Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tinina píše:
@mika22 Tak tohle mne vytocilo, ze neusnu do rana. A kdybyste se cvakli, tak co? To by asi hasici a zachranka zas neverili vlastnim ocim a matka by plkala, ze sance byla mala.Ze s tem deckama neskacete bungeeDoufam, ze by vas zavreli, fakt ze jo
Pokud necemu nerozumim, tak se nevyjadruju. Zname sve moznosti a sve deti rozhodne zadnemu zbytecnemu riziku nevystavujeme.
Jezy tam nejsou a v pripade nejasnosti nebo prekazky jsme sly po brehu.
My jsme byli loni s 2,5letým na raftu. Vzdycky jeden den a uplne v pohode sedel a nezlobil. S malym miminem bych nejela, navydrzi jeste sedet a nevrtet se. nebo jedine s tim, ze bude moznost kdykoliv po ceste vystoupit, ze vas treba nekdo odveze, kdyz to nebude k tomu ![]()
S tím starším bych neviděla problém, znáš ho, víš, jestli vydrží. My jsme byli s (klidným) tříletým na veslici a líbilo se mu to hrozně moc. U mimina taky těžko říct - jsou děti, které v tom lehátku, či jak někdo píše, vydrží, když to vezmu podle naší mladší, tak by po chvíli odvezli buď mě nebo by převrátila loď
Tak nejdýl po půlhodině by ji to tam přestalo bavit, pokud by neusnula a chtěla by na ruky, aby měla pořádný výhled (což znamená, že bych nemohla pádlovat, po dalších deseti minutách by se tam začala kroutit a chtěla strkat ruky do vody nebo pádlovat, chytat ptáky apod. Nene, tu bych nevzala
Starší si myslím, že by to zvládl v těch 10 m líp - ten si dovedl hrát hodinu s rukama, případně by tam „nasraně“ seděl a pozoroval okolí ![]()
Takže posuď i podle povahy dětí. Jestli např. řve v autě, tak na lodi to podle mě lepší nebude (pokud bude v sedačce). A taky jestli ostatní jsou smíření s tím, že tempo celé výpravy se podřídí vašim dětem…
S tříleťákem bych problém neviděla(ale měl by umět plavat), ale desetiměsíční ani omylem.
Když si odmyslím, že bych si tu vodu samou starostí o tak mal dítě ani neužila, tak mi to připomíná jednu kamarádku, která musela jet na dovolenou do nějakého ze států v Jížní Americe. Dítě mělo zdravotní problémy, celou cestu prořvalo a jí přišlo nepřijatelné, že to někomu v letadle vadilo.
Mít dítě prostě omezení je a i když je vhodné hledat kompromisy, tak jsou nějaké hranice, které by se neměly překračovat.
@Zuzz já svého 10 mšs syna neudržím ani minutu v klidu, nedovedu si přdstavit v kanoi na vodě byť půl hodiny ![]()
Pokud chceš na vodu. Dítko si nech hlídat pokud někoho máš, pokud ne, raději doma. Už jen třeba to slunko tak dlouho. I 3 letému to dá zabrat na tož tak malému miminu.
Nejela bych. Mimino tyhle nápady rodičů neocení. Když se vyvrátíte, než je vytáhnete, pořádně si loknou, nedokážu si to představit, je mi strašně jen při představě
Záleží hodně na dítku. Mě dcera nevydržela v lodi do roka a půl. Ještě v tom roce a půl měla tendence, že chce jít do vody za kačenkou ![]()
Od těch dvou let v pohodě. Navíc, když tam bude mít i nějakou zábavu.
My jezdíme na nafukovací barace nebo na raftu. Prcci nejraději omývají loď mokrou houbou.
Vesta a přilba je samozřejmostí.
A abych neměla strach, že mi dítě při cvaknutí někam uplave, měli jsme dítě vždy připlé ke své vestě.
Ve vašem případě bych asi nechala jet starší dítko vodu s jedním rodičem a s mladším dítkem bych dělala pendla s tím, že se může prcek povozit třeba kolem kempu nebo místa, kde budete přespávat nebo mít pauzu nebo tak.
@mika22 tak to mne bohuzel neuklidnilo, vodu jezdim taky a je to zivel, muzes si verit jak chces, ale 8mes dite v autosedacce pro mne proste normalni neni, tot muj nazor, ktery mam pravo vyjadrit.Taky lezu po skalach a nemam dite na zadech, i kdyz se citim, ze jsem borec
Dekuji za vsechny nazory a pripominky. Prave proto, ze je dcera celkem zivel, jsem zalozila diskuzi a poslechla si pripadne zkusenosti. Neverim, ze by vydrzela sedet napr. v autosedacce, navic tezko rict, jestli bychom se tam vesli…Autem se muzu svezt sama a cekat v kempu a projit si okoli. Se starsim jsme byli na prehrde na pramici, vydrzel a libilo se mu to, ale prece jen je to o necem jinem…Navic se mi autosedacka nezda moc bezpecna, respektive vubec…Diky moc jeste jednou, budeme hledat moznosti a varianty. Pripadne se projedeme po rece jen chvilku a odlozime to na dslsi roky. Z.
Mozna tak od tri/čtyř let.. Ale zajimal by me nazor treba zachranaru, hasicu apod… Jestli treba resili nejakou nehodu na vode s detmi… Dite se muze diky sve velikosti lehce zaklinit do korenu stromu, ktery pod hladinou nejsou videt. Bohuzel asi nejsou nejaka psana pravidla, odkdy s detmi na vodu. Mela by byt… Ale zrejme se spoleha na soudnost rodicu, protoze pokud se diteti neco stane, tak by rodice asi sli sedet, nebo ne?? A druhe dite do decaku?? Pokud tedy prezilo..
@nikitomi To myslis, ze lidi nemaji vlastni rozum, ze na vse potrebujeme prikazy a zakazy? Nebylo to to, ceho jsme se pred 24 lety zbavovali?
@mika22 píše:
@nikitomi To myslis, ze lidi nemaji vlastni rozum, ze na vse potrebujeme prikazy a zakazy? Nebylo to to, ceho jsme se pred 24 lety zbavovali?
jj presne tak ![]()
Taky bych si počkala. Náš kluk v 10m nesedí, v autosedačce se mi to taky nezdá bezpečné a udržet ho na místě, tak to leda když vyhrabuje šuplíky nebo koš s prádlem
. Ale jako doprovodné vozidlo by to šlo, ne? Mohli byste ho pak na chvíli povozit na lodi v kempu, ať si zvyká, jestli jste takoví zapálení vodáci
.
Neumím si to představit, ani s tříletým, ani s tak malým mimčem, na vodě jsem se kolikrát bála, aby se něco nestalo mě a to jsem byla svobodná a bez mimča, radši bych počkala až děti odrostou a pak si to užijete, takhle riskovat mi přijde zbytečné
Však si to ještě užijete, jen vydržet
Kór ještě ta hygiena v kempech není ani dostatečná pro normálního člověka, natož pro mimi?? ![]()
Do lodě s dětmi až když spolehlivě plavou. Při představě dítěte v lodi v sedačce se mi udělalo taky lehce zle. Zažila jsem cvaknutí se sedmiletým - nikoli na jezu ale v malé! peřeji. Vestu samo měl ale zůstal zaklíněný nohama v lodi. Když ho dostali ven už modral. Jasně že raft je třeba stabilní ale zas známe třeba ty tlačenice před jezem na vltavě, plno „vodáku“ nacamraných. stačí hromadná havárie na voleji, někdo raft nabere zespoda ble ble…