Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminy!
Potřebuju poradit. Náš Mates vždy usínal sám a to tak, že jsme ho dali do postýlky, dali mu pusu, rozloučili se s ním a odešli. Tohle tak nějak funguje stále s tím rozdílem, že tedy hned neusne,ale trvá mu to déle.
Ale asi tak poslední týden se mi v noci probouzí a pláče. Trvá to třeba i 10 minut, někdy i více a pak usne tedy zatím pokaždé usnul. Je mu téměř 11 měsíců, na usínání mu dáváme dudlík a pokud se náhodou probudí a dudlík nemá a nenajde ho, začne plakat - tedy tak tomu bylo. Ten poslední týden ale pláče i přes to, že mu dudlík dám. Zajímalo by mě, jestli máte některá podobnou zkušenost a nevíte, čím to může být. Napadly mě zoubky, ale i ty dřív zvládal bez pláče. Tak nevím. Zhruba od 4 měsíce spinkal opravdu celou noc, ale jak jsem už napsala, poslední týden je to s probuzením a pláčem. Stane se to tedy jen jednou za noc, ale kromě těch zoubků mě fakt nenapadá, čím by to mohlo být. Malému bude 11 měsíců. Díky moc.
Uvidíš, že sem přispěje dost maminek s podobným problémem.
To je častá věc, držím pěsti pro skoré vyřešení. ![]()
Malý se totiž taky poslední cca 2-3 týdny budí a většinou stačí dát dudlíka a otevřít na chvílu okno, někdy pomůže dát trošku mlíčka.
Jako jinak zoubky to být můžou nemá nateklé dásně?
tak já jsem ta mamina, co má podobný problém, akorát, že u nás to trvá už cca od 8.měsíce. Už ani sám neusne, do té doby naprosto v pohodě. Zkoušela jsem vyřvávací metodu, na to nemám, vždycky se strašně pozvrací. Zkouším kapičky na spaní Pediakid, v první fázi se zdálo, že zabírají, teď ne. Já si myslím, že je to separační fobie, prostě potřebuje někoho u sebe.
Já bych řekla, že to budou zoubky. Nebo má třeba jenom špatné sny. naše holky taky dneska brečely ze spaní a nevím proč… ![]()
Naše malá se taky poslední dobou budí ze spaní z hrozným pláčem,stejně jak popisuješ a myslím si že to jsou nějaké zlé sny,když rostly zoubky nebo trápilo něco jiného tak pofňukávala průběžně skoro celou noc,ale tohle je jednorázové probuzenía po chvíli uklidňovámí usne,takže já bych to viděla možná na nejaké divoké sny:-)))
Tak teď přemýšlím, jestli je to tedy tím strachem z odloučení nebo zlými sny. V noci mi nikdy nepil asi od toho 4.měsíce. Moc všem děkuji. Na dnešek jsme spali u přítelovo maminky a sice mu dlouho trvalo, než usnul, ale to přičítám jinému prostředí, ale zase se v noci probudil, zakňoural, já vstala, že mu dám dudlík, ale Maty byl rychlejší a dal si ho sám a byl klid. A spal až do 7h., což je nádhera. Doma vstáváme v 5-5.30h.