Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky omlouvám se za téma, ale jsem už z toho na nervy a chci se zeptat, jestli některá nemáte zkušenosti.
Minulé pondělí mi umřel tchán. Nečekaně, byl sice nemocný, ale ne natolik, byli jsme v šoku, po té, co jsme se ten den vrátili z 3týdenní dovolené a těšili se na něj…to nic, ale…
Mamka jej našla ráno kolem 9.00. Už nespávali v jednom pokoji, každý měl svůj. Přijela záchranka, a konstatovali, že ačkoli nejsou zjevné známky cizího zavinění, musejí, údajně kvůli „Stodolovým“
volat Policii, aby něco nezanedbali. Doktor nařídil pitvu, protože nedokázal určit příčínu smrti a prý taky, aby se vyloučilo to, jestli mu někdo něco neudělal
, když spal v jiném pokoji a nikdo tam s ním nebyl. Mamka byla v šoku, sama doma a ještě ho našla, takže absolutně mimo, moc si toho nepamatuje a my ještě nebyli doma. Policajti pokoj zapečetili
a že to bude rtvat asi 3 dny, než bude pitvou vyloučeno cizí zavinění. Takže ho odvezli do Ostravy na Ústav patologie.
Takže jsme čekali. Ve středu nic, ale říkali jsme si, že 3 dny mysleli asi až čtvrtek. Ve čvrtek nic. Tak jsem tam volala, na ty policajty a ti mi řekli, že čekají pořád na v ýsledky a že ještě nejsou, že do pátku. Ok. Pátek dopoledne a nic. Tak volám opět. Policajt se mi omlouval, že pořád nemají ty výsledky, že ať vydržíme do pondělí…pokoj pořád zapečetěný, mamka říkala, že ani nemohla vyvětrat, nic. prostě je to tam zabarikádované.....V pořádku, jsem celkem tolerantní člověk, počkáme do pondělka. Dneska jsme čekali celý den. O půl třetí jsem to nevydržela a volala zase. A no, že pořád nemají ty výsledky, že ta paní, co to vyřizuje tam má dneska hodně lidí, a že to ještě dneska bude. A co byste myslely - nic. Jsem fakt nasraná (omlouvám se), ale taťka nám někde leží, ani nevíme kde, co je s ním, na co vlastně umřel, nemůžeme nic zařizovat, nevíme, kdy to bude, jak zařídit pohřeb.....a navíc je to děsné v tom, že jak se to protahuje, bolí to čím dál víc. Člověk na to pořád myslí, že ani po smrti nemá klid.....je to na nic. Zítra ráno jedem k mamce a pokud tam nebudou, tak začnu dělat takový „cirkus“, že to neviděli. Tohle přeci nejde, takhle „zacházet“ s pozůstalými. Zdá se mi to nehorázné, prostě hnusné.
Co si o tom myslíte? a nemáte někdo podobnou zkušenost? jak dlouho může trvat taková pitva a vyhotovení zprávy…
Ach jo…
Omlouvám se za délku psaní, ale jednodušeji to popsat nešlo.
Ahoj, pitva je hotova za par hodin a pak nuz jen lekar pise zpravu - ale mozna odebrali nejake vzorky na mikroskopicke vysetreni, to se pak muze cekat i delsi dobu, nez se to pripravi. Nebo nedky je na podrobnejsi pitvu nektereho organu treba predem ho zakonzervovat, to trva treba 3 tydny. Policajtum je to jedno, ti ti to zjistovat nebudou, mozna by ti rekli odhad doby na te patologii.
Zajimalo by me, jestli policajti tohle vubec muzou, urcite je na to nejaky ochranny limit. Podle me by si teda meli v tom pokoji udelat vysetrovani jak potrebujou a pak ho uvolnit.
Pudlo - myslíš policisty???
Bavme se trošku slušně, ale pokud by jsi chtěla tak zrovna piš fízlové ......
Žádní limit není, je to do vyřešení dané věci nebo do další činnosti orgánů činných v trestním řízení.
Moni - pokoj bude zapečení po dobu nezbytně nutnou, pravděpodobně do výsledků pitvy! Kdyby se náhodou zjistilo cizí zavinění tak se místnost bude nejspíš ještě jednou prohledávat a to už by tam nemusel být žádný důkazní materiál pokud by byla „volně“ přístupná!
S tou pitvou jsem ti to už psala, zavolej přímo na patologii a poptej se v jaké je to fázi!
MoniPal: upřimnou soustrast, mrzí mě, že s tím máte takové průtahy.
Já jdu teda trochu mimi mísu.
Veroniko: nějak jsem nepochopila tvou první větu, Pudlin příspěvek jsem přečetla několikrát. A za neslušné považuješ výraz „policajti“????? To je snad trochu přeháňka,ne? Kdyby napsala od tebe použité slovo „fízlové“, tak tvé rozhořčení chápu, ale „policajti“?????????? To mi hlava nebere. Manžel děla „policajta“ 10let a tenhle výraz sám pro sebe běžně používal a také naše tehdy 2letá dcera mluvila, že táta je policajt. Tudíž nechápu. Ty jsi POLICISTKA?
Omlouvám se, že píši mimo téma, ale nějak mě to rozhodilo. Asi hormony.....
![]()
Moniko,
uprimnou soustrast!
Osobne, uz vcera bych volala na ptologii, kde je ta zprava a pokud odesla, letela na polocajty, v cem je jako problem. Nejde ani o zapeceteny pokoj, i kdyz i to je pakarna, pokud se to tahne takhle dlouho, ale co obrad?? Vzdyt jakou dobu zase bude trvat, nez se zaridi vsechno okolo nej??
A jeste uplne netaktne technicky - to oni na te patole maji to telo v „mrazacich“ - jak bude po tydnu v „chladaku“ vypadat??
![]()
taky OT ale ZARI - nebude to hormonama, ja tehotna nejsem a taky si myslim, ze Veronika prehani
![]()
Moni - uprimnou soustrast! ![]()
Pudloslava píše:
policajtum je to jedno
jestli policajti tohle vubec muzou
Z toho je mi na
![]()
Pokud by jim to bylo jedno tak to asi nedělají a pokoj vůbec nezapečetí.
A pokud tohle vůbec můžou tak to by snad měli vědět na co mají a nemají podle zákona nárok, ne???
Veroniko, přestože můj táta i děda byli policajti (bohužel už oba zemřeli) a i mí někteří kamarádi tam teď slouží, nedělám si iluze o úrovni dnešní policie a jsem přesvědčená o tom, že zdaleka ne všichni si plní své služební povinnosti na 100%.
Pokud měla zakladatelka smůlu, tak zcela jistě mohla narazit na nějaké, kterým je to opravdu jedno.
Moje osobní zkušenost s policií taky zrovna není ok…
Stazko, náš táta byl v mrazáku 11dní (taky nařízená pitva), já jsem ho před obřadem vidět nechtěla, ale ségra říkala, že byl něčím namalovanej a upravevnej, nicméně modřiny to stejně nezamaskovalo… Jinak si prý podobný byl a moc poznat to nebylo.
Asi by ses mela spojit tam kde ho pitvaji,jak dlouho to jeste bude trvat.
Nejak jsem nepochopila Veroniku.A ze se ji z toho chce az zvracet..:(
Nechapu,nechapu.Nejaka precitlivela ne Veroniko? Petra
Moni - upřímnou soustrast ![]()
zavolala bych na patolku…
zavolala bych na policajty, na nadřízeného těch, kdo mají věc na starost.
Veroniko - taky tě nechápu.
souhlasím s ostatními, a možná právě proto, že pár policajtů znám a i oni to tvrdí, souhlasím s ostatními, že mohla Moni narazit na nějaké, kterým je to opravdu hodně jedno!!!!!!!!!!!!! a to docela snadno!!!!
nemám iluze o fungování naší policie právě proto, že jeden dobrý kamarád je na celkem vyšší pozici a jednou mu došla trpělivost…
a svěřil se… ![]()
takže nechápu, z čeho je ti na blití?? z toho, že někdo řekne pravdu???
