 3 dcl) vroucí vody louhovat min. 20 min. směs 2 pol. lžic oregána a 1 pol. lžíce heřmánku. Nesladit - pít tak, jak je (je to echt hnusný). Průběžně popíjet a jakmile dojde, udělat další..
Tenhle recept si v naší rodině zatím poradil se všemi průjmovými stavy max. do dvou dnů. Je silně, velmi silně dezinfekční.
Amber to jsi hodná, ale to by prcek nepil, on právě teď hrozně málo pije dávám mu ten černý čaj a přes den vypije tak 50 ml a v noci teda těch 260 ml, dřív pil daleko víc…a jestli je to hnusný, tak to do něj nedostanu tuplem, co mi dá práce , abych do něj dostala 1 ml Hylaku a to ho to kolikrát nakopne a vyhodí to ven
já už nevím co s ním ![]()
Nám pomohlo: Smecta na akutní průjem a Hipp - dělá se už naředěný rýžovomrkvový odvar, chutná to dobře. Jo a na upravení střev. mikroflóry bílý jogurt. Ale přidávala jsem i laktobacílky.
@auraora Těch prášků je na trhu tolik.. že by doktoři museli mít druhou směnu, aby je měli všechny zmapovaný.. Oni se vyznají v účinných látkách - tedy ve složení, ale jména jim moc říkat nemusí. Naopak lékárníci to mají jako svoji jedinnou pracovní činnost - oni opravdu vědí..
Takže zrovna na konzultaci léčiv doktora s lékárníkem nevidím nic špatného, naopak, je fajn, že si vyslechne i názor z vedlejšího místa na břehu ![]()
@Black_Orchids Smecta je něco podobného - je to čistá křída, pokud se nepletu aje právě taky dobrá na vyčištění trávicího a vylučovacího traktu.. Plus ještě Coca Cola (ale na bakteriální průjem bych si ji nelajzla - to bych se zeptala nejdřív doktora). Zas na druhou stranu - je to vpodstatě kyselina s cukrem, takže kyselina vyžere střeva a cukr dodá energii unavenému tělíčku
no.. zeptala bych se..
…při tomto průjmu jsem Smwctu nezkoušela, ale při těch ostatních ano a nepomohla, každopádně zítra naklušu k dr a vyžádám si ten rozbor stolice, jen je škoda, že je zítra pátek a výsledky budou až po víkendu ![]()
@auraora , jen mne napadlo v souvislosti s tou Smectou… Enterol jste už taky určitě zkoušeli… předpokládám…?
@BohunkaP píše:..ano zkoušeli…
@auraora , jen mne napadlo v souvislosti s tou Smectou… Enterol jste už taky určitě zkoušeli… předpokládám…?
Já dočítám až teď. Pokud jdeš k dr., vyžádej si výtěr stolice na bakteriologii (t.j. na salmonelu, kampylobaktera, clostridia aj.) - to by měl malému udělat pediatr, je to prostě výtěr z konečníku. Pak si vyžádej zkumavku na virologické vyšetření - s tím, že si to odebereš sama, jen se poptej, kam to máš pak doručit. Jestli opět k pediatrovi nebo přímo do laboratoře (v tom případě ať ti dá rovnou žádanku). Virologii prostě pediatři většinou neberou, protože to není výtěr, ale musí se nabrat vzorek přímo ze stolice - takže si to uděláš lehce doma (zkumavka má ve vršku jako by „lžičku“, kterou stolici nabereš, až ji malý bude mít).
Antibiotika i na průjmy samozřejmě jsou. Tu konzultaci v lékárně taky nevidím jako mínus.
Tímto bych začala. Pokud bude vše negativní, žádala bych vyšetření u gastroenterologa.
Zakladatelko stolici můžeš klidně odebrat dooma. s těma atb jde o to, že každé z nich působí na určitý okruh bakterií proto je jich tolik. takže nejlepší dát stolici na vyšetření a podle toho už laboratoř doporučí které atb bude nejlepší ![]()
Tak jsem byla u dr, prckovi se průjem hodně zhoršil, přinesla jsem sebou stolici v plastové nádobce co jsem doma našla, to nechtěl, že je to kontaminováno tou lahvičkou, plenou a vzduchem, tak nevím jak to odebtrat asi strčit mu zkumavku rovnou do zadku, aby to nepřišlo na vzduch
udělal mu teda výtěr, výsledky budou v pondělí, závěr, prý to má od zubů
, velmi řídká stolice 7× za den je prý normál k zubum a to že to začlo zvracením vysvětlil, že je od zubů zahleněný a tak zvrací…jsem přesvědčená že od zubů to není, má 16 zubů a vím jak se chová moje dítě když mu rostou zuby, rozhodně né takhle a svádět průjem na růst zubu, který je ze 3/4 venku tak to mi příjde jako blbost, prcek je protivka, když se mu zub tlačí dásní, jakmile vyleze je klid, rozhodně nemá nikdy k zubu průjem a zvracení
Jsem fakt vytočená…vymručela jsem si atb, moc se mu nechtělo , ale já myslím, že není co ztratit, v lékarně mě řekli, že jsem udělala dobře, že mu ty atb pomůžou, tak se uvidí ![]()
Trvala bych na odběru na virologii. Když mu nevyhovovala nádoba, ve které stolici přineslas (což se nedivím), měl ti dát tu zkumavku, jak jsem psala výše. ![]()
Snad se malému uleví.
Jo, ty ATB by mne taky zajímaly.
edit - stolice se normálně odebere z plenky, nočníku, toalety ![]()
@Alichi píše:…nic mi nedal, stačí prý výtěr
Trvala bych na odběru na virologii. Když mu nevyhovovala nádoba, ve které stolici přineslas (což se nedivím), měl ti dát tu zkumavku, jak jsem psala výše.
Snad se malému uleví.
Jo, ty ATB by mne taky zajímaly.edit - stolice se normálně odebere z plenky, nočníku, toalety
@auraora - výtěr je prostě na bakterologii. Mne teda fakt někdy štve ten přístup pediatrů. Jako chápu, že virologii neodebírají (asi těžko by čekali než dítě vykoná potřebu), ale u takto dlouhodobého průjmu a ty by sis to odebrala i odnesla sama - o co jde.
A měla bys vyloučenou ev. virologii (rotaviry, adenoviry, noroviry…), tohle z výtěru fakt nezjistí. ![]()