Nadměrná spavost

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6525
3.2.15 13:33
@jalemina píše:
Jani, co životospráva? Co jíš, piješ? Co celý den děláš? Mnohdy je člověk unavenej protože špatně jí, mnohdy prostě jako zlenivý a nic se mu nechce tak spí…

S tímhle souhlasím. Když má člověk málo koníčků, sportu nebo nějaké jiné činnosti, tak jako by unikal z reality k tomu spánku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2816
3.2.15 13:39

@Black Cat jj, tak nějak žije moje mamka. Nic jí nebaví, nic se jí nechce, doma udělá to nejnutnější do zbytku se musí nutit. Ale když jí vytáhneme se ségrou a děckama, je plná energie, vysmátá :) Ale doma, doma hnije a buď si hraje na PC, nebo leží u TV a spí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
744
3.2.15 13:51

No právě že mě malá nechá spím stejnou domu jako já. Koníčky nic moc, ale chodíme s malou s pejskem ven, hrajeme si spolu, něco uvaříme a chodíme k babičkám. Sem tam chodím stříhat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
653
5.2.15 09:09

Tak unavu tu řešim už nějaký ten pátek ;) podle lékařu jsem o. k ale spíše sem k. o :roll: doktoři to přikládají životnim stylem a psychikou…dokonce mě dali AD abych se prý dala do kupy ale bez uspěchu. Jsem unavená během dne a taková bez energie…celkově imunita je v háji, trpim na otoky víček přičemž sem na ně nikdy netrpěla a o kuži ani nemluvim…samá vyrážka. Zachvilku se budu plazit po zemi ale podle lékařu sem v pořádku :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
28.9.20 13:17

Nadměrná spavost a vyčerpanost

Ahojte,
obnovuji diskuzi, mám poslední roky problémy s nadměrnou spavostí a vyčerpaností. Spím klidně v kuse 16 hodin a ráno se probudím jako praštěná a celý den se přemlouvám k nějaké činnosti. Jsem z toho zoufalá, dřív mi stačilo běžných 7-8 hodin spánku, byla jsem hodně akční a poslední dobu toto. Odběry mám všechny opakovaně v normě (vč. štítné žlázy, železa, hemoglobinu…). Nevíte, co s tím? Večer kolem 18té h přestávám fungovat úplně, často už nemám sílu ani na sprchu (jdu ale do ní vždy nakonec).
Spala jsem vloni ve spánkové laboratoři a jejich závěr byl neorganická hypersomnie.
Nemáte někdo podobnou zkušenost? Co s tím? Díky moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
28.9.20 13:25

Pokud byl vyloučen Gilbertův syndrom, vysoké titry po EBV, spánková apnoe, roztroušená skleróza, infekce či rakovina aj., tak nezbývá než se s tím smířit a čekat až to přejde. Ale ja věřím, že příčinu to má a hledala bych dál.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
28.9.20 13:39
@sediza píše:
Pokud byl vyloučen Gilbertův syndrom, vysoké titry po EBV, spánková apnoe, roztroušená skleróza, infekce či rakovina aj., tak nezbývá než se s tím smířit a čekat až to přejde. Ale ja věřím, že příčinu to má a hledala bych dál.

Díky a Gilbertův syndrom dělá únavu? Já myslela, že je to prostě benigně zvýšený bilirubin. Mám ho mamka, ale já prý ne. Ty vysoké titry po EBV nevím, já vůbec nevím, že bych EBV měla, spánkovou apnoe vyloučili v té spánkové laboratoři, kde jsem spala bez probuzení 11,5 h. Pro RS u mě svědčily jiné problémy, byla jsem opakovaně na MRI mozku a míchy a nález nebyl žádný. Infekci snad tolik let nemám a rakovinu doufám, že taky ne, ono to u mě trvá už několik let a já nehubnu, nemám jiné příznaky, jen ta šílená únava a vyčerpanost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
28.9.20 15:03
@Lollitka píše:
Díky a Gilbertův syndrom dělá únavu? Já myslela, že je to prostě benigně zvýšený bilirubin. Mám ho mamka, ale já prý ne. Ty vysoké titry po EBV nevím, já vůbec nevím, že bych EBV měla, spánkovou apnoe vyloučili v té spánkové laboratoři, kde jsem spala bez probuzení 11,5 h. Pro RS u mě svědčily jiné problémy, byla jsem opakovaně na MRI mozku a míchy a nález nebyl žádný. Infekci snad tolik let nemám a rakovinu doufám, že taky ne, ono to u mě trvá už několik let a já nehubnu, nemám jiné příznaky, jen ta šílená únava a vyčerpanost.

