Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, mám chlapečka, v březnu mu budou 2 roky. Nebyla jste některá v podobné situaci? Malý v pohodě chodil spinkat, řeklo se jdeme hají a šel. Po obědě i večer. Teď z ničeho nic začne vzdorovat, ale i v posteli pak pofňukává. Nevím co jetohle za pláč, protože takhle doposud „nevzlykal“. Uspávám, takže tam není sám a navíc spí s náma v posteli. Takže netuším, co se s ním děje. Co si o tom myslíte? Nakonec usne, ale trvá to nesrovnatelně delší dobu než dříve a v podstatě se k spánku provzlyká.
Ha, to by me taky zajimalo. Mam stejne starou cacorku a ta zniceho nic dela pred spanim hrozne sceny. Taky uspavam, ale spi u sebe v postylce. Asi nejaky erupce… Mne teda uz dneska ruply nervy, tak jsem odesla z pokoje a nechala ji chvili jecet, pak konecne usla.
Treba není dostatečně unavená, vybehana?
Nebo to jen zkouší, děti jsou chytřejší a chytřejší. Ví, ze tam u mamku bylo lépe než v posteli…
Nemoc?
Stolicky?
Těžko říct.
A mimochodem pohadky se čtou snad všude:-)
No mazec… u nnas to stejne. Unavena je dost, usne docela brzy…ale to rodeo pred tim…
No právě že David je taky unevanej, jenže to neni že by řval a vstekal se on prostě povzlykává, a pláče. Tak nevím. Ale už jsme z toho dost na palici. Neřeknu kdyby tam byl sám, ale obtáčí se kolem mě jak liána a u toho tohle kňourání. Je teda fakt že i přes den začal kňourat a neustále si vymýšlí co chce jíst, načež to v zápětí stejně nejí.
Mám stejně starou dcerku a taky vždy usínala v pohodě sama a teď s tím dělá takové cavyky…chce do postýlky, když jí tam dám, okamžitě že ven a na gauč. Vyndám ji, dojde do obýváku, tam se otočí a táhne mě za ruku do ložnice, že spinkat do postýlky…A tak dokola, třeba 6×. Včera v 23.15 mi už ruply nervy a vyjela jsem na ní. Bojím se jí nechat v postýlce, už se jí povedlo se přehoupnout přes okraj a spadla dolů z té výšky. Pokojíček ještě nemáme. A v naší posteli spát nechce.
U nás to stejný syn 22měs a co začal vyvádět mazec!! trvá hodinu než usne…ale měl přístup s postýlky a před 2 dny sem se naštvala a zadělala mu postýlku takže první den 20 min řval pak usnul a včera 5 min a pak už si tam ležel a nevím kdy usnul…snad se to zase naučí…a unavenej je jak kdy, ale jeden den sme byli odpoledne 3h v dětským koutku a on je divoch že to tam fakt prolítá prořádí a usnul až skoro za 2h po uložení a to musel teda být unavený…a čím později jde spát tím dřív vstává
![]()
@Lerista úplně stejně ukazuje na postýlku dám ho tam, chce k nám do postele a tak dokola, my máme 1+1 takže taky na prd…a většinou to končilo že sem mu nasekala na zadek přes plínu on se vyřval a usnul…ale ted nemá přístup s postýlky, taky čekám kdy jí přeleze, ale snad dřív pochopí že má spát a basta ![]()
@Petruskabmw asi taky už brzy dostane. Prostě si vymýšlí. Chodí spát ve 22-23 hod a vstává v 7. Krásně mluví, takže je to i s komentářem: „Maminko, spinkat do postýlky, maminko, ven, dolů, na zem, spinkat na gauč, neci spinkat na gauč, tohle nedávej do postýlky, nechceš spinkat“ (tím myslí sebe)…Když se zeptám, co chce, tak spinkat. Je unavená, zavírají se jí oči, ale v postýlce řev, vztekání, lomcuje s ní… Ach jo, snad jí to zase brzy pustí.
Mám to samé, stejný věk, stejné scény před spaním. Když uspávám přes den, lehnu si s ní do postele a jakmile vidím,, že začne dělat blbosti a k ničemu to ležení nevedde, dám ji do její postýlky a odcházím. Vracím se až když hodně řve, to ji chytnu za ruku, řeknu ať zavře oči a většinou zabere. Pokud vidím, že zase začíná blbnout, opět odcházím atd. dokola. Je to teď nějaké divné období, i večerní uspávání nám trvá déle, ale to když zase vidím, že zase dělá blbiny, opět odcházím…