Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Betynka87 píše:
@Sunnny když někdo zemře v nemocnici, je pitva vždy.
Není pravda, dá se vyplnit papír o nesouhlasu o provedení pitvy. Ne pokaždé ho možná nabízejí, ale tento formulář je.
@lecka píše:
Tohle není tak úplně pravda nedávno mi umřel děda v nemocnici a pitva neproběhla.
dobře tak jinak. oficiálně se musí pitvat každý kdo zemře v nemocničním zařízení
U nás na oddělení se také pitva nařizovala- tudíž dělala výjmečně. Většinou se tělo předalo jen do péče pohřební služby
Takže ne, každý kdo umře v nemocnici, není poslán na pitvu
@paola white píše:
dobře tak jinak. oficiálně se musí pitvat každý kdo zemře v nemocničním zařízení
Nemusí. ROzhoduje o tom ošetřující lékař nebo ten, kdo vypsal úmrťák. Když je příčina jasná, není důvod člověka pitvat. A z patologie kolikrát ještě volají, jestli je ta pitva opravdu nezbytná.
@Baba nebudu se hádat, ale MUDr. Kodet mám tvrdil něco jiného ![]()
@paola white píše:
@Baba nebudu se hádat, ale MUDr. Kodet mám tvrdil něco jiného
Kodeta neznám. Nám na soudním a patologii tvrdili víceméně tohle
http://www.fno.cz/…karske-praxi
A můj muž, který o víkendu ve špitále vyplňoval 4 úmrťáky, o tom bude asi taky něco vědět. Na pitvy neposílal.
@paola white píše:
@Baba Kodet je přednosta patologie ve FN Motol
Vyhláška je jasná. I kdyby to Kodet tvrdil, o čemž upřímně pochybuju, tak pravdu nemá. Spíš si myslím, že sis to špatně zapamatovala nebo sis to spojila s něčím jiným.
Někteří lidi, kteří umřou v nemocnici, se pitvat musí. Ti, co umřeli v souvislosti s chirurgickým výkonem, úvodem do anestezie… Bude toho dost. Ale neznamená to, že se musí pitvat všichni.
Myslím, že jhe to tak, že na pitvu musí ti, co zemřou doma (mimo nemocnici).
Paola white- Telo se neposila na patologii ale do nemocnicni marnice a odtamtud jde telo bud na patologii nebo rovnou do pohrebni sluzby, takhle to teda chodilo ve 2 nem. kde jsem pracovala. Ja to nemam z vypraveni ale z praxe.
Mamka dávala na pitvu sestru a trvalo to asi 2 dny ani ne, pohřeb byl stejně jako by byl naplánovaný bez pitvy
Náš děda umřel také doma. Bylo 13 hodin odpoledne, kdy babičce zemřel v náruči a odvezli ho až ve 22:30
![]()
Pitevní zpráva byla hotová až za 11 dní.
Ale ložnice zapečetěná nebyla po tu dobu. Je pravda, že to je ale nepříjemná záležitost. ![]()
Edit. Pitevní zpráva byla hotová sice za 11 dní, ale pitva proběhla někdy 3.den po smrti.
@Maculinka Tak to je jak u dědy. On teda bydlel sám, máma se na něj v poledne nedozvonila, takže volala zámečníka a měšťáky, no a odvezli ho těsně po 20.hod, protože nikdo neměl čas na ohledání až pak doktorka která přišla na noční
Jo a byt zapečetěný byl a klíče měli poldové a že je dají advokátovi co bude dělat pozůstalost. Máma tam pak ještě byla za pár dní s policejním dohledem vyhazovat jídlo, aby se to tam nezkazilo
@Muf86 píše:
Myslím, že jhe to tak, že na pitvu musí ti, co zemřou doma (mimo nemocnici).
taky si to myslím. Pitvá se tehdy, když k úmrtí nedojde v nemocnici (ve zdravotnickém zařízení) anebo (jak tu psala na 1. stránce Pudla), když k němu dojde sice v nemocnici, ale dřív než 24h po přijetí. Co se úmrtí v nemocnici týče, tak tam potom záleží vyloženě na doktorovi, zda si pitvu vyžádá nebo se spokojí s tím, co „ví“ (asi není třeba pitvat pacienta, který po tříměsíčním pobytu na nemocničním lůžku umře na zápal plic).