Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky maminy!
Chtěla bych se vás zeptat, kolik medu na 1 pokrájenou cibuli do cibulového sirupu. Tak, aby byla ponořená? A sirup se připravuje asi každý den čerstvý, že? Matýsek má od noci rýmu a kašel. Nemocní jsme byli asi ve 3,5 měsících, takže si toho už moc nepamatuju, pač to jsem se zrovna vrátila z nemocnice, kde jsem se léčila s poporodní depresí. Teď je nám skoro 11 měsíců.
A ještě ohledně té rými - pokud mu z nosu teče samo, mám odsávat nebo jen otírat nosík? A mám mu třeba stříkat Vincentku?
Díky moc za vaše rady. ![]()
A ještě mě napadlo - pokud nemá teplotu, jít ven můžeme, ne?
Já dělám sirup každý den čerstvý, jak píšeš. Dávám asi tak na lžíci cibulové šťávy půl lžičky medu (nejdřív si udělám šťávu, pak teprve přidávám med nebo glukopur). Nedá se to odhadnout kolik medu na cibuli - každá cibule je jinak velká a hlavně pustí jiné množství šťávy.
Rýmu bych odsávala, pokud je to taková ta hustá, stéká do krku a dráždí ke kašli.
Stříkat do nosu určitě - buď tu Vincentku, nebo Sterimar nebo něco podobného.
Já bych především zvážila dávání MEDOVÉHO sirupu ani ne jedenáctiměsíčnímu dítěti…
U takto malého prcka bych tu cibuli použila tím způsobem, že se nakrájená zabalí do plátěného pytlíčku (nebo kapesníku) a pověsí někam vedle postýlky… Zároveň se postýlka ověsí mokrými plenami, na zvlhčení vzduchu.
S medem bych ještě počkala - je to silný alergen a dětem do roka se nedoporučuje v žádné podobě.
Vím, že je med alergen, tak jsem teda udělala cibuli s cukrem. Mít cibuli vedle postýlky, nevím, kdo by tam s malým spal, to bych asi nezvládla. Ale díky za radu.
Já myslím že ta cibule nemá být celá ponořená, já dávala myslím tak jednu až dvě lžičky na jednu cibuli, už neím přesně
Ale ona ta cibule pustí hodně šťávy