Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Neplacení nájemného by mělo být nadřazeno tomu, co je napsáno ve smlouvě. Pokud zaměstnavatel dá do smlouvy, že nemůžeš odejít z důvodu toho, že ti nebude vyplácet mzdu, tak má smůlu. Bude to v zákoně, prověř si to. A tvoje maminka je naivka největší, jestli si myslí, že to ta ženská někdy doplatí, akorát v tom finančně pěkně zahučíte ve finále i s energiema apod. Taky jsem v zaměstnání zůstávala zadarmo, pracovala jsem za sliby, že všechno dostanu…je to pět let a ty tři výplaty nikdy neuvidím:)
Mimochodem, ještě že upravila, stejně 14 dnů výpovědní lhůta by neprošla… a nájemní smlouva je sice zásadní, ale předpokládám je tam odkaz na zákon. Ze zákona lze nájemci vypovědět smlouvu poté, co nezaplatil tři nájemné. Pošlete teď písemnou výzvu na zaplacení nájemného, že jinak využijete tohoto zákonného práva a smlouvu vypovíte. Pokud nezaplatí dál, vypověděla bych smlouvu. Pokud je tak výpovědní doba tři měsíce, pak tedy do tří měsíců od prvního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi se musí sbalit a odstěhovat. Zároveň bych dala k soudu návrh na zaplacení nájemného + úroků z prodlení. Pokud úroky nejsou stanoveny ve smlouvě, jde se podle zákonné výšky. Do roka soud vydá rozhodnutí, pak bude mít paní exekuci a snad se k vám něco dostane.
A pokud se nevystěhuje, vystěhovala bych jí s Policií ČR - poté, co bude bydlet v bytě dál, ačkoli skončila výpovědní lhůta, pak jde o trestný čin neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. A lze to řešit přes orgány činné v trestním řízení.
Je taky možné, že poté výzvě se dít nic nebude, ale soudní řízení by ji mohlo vyděsit a začala by spolupracovat. Samozřejmě nájem platí i za ty tři měsíce výpovědní lhůty, respektive za to, co tam reálně odbydlí.
Nemám radu na vše, ale téma mě zajímá.
Dali jste si do smlouvy, že v případě prodlení s platbou nájmu lze vystěvat ihned bez výpovědní lhůty?
Jinak si myslím, že dřív než uplyne výpovědní lhůta, tak ji pryč nedostanete. A vymáhat peníze můžete pak jedině soudní cestou ![]()
Co se týká přítomnosti policie, tak si zkus zavolat ne jijich linku a zeptej se na to, tím nic nezkazíš a budeš vědět, na čem jste.
Možná je to tvrdé, ale já bych jí tedy věci nikde neschovávala a rovnou bych je vypakovala… Pokud jí dává sociálka peníze na nájem, tak je od ní nefér, že ho nezaplatí a nezaslouží si slušné zacházení ![]()
Přesně tenhle problém řešili příbuzní - samoživitelka se třema dětma dva měsíce nezaplatila. To akorát pokryla kauce, jenže oni jí z dobroty nechali ještě další dva měsíce „hledat si něco jiného“. Samo že nezaplatila. Kontaktovali otce dětí, ten to z větší části uhradil, na víc ale neměl. Takže jí rychle vystěhovali. Ale oni to měli ve smlouvě, že v případě neuhrazení nájmu nad rámec kauce okamžitá výpověď. Zbyl tam po ní sice děsný bordel (snad rok nemytá vana, zaplísněná kuchyň, omatlané stěny, atd.
), ale byla pryč.
Jestli už dluží za dva měsíce, nemůžete jí dát výpověď ke konci tohoto? To by už byly tři.
Na každém městském úřadě by mělo fungovat právní poradenství zdarma, tak se kdyžtak zkuste dojít zeptat s tou smlouvou tam.
byron píše:
Brácha vyhrál soud a peníze ještě nemá, už je to pár let
A byla uvalena exekuce nebo to neví?
začala bych u toho,že pobírá dávky na bydlení,takže bych zavolala naúřad,že bydlení z toho nehradí. Pak bych dala výpověď ať je jakkoli dlouhá výpovědní lhůta,alespoň máte termín nezazšího vystěhování. Pokud by doplatila mžete smlouvu prodlužovat třeba jen po měsíci ![]()
Ukončení nájmu je upraveno obč. zákoníkem, nelze se od něho odchýlit, neplacení nájemného je hrubým porušením smlouvy a lze dát nájemci výpověď bez přivolení soudu, výpověď musí být písemná, doručená druhé straně a výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Výpovědní lhůta začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena druhému účastníkovi.
Takže okamžitě výpověď a k soudu dát návrh na vydání platebního rozkazu za dlužné nájemné plus poplatky z prodlení.l
Zozole píše:Čoveče to nevím, , byla sama s dětma…byron píše:A byla uvalena exekuce nebo to neví?
