Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dobrý den, měla bych dotaz třeba má někdo zkušenost. Vždy jsme platili nájem o měsíc do předu v še bylo v pořádku až do listopadu kdy nám vypadl příjem ale tím že jsme platili dopředu jsme v listopadu měli zaplaceno nebydlela jsem zadarmo ale nemohla jsem uhradit již v listopadu nájem na prosinec majiteli se to nelíbilo a dal nám podepsat dodatek k nájemní smlouvě s tím že je tam napsano že pokud 12.12 nebude zaplaceno na prosinec a 20.12 na leden tak k 20.12 končí smlouva, toho 12 jsme zase uhradili zdývá nám dnes teda uhradit na leden jenže to nejsem schopná je to 19000 a prostě tolik nemohu najednou sehnat a on nás dnes chce vystěhovat. Má na to právo když má prosinec zaplacený celý? Je nějaká výpovědní lhůta on tvrdí že není protože jsme podepsali dohodu o výpovědi ale my podepsali dodatek.
Záleží jakou máš smlouvu (nájemní x podnájemní) a co v ní máš napsáno a co jsi podepsala v dodatku. Je to kolikrát „slovíčkaření“ a je potřeba být přesný. ![]()
@Fofrník mám nájemní smlouvu, v dodatku jsem podepsala že k 12.12 zapaltím dlužné nájemné ( prosincové) dále že bude pokračovat 20.12 jak je ujednáno ve smlouvě ( na leden) v opačném případě končí nájem 20.12
@Anonymní píše:
Prosím a ten dodatek teda slouží jako výpověd? Nebo tu mi musí dát zvlášt? Může přijít s policii a vystěhovat nás?
Nemůže. Máte tam trvale?
Ono taky záleží na občanském zákoníku, ten je víc než smlouva nebo dodatek, respektivě pokud něco ve smlouvě nebo dodatku odporuje zákonu, pak se řídí platným zákonem, ne tou smlouvou.
Policie by Vás nevystěhovala, to by pan majitel musel mít potvrzené soudem. ![]()
@Anonymní píše:
@Fofrník mám nájemní smlouvu, v dodatku jsem podepsala že k 12.12 zapaltím dlužné nájemné ( prosincové) dále že bude pokračovat 20.12 jak je ujednáno ve smlouvě ( na leden) v opačném případě končí nájem 20.12
Tím si podepsala ukončení nájemní smlouvy k 20.12. (pokud nezaplatíš). Druhá věc je, že zákon je nadřazen smlouvě. Pokud je nějaký článek smlouvy v rozporu se zákonem je neplatný. § 2218 NOZ - Nájemné se platí měsíčně pozadu.
Nicméně by sis měla přečíst NOZ, určitě ti to neuškodí a ušetří peníze a starosti. ![]()
@Anonymní píše:
Ano máme tady trvalý pobyt.
Tak pokud se z bytu nehnete, tak nic neudělá a policie není stěhovací firma.
@pikola píše:
Tak pokud se z bytu nehnete, tak nic neudělá a policie není stěhovací firma.
Na tvém místě bych nebyl tak optimistický. Záleží jak je napsaná smlouva.
Zakladatelka nemá o zákonech v tomto směru ani páru. Jediné co jí hraje do karet je fakt, že pan pronajímatel na tom není asi o nic lépe. ![]()
@Fofrník píše:
Přečti si NOZ.
Máš pravdu, zapomněla jsem. Je to dvakrát + přiměřená lhůta na nápravu.
@Anonymní píše:
Dobrý den, měla bych dotaz třeba má někdo zkušenost. Vždy jsme platili nájem o měsíc do předu v še bylo v pořádku až do listopadu kdy nám vypadl příjem ale tím že jsme platili dopředu jsme v listopadu měli zaplaceno nebydlela jsem zadarmo ale nemohla jsem uhradit již v listopadu nájem na prosinec majiteli se to nelíbilo a dal nám podepsat dodatek k nájemní smlouvě s tím že je tam napsano že pokud 12.12 nebude zaplaceno na prosinec a 20.12 na leden tak k 20.12 končí smlouva, toho 12 jsme zase uhradili zdývá nám dnes teda uhradit na leden jenže to nejsem schopná je to 19000 a prostě tolik nemohu najednou sehnat a on nás dnes chce vystěhovat. Má na to právo když má prosinec zaplacený celý? Je nějaká výpovědní lhůta on tvrdí že není protože jsme podepsali dohodu o výpovědi ale my podepsali dodatek.
Blbá situace, zkusit se s majitelem domluvit je asi nereálné že? Jak je možné že vaší kauci nemá? Jak by to tedy udělal pokud by jste odešli a měl by vracet? ![]()
@Fofrník píše:
Tím si podepsala ukončení nájemní smlouvy k 20.12. (pokud nezaplatíš). Druhá věc je, že zákon je nadřazen smlouvě. Pokud je nějaký článek smlouvy v rozporu se zákonem je neplatný. § 2218 NOZ - Nájemné se platí měsíčně pozadu.Nicméně by sis měla přečíst NOZ, určitě ti to neuškodí a ušetří peníze a starosti.
TZN že nejsem ve skluzu? Platím dopředu a nejsem v prodlení. Tedy je ve smlouvě již zakotveno v rozporu že platím dopředu? D Děkuji
@Fofrník píše:
Na tvém místě bych nebyl tak optimistický. Záleží jak je napsaná smlouva.![]()
Zakladatelka nemá o zákonech v tomto směru ani páru. Jediné co jí hraje do karet je fakt, že pan pronajímatel na tom není asi o nic lépe.
Znám to z druhé strany a rychlá cesta jak dostat někoho pryč než soudem není. A je jedno, co je ve smlouvě. Otázka pak je, jak rozhodně soud, ale myslím, že dodatek pana majitele moc neobstojí
@Bábrdl píše:
Máš pravdu, zapomněla jsem. Je to dvakrát + přiměřená lhůta na nápravu.
Lhůtu na nápravu bych nepočítal. Lze snadno obejít. ![]()
@Anonymní píše:
TZN že nejsem ve skluzu? Platím dopředu a nejsem v prodlení. Tedy je ve smlouvě již zakotveno v rozporu že platím dopředu? D Děkuji
To že platíš dopředu je v rozporu se zákonem. Musel bych vidět smlouvu abych ti řekl jak si stojíš. Předpokládám, že současný stav je paradoxně pro tebe výhodnější než ten dle NOZ. Podstata je ale v tom, že neplatíš tak jak máš a to se nezamlouvá panu pronajímateli zcela oprávněně. ![]()
@pikola píše:
Znám to z druhé strany a rychlá cesta jak dostat někoho pryč než soudem není. A je jedno, co je ve smlouvě. Otázka pak je, jak rozhodně soud, ale myslím, že dodatek pana majitele moc neobstojí
Ale je. Jen to chce vychytat. ![]()