Nárok na dovolenou před nástupem na MD?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11502
26.3.12 21:53

Sidinko, ono to vypadá jako by ti ji proplatili, ale neproplatí ji, budeš ji čerpat, ale vůbec to nepoznáš, hned na to ti naváže RD a vlastně ti souběžně poběží RP a ta dovolená, takže to bude fakt jen vypadat jako by ji propláceli. Jinak se dovolená neproplácí.

Marunko, určitě písemně o to požádat, stačí tam napsat, že jsi na mateřské dovolené s tím dítětem narozeným dne… a že žádáš o čerpání řádné dovolené po skončení mateřské a že nastupuješ na rodičovskou dovolenou do …

Falen, tam si zažádáš o čerpání za rok 2012 a potom ještě za rok 2013 pokud ti nějaký nárok v tom roce vznikne - záleží na délce mateřské v tom roce a teď jak to tak píšu, tak vůbec nevim jak jsem to měla já u prvního dítka a jestli mi vůbec počítali celou dovolenou :think: budu si to muset dohledat i když už mi za to nikdo nic nedá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
27.3.12 08:07
@Sidinka píše:
takze jestli to dobre chapu tak mi ji MUSI proplatit?? protze sem se ptala a zenska z personalniho me asi neslysela,

když zažádáš písemně tak MUSÍ.. některé mzdovky o tom nemají šajna a když je na to upozorníš tak se tváří ještě uraženě. Prostě hned jak ti skončí mateřská, tak další den nastupuješ na dovolenou, takže ti to normálně příjde jako výplata od zaměstnavatele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3103
27.3.12 08:26

Děkuji holky jste zlata :* :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
929
27.3.12 11:20

Děkuju! Ještě jeden dotaz, můžu dovolenou za rok 2012 čerpat v roce 2013? Mateřská by mi měla končit na konci ledna … Děkuju!!! :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
27.3.12 12:57
@Falen píše:
Děkuju! Ještě jeden dotaz, můžu dovolenou za rok 2012 čerpat v roce 2013? Mateřská by mi měla končit na konci ledna … Děkuju!!! :-)

Pokud ti končí MD v lednu 2013,tak ano ihned po ukončení MD napíšeš účetní nástup na dovolenou a oni ti ji „proplatí“. Tzn.,že budeš brát souběžně RD + budeš mít od zaměstnavatele penízky za dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
27.3.12 12:59
@Falen píše:
Děkuju! Ještě jeden dotaz, můžu dovolenou za rok 2012 čerpat v roce 2013? Mateřská by mi měla končit na konci ledna … Děkuju!!! :-)

jasně, tu ti nikdo nemůže vzít, dokonce kdyby sis ji nevyčerpala tak si ji můžeš začít čerpat ihned jak se po třech letech vrátíš do práce. Ale já myslím že na mateřské každá koruna dobrá, takže čerpej hned jak skončíš mateřskou v lednu 2013, tobudeš mít nárok na tu nevyčerpanou z 2012 a ještě navíc za leden 2013

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1578
27.3.12 13:00

proc je fsechno tak komplikovany??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
AV
552
27.3.12 13:01
@Sidinka píše:
proc je fsechno tak komplikovany??

aby jsme to neměli tak jednoduché :-D tu dovolenou :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1578
27.3.12 13:06
@AV píše:
aby jsme to neměli tak jednoduché :-D tu dovolenou :-D

to urco vymyslel chlap bezdetnej samo:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2969
27.3.12 13:07
@AV píše:
jasně, tu ti nikdo nemůže vzít, dokonce kdyby sis ji nevyčerpala tak si ji můžeš začít čerpat ihned jak se po třech letech vrátíš do práce. Ale já myslím že na mateřské každá koruna dobrá, takže čerpej hned jak skončíš mateřskou v lednu 2013, tobudeš mít nárok na tu nevyčerpanou z 2012 a ještě navíc za leden píše: Více

Tuhle jsem o tom také přemýšlela,že jsem udělala hloupost a nechala si ji proplatit rovnou po MD. Prcek je 24.července a já už teď nevím,kam ho šoupnu na celý srpen,když nastoupím do práce. Tedy jestli mi vyjde místní školka. Tchýně je stará a už při porodu se vyjádřila,že malého si nikdy na starost brát nebude a moje máma je 250km daleko a kluk ji vidí 3× do roka. No a teď se biju do hlavy :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
27.3.12 15:21
@AV píše:
jasně, tu ti nikdo nemůže vzít, dokonce kdyby sis ji nevyčerpala tak si ji můžeš začít čerpat ihned jak se po třech letech vrátíš do práce. Ale já myslím že na mateřské každá koruna dobrá, takže čerpej hned jak skončíš mateřskou v lednu 2013, tobudeš mít nárok na tu nevyčerpanou z 2012 a ještě navíc za leden píše: Více

Pozor, to se pak ale dovolená krátí! Proto se musí o ni požádat ještě před skončením MD, jakmile už běží rodičák, tak už se tam ta dovolená krátí, takže na to bacha. Jestli to ještě najdu, kde jsem to četla, tak to sem hodím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11502
27.3.12 15:24

Pro účely nároku na dovolenou se mateřská dovolená započítává jako práce (jakoby žena pracovala), kdežto rodičovská dovolená se za práci nepovažuje. Toto rozlišení hraje důležitou roli u „krácení nároku na řádnou dovolenou“. Pokud si žena vyčerpá dovolenou před nástupem na rodičovskou dovolenou, nárok na dovolenou se nekrátí a odpovídá dovolené za celý kalendářní rok. Pokud si však na tuto možnost vzpomene, až když čerpá rodičovskou dovolenou, bude se jí nárok na řádnou dovolenou krátit. A to podle pravidla, které platí pro klasickou nemocenskou. Za prvních sto pracovních dnů pracovní neschopnosti se krátí celkový nárok na dovolenou o jednu dvanáctinu. A za každých dalších 21 zameškaných pracovních dnů se nárok zkrátí o další dvanáctinu. V dalších letech, kdy už je žena pouze na rodičovské dovolené, nemá na dovolenou nárok. Ten jí znovu vznikne, až se vrátí zpět do zaměstnání.

http://www.penize.cz/…ou-dovolenou tady je to psané

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21734
27.3.12 20:22
@Falen píše:
Ahoj holky, cenné rady od vás :-) Ještě jsem se chtěla zeptat, termín porodu mám na začátek září 2012, takže na mateřskou bych měla nastoupit někdy na konci července , mateřská mi tedy bude končit přibližně na konci ledna dalšího roku. Nebudu mít ale vybranou dovolenou za rok 2012 a nárok na dovolenou v roce 2013 teda mít nebudu. Kdy si mám nechat proplatit dovolenou za rok 2012??? Když bych to přetáhla do roku 2013, jsou povinný mi ji proplatit na konci mateřské (jak ste radily)? Děkuju za radu!

vyčerpáš si ji v roce 2013 - kompletní za rok 2013 a poměrnou část 2013 (možná se ti povede tou mateřskou v lednu a dovolenou pokrýt celých 100 dní v roce 2013 a budeš mít nárok na plnou dovolenou 2013.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2231
17.4.12 13:44

Dobrý den,
chtěla jsem se poradit.Je to tedy až za dlouho,ale…
Potřebuji zjistit od 24.3 –7.4 2013 budu končit pravděpodobně rodičovskou dovolenou(pokud vše dobře dopadne).Je to rozmězí těch 6–8 týdnů před porodem kdy ještě nevím kdy se rozhodnu nastoupit-začátek vychází na září 2012.Budu mít nárok na celý rok tj. 25 dnů dovolené za rok 2013 když bych nastoupila toho 24.3.2013?Nebo raději nastoupit až o ty 2 týdny později?Přemýšlím že bych nastoupila k 1.4 aby se mi nelámala mateřská s rodičoským.Právě nevím jak to je přesně a už jsem z toho nějak zmatená.Je škoda kvůli pár dnům přijít o tolik dovolené.
Díky za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5483
4.6.12 08:56

@AV ahoj, prosím můžu se tě zeptat ještě pro upřesnění? Jsem přesně ten ten případ o kterém tu píšeš - termín porodu 4.11.2012 a nástup na MD mi tedy vychází 6 týdnů před před porodem na 23.9. ale mám ještě asi 22 dní dovolený +- takže tu si chci vybrat před tím 23.9. což mi vychází, že bych měla chodit do práce asi +- do konce srpna.. Budu mít tedy nárok i na proplacení dovolené za rok 2013 za těch 25 dní? Když si podám tu písemnou žádost spolu s papírem o nástupu na MD aby mi to proplatili mezi tou MD a tím rodičákem? Případně zda mi tu může poradit někdo nějaký odkaz na zákon kde tyhle informace najdu černé na bílém??? Jde mi o to, že už takhle se dohaduju v práci, že mi říkají, že mám nárok pouze na poměrnou část z dovolené když tu nebudu až do konce roku :zed: pracuji tu už 6 let, to jen pro upřesnění.. Zapřou mi tu každou korunu a nedokážu si představit, že tu za nimi přijdu ještě s tím, že mi mají proplatit dovolenou za rok 2013 :roll: :oops: tak bych chtěla mít v ruce nějaký papír kde to budu mít vytisknutý, až se tady s nima půjdu hádat :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat