Nakupujeme potraviny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13955
26.1.21 08:50

Pindovina roku zas. A pise se i o tom, ze urcite procento vyrobku v obchodech by muselo pochazet pouze z CR, cetla jsem ze nekdy v roce 2028 snad az 70%. Vidim v zarivych barvach ceskeho lososa, parmazan, olivy, avokada, vino, grepy… a milion dalsich. To bude dobrota!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1085
26.1.21 09:21

Nezbývá než pafrázovat staré heslo: „Nic než nádor!“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10238
26.1.21 09:26

No, abych byl upřímný, ten návrh je mimořádně špatný a hloupý, a to rád podporuji nákupem výrobce a producenty z ČR.
Nejlepší regulací nabídky je samozřejmě poptávka. Člověk, zákazník, má mít právo volby, co si koupí. Nařizovat soukromým firmám, co mají nabízet, je špatně.
Regulace trhu málokdy vede ke zvýšení kvality nabízených produktů, vždy ale vede k ovlivnění cenotvorby, konkrétně ke zdražení.
Takže jestli ta hloupost někdy vejde v platnost, a vystřelí pak ceny potravin vzhůru, jen připomenu, že jsem to říkal…
K tématu dvojí kvality potravin - řešení je jednoduché. Nekupovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14567
26.1.21 10:17

SPD je banda nácků a děsím se toho, že někdo tuto stranu otevřeně podporuje. No ale k věci, nemám problém získat české potraviny, takže nemám dojem, že by takový zákon byl k něčemu. Spíš bych viděla smysl v podpoře menších zemědělců, ale když všechny dotace vysbírá Agrofert, tak je to pak těžké. Plus když jsou lány osetý řepkou, to mě taky točí úplně neskutečně. Místo abychom si pěstovali potraviny, tak naše zemědělská půda krmí auta. To jsou dvě zásadní věci, které já vnímám jako problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
26.1.21 12:04
@Šarlota4 píše:
Pindovina roku zas. A pise se i o tom, ze urcite procento vyrobku v obchodech by muselo pochazet pouze z CR, cetla jsem ze nekdy v roce 2028 snad az 70%. Vidim v zarivych barvach ceskeho lososa, parmazan, olivy, avokada, vino, grepy… a milion dalsich. To bude dobrota!
@Šarlota4 píše:

Pouze základní potraviny-což je asi 120 položek z tisíce možných. Tyhle komodity cos vyjmenovala mezi ně samozřejmě nepatří. Pouze brambory, mléko, vejce, olej řepkový či slunečnicový a podobně, víš? V roce 28 to má být na vybrané komodity 70% pro český původ, o grepy a olivy nemusíš mít strach. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
26.1.21 12:07
@Semtex píše:
SPD je banda nácků a děsím se toho, že někdo tuto stranu otevřeně podporuje. No ale k věci, nemám problém získat české potraviny, takže nemám dojem, že by takový zákon byl k něčemu. Spíš bych viděla smysl v podpoře menších zemědělců, ale když všechny dotace vysbírá Agrofert, tak je to pak těžké. Plus když jsou lány osetý řepkou, to mě taky točí úplně neskutečně. Místo abychom si pěstovali potraviny, tak naše zemědělská půda krmí auta. To jsou dvě zásadní věci, které já vnímám jako problém.

Právě Babiš je proti. Ten zákon podporuje farmáře ne agrovelkopodnikatele, kteří místo lidí krmí auta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
26.1.21 12:10
@Premek_Orac píše:
No, abych byl upřímný, ten návrh je mimořádně špatný a hloupý, a to rád podporuji nákupem výrobce a producenty z ČR.
Nejlepší regulací nabídky je samozřejmě poptávka. Člověk, zákazník, má mít právo volby, co si koupí. Nařizovat soukromým firmám, co mají nabízet, je špatně.
Regulace trhu málokdy vede ke zvýšení kvality nabízených produktů, vždy ale vede k ovlivnění cenotvorby, konkrétně ke zdražení.
Takže jestli ta hloupost někdy vejde v platnost, a vystřelí pak ceny potravin vzhůru, jen připomenu, že jsem to říkal…
K tématu dvojí kvality potravin - řešení je jednoduché. Nekupovat.

Regulace má napravit, že zahraniční farmáři mají 4krát vyšší dotace než ten domácí sedlák. Tedy je to kompenzace pro naše znevýhodněné sedláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
26.1.21 12:18
@Božislava píše:
Regulace má napravit, že zahraniční farmáři mají 4krát vyšší dotace než ten domácí sedlák. Tedy je to kompenzace pro naše znevýhodněné sedláky.

A za kolik myslíš, že od farmářů bude řetězec vykupovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
26.1.21 12:20

Ano je třeba kompenzovat znevýhodnění našich farmářů o proti zvýhodnění zahraničních farmářů. Nebo zajistit, aby český farmář měl stejný dotace, jako ten zahraniční v EU. Nebo žádné dotace. V každém případě Agrofert drží pouze 2,5 % zemědělské půdy v ČR a vyrábí pouze 3% potravin vyráběné na území ČR. Jeho byznys je spíš v oblasti potravin okrajový, jeho nejvíc zajímá chemický průmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
26.1.21 12:22
@Kazimíra Olejovka píše:
A za kolik myslíš, že od farmářů bude řetězec vykupovat?

Podle zákona musí řetězec vykupovat tak, aby to bylo v souladu s pravidly pro hospodářskou soutěž.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1950
26.1.21 12:24
@Božislava píše:
Podle zákona musí řetězec vykupovat tak, aby to bylo v souladu s pravidly pro hospodářskou soutěž.

Tak se zeptej lokálních farmářů, kteří chtěli dostat výrobky do řetězce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10238
26.1.21 12:39
@Božislava píše:

Ano, však píšu, že to povede k růstu cen.
Jinak samozřejmě dotační politika je špatně, ale nenapravíš to regulací, ale zrušením dotační politiky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7333
26.1.21 12:42
@Premek_Orac píše:
Ano, však píšu, že to povede k růstu cen.
Jinak samozřejmě dotační politika je špatně, ale nenapravíš to regulací, ale zrušením dotační politiky…

ovšem jak chceš z Prahy zrušit nesmyslnou bruselskou dotační politiku, když čeští sedláci potřebují pomoc hned?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12872
26.1.21 13:02
@Božislava píše:
ovšem jak chceš z Prahy zrušit nesmyslnou bruselskou dotační politiku, když čeští sedláci potřebují pomoc hned?

Hele a znas nejakyho sedlaka? Ze by sis s nim mela promluvit… O zemedelstvi mas naivni predstavy.

Mimochodem, drtivou vetsinu dotaci tady sezere par firem, Brusel pripavuje nova pravidla, podle kterych by Agrofert prisel o dost penez. Neni to hezka nahoda, ze se tenhle zakon zrovna objevil?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20838
26.1.21 13:07
@Božislava píše:
Právě Babiš je proti. Ten zákon podporuje farmáře ne agrovelkopodnikatele, kteří místo lidí krmí auta.

Babis je proti az potom, co se zvedla obrovska nevole. Na startu byl prvni na pasce co to prosazoval. Jelikoz je on ten prvni co na tom silene vydela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák