Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Včera mi podjela židle a já spadla bokem přímo na tu kovovou židli. Hrozně mě bolí u posledního žebra, začíná vylízat modřina. Nemůžu se moc hýbat a noc bude asi peklo. Co na to pomůže??? Určitě si budu muset dát Ibuprofen… Jak dlouho to bude takhle bolet??
@Tučnič píše:
Včera mi podjela židle a já spadla bokem přímo na tu kovovou židli. Hrozně mě bolí u posledního žebra, začíná vylízat modřina. Nemůžu se moc hýbat a noc bude asi peklo. Co na to pomůže??? Určitě si budu muset dát Ibuprofen… Jak dlouho to bude takhle bolet??
Stáhnout co nejvíc…třeba pruhem látky nebo tak něčím…širší dlouhou šálou, šátkem…+ Ibalgin. Nic víc nepomůže…krémy jsou naprd…bolí to nejvíc cca první 2-3 dny…bacha na smích, kýchání a pod…to bolí šíleně…a v noci se nadopuj léky, jinak se nevyspíš, no…
Já takhle letěla v autobuse, když prudce brzdil…
@Tučnič Ty jo, mě pomáhalo když jsem se vůbec nehýbala…Takže pokud možno nechat se obskakovat.
Nerada to říkám, ale takhle naražená žebra bolí i třeba několik týdnů. Nic jiného než klid na to nepomáhá. Eventuelně si to ztáhnout.
@markyska82 píše:
Nerada to říkám, ale takhle naražená žebra bolí i třeba několik týdnů. Nic jiného než klid na to nepomáhá. Eventuelně si to ztáhnout.
Pravda. Srazilo mě auto, domů jsem došla po svých. Všechno se dalo, jen ta žebra. Byla jsem v běžném provozu, ale nedalo se skoro ani dýchat. Nepomohlo nic. Jen čas a prášky od bolesti. Trvalo to měsíce.
@SIMONA1234 píše:
Stáhnout co nejvíc…třeba pruhem látky nebo tak něčím…širší dlouhou šálou, šátkem…+ Ibalgin. Nic víc nepomůže…krémy jsou naprd…bolí to nejvíc cca první 2-3 dny…bacha na smích, kýchání a pod…to bolí šíleně…a v noci se nadopuj léky, jinak se nevyspíš, no…
Já takhle letěla v autobuse, když prudce brzdil…
Muj tata byl letos hospitalizovanej prave se zlomenym zebrem - a rikali ze v zadnym pripade NESTAHOVAT - pokud to bude fakt zlomeny, muzou se ty castecky dostat kam nemaji, nekde neco se propichnout a tak. Ruzne na netu pisou, ze prave stahovani dobry, ale prej vubec ne, nemelo by se to delat.
Ja bych sla radsi k doktorovi, nemusi to bejt zlomeny, ale at mas jistotu. Tata se chudak asi mesic nevyspal, nejhorsi je, ze s tim fakt nikdo nic neudela, musi se pockat nez to sroste. A prej bolej narazeny zebra stejne jako zlomeny, tak radsi jdi k doktorovi. Prece jen je tam dost dulezitejch organu pobliz. Ja se v praci jen trochu prastila ze strany do zeber a bolest jako cert, nedokazu si predstavit jak musi bolet tohle. Drzim palce at to brzo prejde.
Zdravím a děkuji za reakce… už třetí noc jsem se moc nevyspala. Vždycky si vezmu prášek Ibalgin 200mg a hned usnu, ale v noci se probudím a nemůžu se převalit bez bolesti, ale už to nějak vydržím do rána. První den se mi to nějak nezdálo, ale teď už druhý den jsem stráááášně nafouknutá, minimálně jak v 6. měsíci… nejde zatáhnout břicho, to asi jak bolí, tak nevím jestli jsem se tak o velikonocích přejedla nebo jestli prasknu za živa. Jsem zvyklá cvičit - výzvy, Jill, kruhový trénink a tohle mě ubíjí… POMÓC ![]()
Tak jsem dnes šla nakonec k lékaři… mám zlomené žebro (na pohmat to tam křupalo) a naštěstí ultrazvukem vyloučil poškozené játra i plíce. Mám totiž stále nateklé břicho. RTG jsem odmítla, protože neberu prášky a je možnost že můžu být těhotná. Ale bylo by to opravdu v začátku, ale to riziko ozáření jsem nechtěla podstoupit. Zítra mám jít zase na kontrolu, že mě chce mít pod dohledem.
Mohu mluvit ze své nedávné zkušenosti. Při nehodě na kole v lese jsem si před měsícem dvě žebra na pravé staně zlomil (osmé a deváté), pár okolo jich narazil a udělal si malý pneumotorax. Není rozhodně od věci vyrazit na rentgen (já šel až
druhý den, ale to nedělejte!!!). Zlomená žebra totiž mohou jiné orgány poškodit (před cestou na úrazovku nic nepijte ani nejezte - kdyby vás museli operovat, tak to bude velká komplikace). Pokud vám na rentgenu najdou pneumotorax (propíchnutou/poškozenou plíci), pokuste se naplno nadechnout. Poškozená plíce se na rentgenu ukáže i v případě, že jste někdy prodělali zápal plic. Pokud se nadechnete „doplna“ bez škytnutí nebo výrazné bolesti, určitě poranění plíce není na operaci. Při odchodu z pohotovosti vás informují, že si máte koupit Ibalgin a být v klidu. Víc se mi osvědčil Nalgesin S.
S tím klidem to nijak nepřehánějte. Žebra jsou relativně pružná a pokud rekonvalescenci věnujete ležení v posteli, tak to bude bolet o to déle (viz příspěvky „po šesti týdnech to bolí jako prase, co mám dělat?“). Určitě si v lékárně vemte i kostivalovou mast od Nivea (má nejvyšší procento kostivalu a navíc i menthol). Mazat doporučuji ráno a večer. Na zlomený bok si určitě nelehejte a ani ho první týden nijak nenamáhejte. Ale zároveň neležte! Dejte si každý den alespoň hodinu procházky (ano, bude to bolet, ale méně, než když se budete válet). Důležité je každé ráno zlomená/naražená žebra rozhýbat. Ideálně, pokud máte psy, tak zvedat hovínka při ranní procházce. Jestli je nemáte, tak po vyprázdění (to je důležité) udělejte několik předklonů k prstům na nohách - stačí pět až nekonečno - kolik zvládnete - do vzpřímeného narovnání. Žebra máte obalená svalovinou a pokud zlomenina není dislokační, tak se ze své pozice nehnou. Rozhodně nedoporučuji cokoliv podomácky fixovat nebo si omezovat pohyb. Pokud toto dodržujete, tak zlomenina do 14ti dnů sroste, po třech nedělích ji můžete namáhat (v mém případě dát do nosítka 17ti kilové dítě). Po měsíci můžete na daném boku i ležet, nicméně je důležité zkontrolovat srůst - opadne otok v místě zlomeniny (obvykle je to malá, těžko hmatatelná boulička). Poznáte pohmatem (no nebojte se toho, stejně tam zašmátráte několikrát předtím). Samozřejmě záleží na ročním období - jestliže nasbíráte kostival čerstvý (list i kořen), tak se můžete vykašlat na jakékoliv masti a přikládat ten. Účinek bude daleko vyšší.
Ještě bych dodal - během rokonvalescence není dobré onemocnět. Určitě nepšíkejte!!! I když to bude na veřejnosti vypadat blbě, zaryjte
raději prsty do nosu a „vyžeňte svědíka“. Také se v autě nepoutejte!!! Vozte sebou zprávu z nemocnice, že máte zlomená žebra. Na poutání se v autě se v zákoně vyhrazují výjimky a toto je jedna z nich (nikdo z nás by nechtěl, aby zlomené žebro při nehodě kouklo na světlo světa - nemluvě o tom, že opozitní zatáčky první týden protrpíte).