A lumbální punkce se dělala? Protože samotná MRI pro vyloučení RS není dostačující. Jinak mám zkušenost s Gilbertovým syndromem, že prodlužovala u lidí potřebu spánku i o několik hodin za den. EBV je potřeba udelat testy, muze se jednat o chronickou infekci, se kterou si telo neumi poradit nebo reaktivaci. Resi se to pak herpesinem, ktery na EBV taky castecne pusobi, i kdyz cílí primárně na virus pasoveho oparu apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
28.9.20 15:14
@sediza píše:
A lumbální punkce se dělala? Protože samotná MRI pro vyloučení RS není dostačující. Jinak mám zkušenost s Gilbertovým syndromem, že prodlužovala u lidí potřebu spánku i o několik hodin za den. EBV je potřeba udelat testy, muze se jednat o chronickou infekci, se kterou si telo neumi poradit nebo reaktivaci. Resi se to pak herpesinem, ktery na EBV taky castecne pusobi, i kdyz cílí primárně na virus pasoveho oparu apod.

Lumbálku mi nedělali, léčila jsem se u neuroložky, která dělala v RS centru a ta říkala, že když je opakovaně během let MRI bez ložisek, že je lumbálka zbytečná. A na EBV jaké testy konkrétně? Může je udělat praktik? Já už jsem z toho nešťastná, jen tak přežívám a ráda mám jen hluboké noci, když spím. Ráno se probudím, resp. někdy až odpoledne a jede vše nanovo. A ty jsi lékařka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
28.9.20 15:27
@Lollitka píše:
Lumbálku mi nedělali, léčila jsem se u neuroložky, která dělala v RS centru a ta říkala, že když je opakovaně během let MRI bez ložisek, že je lumbálka zbytečná. A na EBV jaké testy konkrétně? Může je udělat praktik? Já už jsem z toho nešťastná, jen tak přežívám a ráda mám jen hluboké noci, když spím. Ráno se probudím, resp. někdy až odpoledne a jede vše nanovo. A ty jsi lékařka?

Ja mám kamarádku primářku na neurologii, která vede RS centrum a rekla mi, že k vyloučení RS je někdy lumbalka nutná. Hlavně to zachytí i neuroinfekce a různé další věci se vysetřují v tom moku. Pokud potíže pretrvávají, chtela bych tu LP. S atraumatickou jehlou jsou rizika opravdu minimální. EBV vysetří klidne obvodní. Nejsem lekařka, mam VŠ zdravotnického směru. Asi bych to shrnula, ze RS to s nejvetsi pravdepodobností nebude, ale LP muze dat odpoved, co je za problém. Ale jak jsem psala…nejsem lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
28.9.20 15:38
@sediza píše:
Ja mám kamarádku primářku na neurologii, která vede RS centrum a rekla mi, že k vyloučení RS je lumbalka nutná. Hlavně to zachytí i infekce a různé další věci se vysetřují v tom moku. Pokud potíže pretrvávají, chtela bych tu LP. S atraumatickou jehlou jsou rizika opravdu minimální. EBV vysetří klidne obvodní. Nejsem lekařka, mam VŠ zdravotnického směru.

Díky, no já bych taky na LP šla, ale kde mi ji udělají? Jen tak si nemůžu někam nakráčet a diktovat si. Já se léčím teď na jiné specializované neurologii s funkční poruchou hybnosti (funkční svalová slabost a funkční třes) a tam se mě Dr. ptala i na únavu a říkala, že to může u funkčních poruch být, na LP mě určitě nepošle. Na ten EBV se zeptám praktické Dr., až k ní zas půjdu, díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4071
28.9.20 15:41
@Lollitka píše:
Díky, no já bych taky na LP šla, ale kde mi ji udělají? Jen tak si nemůžu někam nakráčet a diktovat si. Já se léčím teď na jiné specializované neurologii s funkční poruchou hybnosti (funkční svalová slabost a funkční třes) a tam se mě Dr. ptala i na únavu a říkala, že to může u funkčních poruch být, na LP mě určitě nepošle. Na ten EBV se zeptám praktické Dr., až k ní zas půjdu, díky.

Tak to bych si krome LP zkusila zaridit jeste svalovou biopsii a rovnou bych se objednala do revmatologickeho ustavu v Praze. Např. Dr. Klein se tam specializuje na svaly…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9175
28.9.20 16:24
@sediza píše:
Tak to bych si krome LP zkusila zaridit jeste svalovou biopsii a rovnou bych se objednala do revmatologickeho ustavu v Praze. Např. Dr. Klein se tam specializuje na svaly…

Díky moc, mrknu na stránky revmatologického ústavu, z Prahy jsem. Svalovou biopsii mě nikdo poslat nechtěl, psala jsem do Motola, jestli nemůžu jako samoplátce, ale prý svalová biopsie je invazivní vyšetření, které se samoplátcům nedělá a stejně bych se asi nedoplatila. Jedině se mi podařilo se v ÚDMP nechat vyšetřit ze suché krevní kapky na Pompeho nemoc, ta se nepotvrdila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí