Nákup bezlepku - přeškrtnutý klas?

Anonymní
22.3.16 08:26

Nákup bezlepku - přeškrtnutý klas?

Ahoj, začala jsem řešit bezlepkovou dietu (zatím to nikdo neví :roll:, takže anonym, jinak prosím smazat). Pročítám internet, ale pořád se v tom dost plácám :roll: Dočetla jsem se o symbolu přeškrtnutého klasu, který by měl označovat výrobky bez lepku. Dá se tomu označení věřit? Nákupy bych si samozřejmě chtěla pro začátek co nejvíc ulehčit :oops: Chápu, že mě nemine čtení složení, ale podle čeho se orientujete na první pohled, zda je výrobek bezlepkový? Dík

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26654
22.3.16 08:35

Ano přeškrtnutý klas je bezlepku a pak číst složení. Stopy lepku se většinou chrání vyrobce. Pokud není lepek uvedený tak je jídlo bez lepku. Hodně těchto výrobků nemá přeškrtnutý klas, protože prý je to pro výrobce finančně náročné mít ověřené bezlepkové výrobky. A také by byl tento výrebek hned dražší.

Pro mě bezlepkové pečivo není vůbec dobrý, peču si sama doma a spíš jsem ho odbourala. Bezlepková mouka obsahuje hodně škrobu tak o zdravé potravině není moc řeč.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3300
22.3.16 08:35

Tak za prve je treba si nastudovat prirozene bezlepkove potraviny. Symbol je spravny. Hlavne myslet na to, ze lepek je predevsim obili - tedy krome zjevnych vyrobku jako pecivo je vsude tam, kde je treba zahusteni - kecup treba…takze obecne kupovat co nejzakladnejsi potraviny. Jeale rozdil, pokud ma clovek celiakii - tedy NESNASENLIVOST lepku, tak jeho stopy nevadi. Casto se to udava na bonbonech a susenkach. Pokud by nekdo byl slergicky - coz ty predpokladam nejsi- tak vadi istopy lepku.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
18274
22.3.16 10:20

Tak já mám dvě skupiny potravin.

Jedna je, u které očekávám, že bude lepek, čili obilí. Pečivo, přílohové věci, tedy i kuskus, bulgur apod.

A druhá, u které to neočekávám. Např. mléčné výrobky, kečup apod.

Pro mě je třeba nejhorší, když je na potravině napsáno „jen“ škrob, ale už není udám původ škrobu.

Ale u obouch čtu složení. Pravda je, že nám lepek jako takový nevadí, ale pšenice ano, ale princip je stejný.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
sunshinegirl
22.3.16 10:34
  • Citovat
  • Nahlásit
26654
22.3.16 11:07

@elen-ka kdyby byl škrob s pšenice tak ze zákona musí být uveden jako alergen.Jsem ve fb skupině celiaků a někdo tam na toto téma dával odkaz. Proto když není uvedeno, neměl by být škrob pšeničný. Musíme věřit, že to tak je.
Každopádně my, co máme celiakii opravdu musíme pořád dokola číst složení. Někdy se totiž složení mění i u potravin, kde jsem si byla jistá, že žádná mouka není. Opravdu je super, jak všeude nacpou především pšenici. :cert:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3
11.5.17 11:21

Já jsem v tomto celkem nová. Někdy mám obavy, aby potraviny deklarované jako bezlepkové takové opravdu byly. Tak něco objednávám na specializovaném obchodě ******. Maji značku Schar. Máte s touto značkou zkušenosti? Je to spolehlivá značka?

edit admin: smazán odkaz

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
33282
11.5.17 14:51

@Standava Schar je drahý, ale fajn. Kupuju hlavně mouku, Schar B, na kynuté. Sladkosti jen pokud jsou ve slevě nebo třeba dostaneme k narozkám a tak. Ale dá se to koupit i v obchodech.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
3
21.9.17 13:24

Jo myslím, že Globus má.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat