Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Speciální třída, to je třída pro retardované? Tak tam budou jistě nadaných zástupy. ![]()
Také mám psychologii, ale jen bakaláře, na magistra jsem se vybodla. Držím ti palce, ať ty nadané děti najdeš, ale myslím, že to jednoduché mít nebudeš.
@BarboraKoj
Přidej se na FB do skupiny Nadané děti, tam najdeš spousty rodičů, kteří mají doma MiND.
Máte tu někdo nadané dítě? Jak se prokazuje u dítěte nadání? Je mi jasné, že musíme do PPP. Šli byste do toho znovu? Pomohlo to něčemu? Porozuměli jste lépe dítěti? Změnil se ve škole přístup k dítěti?
Mám dítě ve čtvrté třídě a myslím, že bude mít určitý stupeň nadání. Váhám, jestli to mám rozjet. Rodina (prarodiče dítěte) to vidí jako zbytečné.
@Anonymní píše:
Máte tu někdo nadané dítě? Jak se prokazuje u dítěte nadání? Je mi jasné, že musíme do PPP. Šli byste do toho znovu? Pomohlo to něčemu? Porozuměli jste lépe dítěti? Změnil se ve škole přístup k dítěti?
Mám dítě ve čtvrté třídě a myslím, že bude mít určitý stupeň nadání. Váhám, jestli to mám rozjet.Rodina (prarodiče dítěte) to vidí jako zbytečné.
Co jestli máš rozjet?
Potřebuješ nějaký papír na to, že máš „nadané dítě“?
Hele, z páté třídy může jít na osmiletej gympl, jestli máš pocit, že je geniální a pokud o to samo stojí. Na to žádnou PPP nepotřebuješ. Nebo v čem se to „nadání“ projevuje?
@unuděná píše:
Co jestli máš rozjet?Potřebuješ nějaký papír na to, že máš „nadané dítě“?
Hele, z páté třídy může jít na osmiletej gympl, jestli máš pocit, že je geniální a pokud o to samo stojí. Na to žádnou PPP nepotřebuješ. Nebo v čem se to „nadání“ projevuje?
Na gympl nechce. Musel by dojíždět a je to silný introvert. Nemá rád změny. I změnu učitelky nesl velmi špatně.
Takže do devítky bude na běžné škole.
Mně nejde o papír. Ale o efekt, jestli s tím má někdo zkušenost a změnilo se ve škole něco tím, že dítě získalo papír.
@Anonymní píše:
Na gympl nechce. Musel by dojíždět a je to silný introvert. Nemá rád změny. I změnu učitelky nesl velmi špatně.
Takže do devítky bude na běžné škole.
Mně nejde o papír. Ale o efekt, jestli s tím má někdo zkušenost a změnilo se ve škole něco tím, že dítě získalo papír.
Ne, v té jeho běžné škole ti papír o jeho genialitě nebude k ničemu. Nebo myslíš, že by se mu učitelé měli čas věnovat nějak jinak, nad rámec běžných učebních osnov?
Tohle se obvykle řeší v případě, že chceš dítě dát na nějakou speciální školu pro nadané děti, tam ale mají třeba i přijímačky, takže papír ti nebude k ničemu.
Pokud nechce přestoupit na nějakou jinou školu, kde by byly chytřejší děti a tomu uzpůsobené učební metody, tak nevím, co bys vlastně chtěla..?
@unuděná máš zkušenost, nebo jen píšeš myšlenky?
Na začátku září u nás proběhlo setkání s PPP, kde se řešily nadané děti. Právě PPP doporučovala, aby rodiče, kteří si mysli, že mají nadané děti, šli na vyšetření. Bylo to o nadaných dětech na běžné škole, že pak se dá dětem v určitém ohledu pomoct, aby se nenudily.
@Anonymní píše:
Mám dítě ve čtvrté třídě a myslím, že bude mít určitý stupeň nadání. Váhám, jestli to mám rozjet. Rodina (prarodiče dítěte) to vidí jako zbytečné.
Co vim je daleko vice maminek co si mysli, ze ma nadane dite, nez skutecne nadanych deti..segra byla asi hodne chytra, ve trech letech louskala detske knihy, v sesti cetla uz noviny..pak uz cetla jen jakesi odborne knihy co nasla u babicky, myslim pravo. A nikdo to neresil, nijak se neucila doma, porad nosila jednicky i na gymplu a nikdo o ni nevedel, nejak mimochodem zvladla soukrome statnici z x jazyku..pak studovala vs na stipko cizine pak v cechach, jeste k tomu si vydelavala na podnajem na vs, rodice do ni investovali naposled kdyz jela na prijimacky na vs na autobus, pak uz si na vse vydelavala porad sama.
@Anonymní píše:
Pokud ho nechceš poslat na viceletý gyml, tak teď je to asi zbytečné chodit do PPP, i když pokud chceš ujistit a pochopit jak ho rozvíjet, tak se tam klidně objednejte, ale rozhodně paní učitelky pokud samy nechtějí, tak jeho talent podporovat na základě papíru nebudou…
Další možnost jsou testy z Menzy ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná máš zkušenost, nebo jen píšeš myšlenky?
Na začátku září u nás proběhlo setkání s PPP, kde se řešily nadané děti. Právě PPP doporučovala, aby rodiče, kteří si mysli, že mají nadané děti, šli na vyšetření. Bylo to o nadaných dětech na běžné škole, že pak se dá dětem v určitém ohledu pomoct, aby se nenudily.
Mám. A nudu ve škole jsem řešila vždy s danou učitelkou, která ho dokázala zaměstnat v době, kdy ostatní děti nad něčím dumají, ani k tomu nepotřebuji papír z PPP. A nejspíš půjde na ten gympl.
Pro nadané děti je nejlepší výběrovka nebo víceletý gympl.
Proč potřebuješ ten papír? Dítě vyrušuje a je nespokojené, učitelka je nespokojená s chováním dítěte?
Papír možná pomůže učitelce, aby dítě zaměstnala nad rámec bežných osnov. Ale je otázka, jak moc na to ve tříd bude mít čas, jak moc je ochotná zabývat se dítětem víc individuálně (v případě neochoty je pak s papírem možné víc tlačit přes vedení).
V případě výrazného nadání může PPP třeba doporučit práci s vyšším ročníkem - zase tam jde o to, jak moc je škola schopná sladit rozvrhy.
Pokud dítě není ochotné překročit práh své konfortní zóny, tak jeho talent můžeš rozvíjet akorát tak doma, v rámci mimoškolních aktivit (kroužky pro nadané děti). Běžná škola na tyhle děti prostě není zařízená a vždy je limitované průměrností třídního stáda.
PS: A mám osobní zkušenost.