VERONIKA píše:
Nejde o slovo POLICAJT jako takové, ale oPudloslava píše:
policajtum je to jedno
jestli policajti tohle vubec muzouZ toho je mi na
Pokud by jim to bylo jedno tak to asi nedělají a pokoj vůbec nezapečetí.![]()
![]()
A pokud tohle vůbec můžou tak to by snad měli vědět na co mají a nemají podle zákona nárok, ne???
mysleno takto:policajtum je jedno, kdy pitva skonci a ze na vysledek cekas, zjistovat ti to nebudou
a pokud se tyce dodrzovani zakonnych limitu pro ruzna vysetrovani, tak vseobecne vzato je dobre sva prava znat, protoze myslim, ze neznalosti se zneuziva vseobecne vsude - nemyslim si, ze by policie byla v tom ohledu výjimkou, ze by jim extra zalezelo na tom, aby to pozustali meli co nejkomfortnejsi.
jake jsou limity nevim, ale prepodkladala jsem ze nejake budou, podobne jako treba nemuzou bezduvodne nekoho zadrzovat bez obvineni delsi dobu - pokud nejsou , potom je to skoda - predstav si, ze ti zapecetej pokoj v byte na 5 let treba …
nenapadlo me, ze bych nekoho mohla az tak vytocit, proti policajtum (ber to jako slovenstinu, pokud ti to vadi) osobne nic nemam, prestoze si o nich nedelam iluze (vim jak zachazi se zadrzenymi, kdyz je nekdy privezou na osetreni a to se urcite jeste kroti) , tak celkove si jich vazim, protoze kdo by to chtel delat … a samotnou me nekdy vytoci pomlouvani lekaru, takze sorry, to jsem vazne nechtela
Moni - upřímnou soustrast ![]()
No já teda nevím … děda zemřel doma, po 3 dnech ho šel navštívit kamarád který zalarmoval policajty a ti se do bytu dostali. Hned byt celý prohledali, ale nic tuším nepečetily. Děda byl odvezen taky na pitvu … co vím,tak ale ne do nemocnice v Mostě kde zemřel, ale byl převezen do Ústí nad Labem, kde je nějaká ta soudní či jaká patologie jako pro celý kraj či okres …
jak dlouho to trvalo už nevím .. možná 14 dní?? Hlavně to potřebovali k soudu a dědickému řízení.
Nám dali vědět policajti telefonátem či obsílkou?? … hned jsem tam mamku vezla, ta s nima podepsala lejstro co u dědy doma našli (měl ve skříni dost peněz které oni museli zabavit a dát soudu), a pak předání klíčů od bytu a hned jsme tam mohli … nebyl po smrti ani týden … to vím jistě.
Spíš bych žádala na policii, aby ohledali místo úmrtí, vše si nafotil, prohlídly, vyšetřili a zapsali a pokoj tak otevřeli. Nevím proč by měl být zapečetěný do doby než proběhne pitva.
Jinak upřímně … viděla jsem babičku … kvůli slovenským příbuzným byla vystavená doma v rakvi … a víc bych mrtvého vidět nechtěla. Raděj si ho budu pamatovat tak jak vypadal když žil. Po smrti se člověk změní, zhubne … ale do rakve zesnulého vždy ustrojí a upraví, to zas jo.
jinak pitva je narizena vzdy, kdyz clovek umre mimo zdravotnicke zarizeni nebo do 24 hodin po prijeti do nemocnice.
(holky, připadá mi, že někdy hledáte „nuance“ v tom, co někdo napsal - sorry. Mně nepřipadal Pudly příspěvek „na blití“ - to by mi připadalo třeba, kdyby bývala napsala „chlupatý jsou svině“).
Ohledně respektu k pozůstalým:
i lékaři někdy s pozůstalými jednají netaktně, protože pro ně to je rutina (možná by se jinak zbláznili, kdyby tam každé úmrtí prožívali) - ale i v ténejvětší rutině stačí třeba jen o trochu jiný tón, o jednu informaci navíc. Takový pozůstalý je specifická emocionální skupina. Právě ztratil někoho blízkého, a nedokáže se bránit - nechci si vybavovat vzpomínky, kdy na to „někdo“ zapomněl.
do diskuze jsem přímo nepřispěla, ale tady u nás se na pitvu dlouho nečeká. Musí se tam ale zavolat (pokud je toho člověk v tu chvíli schopen.)
Zrovna nedávno tady byl případ sebevraždy, je to 8 dní stará záležitost, a osoba už je dnes pohřbená. Pitva proběhla.