Brácha vyhrál soud a peníze ještě nemá, už je to pár let
Sehnat dobrýho nájemníka není jednoduchý
Moc děkuju za reakce
. No jo no, máma je hrozně hodná
. Nájemnice je navíc dcera souseda a zároveň kolegy z máminy práce
. Ty peníze zase nejsou tak důležitý (podle mámy, já bych je brala hned
), ale už se jí chce zbavit a mít od ní klid. Má už i nového nájemníka, který jen čeká, až se ta „dáma“ odstěhuje
. Máma jí poslala dopis tuším cca 20 prosince, kde uvedla, že byt bude vyklizen do konce února, po té nájemnice poslala kamaráda, aby za ní orodoval (chudák netušil, že pani neplatí a že si to od mámy pořádně vyžere) a ještě napsala dopis, kde zase prosí a doufá, že si to moje máma ještě rozmyslí. No prostě to nebere vůbec vážně, pijavice jedna! ![]()
Já být na jejím místě, tak zajdu na sociálku a hezky jim to tam řeknu, že prostě neplatí a jí bych dala týden na to, aby si sbalila svý krámy a vypadla, ale s tim, že tu nechá třeba televizi atd, prostě aby dorovnala těch 13 tisíc. Nevim, jestli tohle risknout s možným důsledkem jednání s policii, ale osobně si myslím, že by se ta ženská k tomuhle nerozhoupala (opravdu jsem něco tak blbýho v životě neviděla
).
Teda,ja ti neporadim,snad jen to resit prez socialku kde ji na bydleni davaji,to by melao alespon pohrozit,protoze nakonec bude dluzit jeste jim
nicmene teda hledim,ze si tohle dovoli mamina s ditetem a jeste k tomu samozivitelka,ja hledam byt uz nejmene rok,a ted je mi jasne prom mi ho jako samozivitelce nikdo nechce pronajmout
to je des nekteri lidi ,fakt ![]()
marra píše:
Teda,ja ti neporadim,snad jen to resit prez socialku kde ji na bydleni davaji,to by melao alespon pohrozit,protoze nakonec bude dluzit jeste jimnicmene teda hledim,ze si tohle dovoli mamina s ditetem a jeste k tomu samozivitelka,ja hledam byt uz nejmene rok,a ted je mi jasne prom mi ho jako samozivitelce nikdo nechce pronajmout
![]()
to je des nekteri lidi ,fakt
Marro, z tohohle jsem paf i já! Sama mam dítě a tohle je pro mě nepředstavitelný!
Máma jí chtěla prostě pomoc. Nejdřív jí dala smlouvu na rok, už od začátku dělala problémy s placením, ale kvůli tý malý jí smlouvu ještě prodloužila o půl roku
. Ta paní je dosti zvláštní, prostě jednoduchá, už se od ní distanocvala celá rodina a mluví o ní, jako o pijavici! Fakt bych jí dala nejraději přes hubu! Je mi jasný, jak tohle dopadne! Blbka skončí na ulici a dítě buď u příbuzných nebo v dětském domově!
mag píše:
Ukončení nájmu je upraveno obč. zákoníkem, nelze se od něho odchýlit, neplacení nájemného je hrubým porušením smlouvy a lze dát nájemci výpověď bez přivolení soudu, výpověď musí být písemná, doručená druhé straně a výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Výpovědní lhůta začne běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, v němž byla výpověď doručena druhému účastníkovi.
Takže okamžitě výpověď a k soudu dát návrh na vydání platebního rozkazu za dlužné nájemné plus poplatky z prodlení.l
Mag, takže jí tam máme nechat ještě 3 měsíce a riskovat, že za to nedostaneme ani korunu? Soud s tim podle mě nic nezmůže, protože ona nic nemá! Neni ji pořádně ani, co zabavit a nepracuje.
Dobrý den, moje máma pronajala byt 1+1, za 5500 ,–, bez kauce, bez nájemného dopředu a nájemnice jí dluží už cca 13 tisíc. Problém je v tom, že nájemnice je dosti problémová, nezodpovědná (nedovedu si představit, že bych si dovolila neplatit nájem a čelit riziku, že skončím i s dítětem na ulici)! Donedávna byla na rodičovské dovolené, nyní žije ze sociálních přídavků, nájem jí také hradí sociálka, ale ona prostě neplatí! Pořád jen žadoní, že to doplatí, a že je hrozně ráda, že moje máma bere ohledy na její složitou situaci atd
. Další problém je ten, že moje maminka upravila smlouvu, kterou jsem jí připravila a místo výpovědní lhůty 14 dnů, dala 3 měsíce
( a to i z důvodu neplacení nájemného). Nájemnice se chceme zbavit, ale jde o to, jestli jí můžeme z bytu vystěhovat dřív, než uplyne lhůta stanovená ve smlouvě a jak dále postupovat, pokud dluh na nájemném nebude vyrovnán? Může si třeba majitel bytu nechat, jako zástavu část vybavení bytu, dokud nebude dluh uhrazen? Musí být u vystěhování přítomomna policie (v případě, že nájemnice nebude spolupracovat? Moje máma jí řekla, že jí věci vystěhuje do sklepa na dobu 2 týdnů, po té je klidně vyhodí na ulici).
Omlouvám se za poněkud chaotický příspěvěk, ale sedí mi na klíně dítě a hrabe mi do klávěsnice