Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Fofrník píše:
Záleží jakou máš smlouvu (nájemní x podnájemní) a co v ní máš napsáno a co jsi podepsala v dodatku. Je to kolikrát „slovíčkaření“ a je potřeba být přesný.
Nájemní a podnájemní v čem je zásadní rozdíl? A která je výhodnější pro toho nabízí byt k pronájmu?
@henry7 píše:
Nájemní a podnájemní v čem je zásadní rozdíl? A která je výhodnější pro toho nabízí byt k pronájmu?
Tak si ale nemůžeš vybrat. Jde o formu vlastnictví bytu. Osobní vlastnictví nebo družstva.
A tu původní smlouvu bez dodatku máš jakou, na dobu určitou nebo neurčitou? A jestli na doby určitou, tak do kdy?
@henry7 píše:
Rozhodně podnájemní. Máš daleko širší prostor v podmínkách smlouvy (viz. problém zakladatelky). Při podnájemní smlouvě by platil odstavec pronajímatele (že pod/nájemné se platí dopředu). Při nájemní smlouvě je tento odstavec smlouvy neplatný. Atd., atd.,…
@Fofrník píše:
Ale je. Jen to chce vychytat.
A jak?
Reálně?
@pikola píše:
Tak si ale nemůžeš vybrat. Jde o formu vlastnictví bytu. Osobní vlastnictví nebo družstva.
To taky není tak úplně pravda.
( U družt. máš pravdu - u osobního vl. ne.)
@Bábrdl píše:
A jak?
Reálně?
Jasně že reálně. Teorie je k ničemu. ![]()
@Fofrník píše:
Tím si podepsala ukončení nájemní smlouvy k 20.12. (pokud nezaplatíš). Druhá věc je, že zákon je nadřazen smlouvě. Pokud je nějaký článek smlouvy v rozporu se zákonem je neplatný. § 2218 NOZ - Nájemné se platí měsíčně pozadu.Nicméně by sis měla přečíst NOZ, určitě ti to neuškodí a ušetří peníze a starosti.
U nájmu bytu platí § 2251:
(1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.
@Fofrník píše:
Jasně že reálně. Teorie je k ničemu.
Já se ptala jak.
Protože silné řeči má kde kdo, ale když dojde na lámání chleba, legálně nelze prakticky nic.
(pronajímáme už delší dobu, ale zatím ťuk ťuk, velké problémy nebyly).
@Lendeš píše:
U nájmu bytu platí § 2251:
(1) Nájemce platí nájemné předem na každý měsíc nebo na jiné ujednané platební období, nejpozději do pátého dne příslušného platebního období, nebyl-li ujednán den pozdější. Společně s nájemným platí nájemce zálohy nebo náklady na služby, které zajišťuje pronajímatel; o těchto zálohách a nákladech platí § 2253 obdobně.
Koukám, že se budu muset taky dovzdělat. Díky. ![]()
@Bábrdl píše:
Já se ptala jak.
Protože silné řeči má kde kdo, ale když dojde na lámání chleba, legálně nelze prakticky nic.(pronajímáme už delší dobu, ale zatím ťuk ťuk, velké problémy nebyly).
Taky nemám větší problémy. Jen jednou a to se zvládlo docela v poho (díky tomu jak mám napsané sml.) Nechávám to odborníkům. ![]()
@Liliana08 píše:
A tu původní smlouvu bez dodatku máš jakou, na dobu určitou nebo neurčitou? A jestli na doby určitou, tak do kdy?
swmlouvu mám standartne na rok konec v červnu 2017
@Fofrník píše:
Taky nemám větší problémy. Jen jednou a to se zvládlo docela v poho (díky tomu jak mám napsané sml.) Nechávám to odborníkům.
Ano, ale reálně, pokud se nájemník nechce hnout a neplatíš, nemůžeš nic. Ani odborníci…
Jsem asi uplně blbá ale který s těch dvo § tedy platí ten 2251 nebo ten 2218???
@Anonymní píše:
Jsem asi uplně blbá ale který s těch dvo § tedy platí ten 2251 nebo ten 2218???
pro nájem bytu platí ten paragraf 2251…