Čili si to zopakujeme na závěr (jako debilní amíci). Hýbat se, podomácku nefixovat, nelehat na danou stranu, mazat kostivalem (přikládat čerstvý list nebo kořen kostivalu), do určité míry ignorovat bolest a protahovat se ráno, nepoutat se v autě, těžké věci (nad cca pro ženy 10kg, pány 15-20kg) zvedat až po třech týdnech, pokud se nemůžete nadechnout, tak hospitalizace. A hlavně - nepárat se s tím - tělo něco vydrží.
Ad ozáření plodu při RTG: ten se dá velice jednoduše odstínit. Na druhou stranu, ti co jsme narození 75-00 a nyní produktivní, jsme tzv. radioaktivní děti. Kdokoli z této Černobylové generace si opravdu nemusí dělat hlavu z RTG, protože jsme díky poločasu rozpadu nebo jídlu dostali do svého těla tolik patogenů, že nemá cenu ani se stát veganem.
@misticjoe píše: Čili si to zopakujeme na závěr (jako debilní amíci). Hýbat se,do určité míry ignorovat bolest a protahovat se ráno… A hlavně - nepárat se s tím - tělo něco vydrží.
Musím říct, že buď je to případ od případu, nebo máme každý nějaká jiná žebra.
Jsem tři týdny po autonehodě se zlomeninou dvou žeber na straně zad - z nemocnice jsem se domů dostala i po injekci proti bolesti doslova s brekem (otřesy na cestě, přesun), o ruku na straně zlomeniny jsem se vůbec nemohla opřít ani ji zvednout na úroveň ramene, první dva dny jsem si ani nedošla na záchod; prostě to nešlo, nezvedla jsem se do vzpřímeného sedu. Ani s analgetiky.
Od třetího dne se jakž takž pohybuju (mám tři malé děti, takže aby ne…) situace se pomalu lepší, ale každá delší aktivita se okamžitě projeví dost citelným zhoršením - takže mě se opravdu vyplatí začínat hodně, hodně pomalu a zátěž zvyšovat pozvolna. Shyby v mém případě vůbec možné nejsou - teď už jen hodně bolí, ale v prvním týdnu se mi při každém pokusu o ohnutí dělalo bolestí zle od žaludku.
Dobrý den dámy. Tak jsem konečně také zažila peklo pohmožděných žeber. Zlomená noha, tedy aspoň můj osobní zážitek, je legrace. Děkuji, že jsem zabrouzdala mezi vás. Rozhodně mi vaše krušné zážitky a rady pomohly víc než robot Dr.Max. Ano taky jsem jak v 6.měsíci. Jako kdyby žebra uspořádala veškerou blokádu břišní dutiny. Kupodivu mi nesmírně pomohl hořčík. lactici. A na stávkující peristaltiku raději přírodní laxativum. Nehodlám riskovat neřízenou chemii, která by mě strhla.
Dobrý den, našla jsem tuhle diskusi a jsem za ní moc ráda. Včera jsem po sklouznutí po mokré větvi při hledání hub padla bokem na pařez. Řvala jsem bolestí na celej les až jsem vyděsila i mého psa.
Snažila jsem se uklidnit a vstát, ale nešlo to. Musela jsem si přivolat pomoc. Jela jsem hned do nemocnice, kde mi zjistili „jen“ 2 zlomená žebra.
Dnes je druhý den ráno a já se dokážu občas úplně nadechnout, jsem pod práškama a noc v polosedě se jakž takž zvládla.
Pomalá chůze po bytě je lepší než ležení.
Nejhorší je vstávání a uléhání. Žebra jsou zlomená vpravo vzadu. Takže při vstávání z polosedu skrčím levou nohu, levou rukou se jí chytnu a tou nohou se jakoby vytáhnu do sedu.Co nejmíň zapojuji břišní svaly.
Snad to nějak přeziju…