Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Máme hrozný problém s nadýmáním, paní doktorka nám dala espumisan a rektální rourku, malého kojím ale musím dokrmovat mlékem máme Hami počáteční mléku 1, uvažuji o tom že koupím taky od Hami mléko pro Citlivé bříško proti nadýmání. Nemáte nějaký typ na něco co vám pomohlo malý se dost trápí a my už jsme taky dost na dně ![]()
Ono je to dost individualni, znama takto prestala jist 90% potravin, mela nekolik druhu kapicek, pre/probiotika, spesl mleka na dokrm a stejne nic nepomohlo az to preslo po 4m samo
Ahoj, porad plati to same-nekomu pomuze espumisan, nebo infacol coz je skoro totez, daji se zkusit probioticke kapky napr. Biogaia, ty zabraly nam, nahrivat brisko teplou plenkou, masaz briska, davat na brisko a nosit v klubicku, cvicit nozkama. hlavu vzhuru, jde o par prvnich tydnu, max. mesicu, pak to prejde a bude dobre;) sama se vyvaruj nafymavych potravin a kup si kojici caj s fenyklem.
Ahoj, dcera má 8 týdnů a cca od 3. týdne taky bojujeme… Dávám před každým kojením Espumisan, plnou dávku, ale nevypadá to, že by pomáhal. Koupili jsme probiotické kapky Biopron, taky žádné zlepšení. Chci teda vyzkoušet ještě kapky Bio Gaia, jsou sice jednou tak drahé, ale pokud by měly nějaký účinek, tak jsem ochotná jíst suché rohlíky, abych je malé mohla dopřát… ![]()
Add to jídlo - dost se radí kojícím mamčám upravit jídelníček, vyvarovat se nadýmavých potravin, ale dětská doktorka mi říkala, že ona sama jedla 2 týdny jenom starý chleba, a stejně to od nadýmání dítěti nepomohlo. Pokud dokrmuješ, tak bych zkusila právě to UM pro citlivé zažívání.
Jinak klasika - jakmile vidím, že se malá kroutí, zkouším cvičit s nožičkama, manžel to dotáhl k dokonalosti, sice to vypadá, že jí zlomí záda, malá vydává zvuky jak olympionik při vzpírání nejtěžší váhy, ale vyprdí se zaručeně.
Rektální trubičku nasazujeme většinou večer, když už nevíme, z které do které, občas pomůže, občas ne.
Pořád se utěšuji, že kolem 3. až 4. měsíce byl měly tyhle problémy odeznít, tak odpočítávám týdny a přežívám. Manžel pragmatik mě zase sráží k zemi, že pak začneme zít žubama… ![]()
@Jajda2011 Take davam kminovy odvar - lzicku mleteho kminu zaleju vrouci vodou, necham cca 10 min louhovat, scedim (nebo louhuju v kavovem filtru). Pred kazdym kojenim davam par kapek (cca 1ml) strikackou ![]()
@HelcaDE Můžu se zeptat, kolik vody na lžičku kmínu? Jako u jiných bylinek do čajového hrnku, tj. asi 2,5 dcl? Jinak za všechny prdíkové bojovnice děkuji za tip! ![]()
Ono nemusí pomoci nic. Některá miminka na to prostě trpí neuleví jim nic. Musí z toho zkrátka vyrůst. Prvorozený trpěl na prdíky do nějakých 3 měsíců, hodně mu pomohly laktobacily od Biopronu. Ale třeba mladšímu nepomohlo vůbec nic. Mohla jsem se stavět na hlavu, vyzkoušeli jsme kde co a nic. Večer co večer měl vyloženě koliku, trvalo to až skoro do 6 měsíců. Pak jako když utne.
Jinak klasika: skákání na míči, masírování a nahřívání bříška, dávat prodící kapky, probiotika nebo laktobacily, nosit na tygra a dávat hodně na bříško, nechávat bez pleny, cvičit s nožkama… ale jak říkám, u mladšího to chtělo jen čas. Jinak já teda kojila, ale jednou týdně jsem jezdila do školy a muž doma krmil UM (a pak jsem začala mezi 4 a 5 měsícem dávat UM na noc), ale rozdělávala jsem UM místo do vody do odvaru z kmínu nebo do fenyklového čaje. A jinak se kluk hodně zlepšil na Hippu. To je jediné UM na českém trhu, které obsahuje už probiotika a na něm byl teda hodně poznat obrat k lepšímu.
Kup Beba sensitive! Nejlepší mlíčko na bolení bříška. Doporučila jsem ho i kamarádce a naprosto spokojený mimi!!!
A s tím kojením bych to moc nekombinovala. Malá se u kojení nalokala akorát vzduchu a pak řvala jak lev. Když jsme přešly komplet na beba, tak jak když utne!
@Leli83 Priblizne 1dcl. Delam to odhadem. Bude to mit takovou zlatavou barvu. Kdyz se mi podari tmavsi. Dam kapek min. Chce to i vyzkouset. Kdyz bude mit porad problemy, tak zkus uvarit silnejsi.
Synovi to opravdu pomahalo, ted je mu 3,5 mesice, tak chci pomalu snizovat davku. Jinak jim uplne vsechno, jen tech nadymavych veci s mirou, ale klidne si dam vepro knedlo zelo nebo makove kolacky
Jo a teda nepiju mliko, to pry muze hodne vadit. Davam si jogurty, sýry..
@HelcaDE Děkuji, vyzkouším.
No, já právě nebyla daleka toho žít jen na tom suchém chlebu, ale jak jsem psala výše - dětská doktorka mi tloukla do hlavy, že jakožto kojící se musím stravovat plnohodnotně hlavně já. Tož jsem poslechla. A je fakt, že když si dám něco nadýmavého (samozřejmě s mírou), tak to ani nevypadá, že by se prďoška kroutila víc. Prostě standard. Takže u nás to s jídlem asi souvislost nemá…
@Leli83 píše:
@HelcaDE Děkuji, vyzkouším.No, já právě nebyla daleka toho žít jen na tom suchém chlebu, ale jak jsem psala výše - dětská doktorka mi tloukla do hlavy, že jakožto kojící se musím stravovat plnohodnotně hlavně já. Tož jsem poslechla. A je fakt, že když si dám něco nadýmavého (samozřejmě s mírou), tak to ani nevypadá, že by se prďoška kroutila víc. Prostě standard. Takže u nás to s jídlem asi souvislost nemá…
Tak to mas dobrou doktorku. Mne zas vsichni u prvni dcery radili, co muzu a nemuzu jist, takze jsem opravdu na tom suchem chlebu byla a ona rvala a rvala a rvala. Takze ted u druheho jsem se rozhodla delat vsechno uplne jinak nez u prvniho, kde jsem se nechavala hodne ovlivnovat, a zatim je teda zlatý ![]()
Už do porodnice jsem si u druhého vezla kapky biogaia, po zkušenosti s první princeznou, která ještě v roce prořvala noc po troše hrášku v příkrmu. teď jsou malému 3 týdny a něco a je úplně v poho, myslím, že kapky začaly účinkovat, prvních 14 dní dost řval a prděl, ale už je to lepší. šla bych do nich + kombinace s baby calm při akutních problémech.