Nárok na dovolenou před nástupem na MD?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Ahoj,já odpracovala za rok 2010 jen 6 dní v lednu. Od té doby jsem byla na neschopence a od července na MD. Nárok jsem měla též 25 dní,ale tím,že jsem byla na neschopence tak mi ubraly myslím 4 dny? Vybrala jsem si je až v roce 2011 ihned po ukončení MD a proplatili mi všech 21 dní. Pokud půjdeš ještě před MD na dovolenou,tak ano máš na ni nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže ta dovolená jede až do konce roku?jestli jsem správně pochopila?
Taky jsem odpracovala letos jen 5 dní a tedka jsem na neschopence a v červenci jdu na MD a asi by pro mě bylo lepsi si dovču vybrat taky jeste pted MD.Abych nemusela byt tak dlouho na neschopence.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky jsem to tak pochopila, že bych měla mít nárok na plnou dovolenou jakby za celý rok tj. celých 25 dní. Našla jsem nainternetu, že dle zákona musíte mít odpracovaných 60 směn a potom je nárok na plnou dovolenou. Ale kolik ej jedna směna? 8 hodin? 12 hodin? ![]()
- Citovat
- Upravit
Ahoj, nejlepší bude, když si dovolenou vybereš až ti bude končit mateřská, tzn. mezi přestupem na rodičovskou. Bude ti tak náležet za celý rok, protože dovolená ti náleží i za mateřskou a je to i výhodnější, budeš si muset o ni ale písemně požádat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
přesně tak, za tento rok máš nárok na celých 25 dní i když nastupuješ mateřskou (dokonce to je tak a to se bude týkat holek co budou mít mateřskou i v roce 2013 např. porod v listopadu 2012, že za rok 2013 budou mít nárok na dovolenou za celý rok, protože v roce 2013 budou ještě min. 60 dní na mateřské dovolené a ta se počítá jako odpracovaná takže za ni náleží normálně dovolená na celý rok -mluvíme o mateřské ne o rodičovské pozor na to. ). Je nejlepší si tuto nechat proplatit ihned po skončení mateřské dovolené (ode dne kdy nastupuješ rodičovskou dovolenou), ale MUSÍŠ o to požádat písemně zaměstnavatele a on ti MUSÍ vyhovět. Takže za mě, nevybírejte dovolenou před nástupem na mateřskou, ale nechte si ji radši proplati po skončení mateřské, protože to Vám půjde ten měsíc i proplacení dovolené od zaměsntnavatele i rodič. příspěvek. A nenechte se do čerpání dovolené nahnat, máte na to plný nárok, jen musíte požádat. Mnohé účetní to zatají schválně a pokud se v tom nepohybujete tak nevíte a zbytečně se o ty peníze necháte obrat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Krátila by se ti jen pokud by si letos neodpracovala 100 prac. dní. MD se počítá jako výkon práce, tak máš opravdu nárok na 25 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jak radí holky, budeš mít nárok na celých 25 dní dovolené a vyplatí se to čerpat až po skončení mateřské dovolené. V praxi to bude vypadat tak, že před konce mateřské dovolené oznámíš zaměstnavateli, že požaduješ čerpání řádné dovolené a potom o navazující rodičovskou dovolenou do určitého data. současně s čerpáním řádné dovolené u zaměstnavatele ti poběží rodičovský příspěvek z úřadu práce. takže v jeden měsíc dostaneš zaplacenou dovolenou a pak rodičák. a pokud budeš na mateřské dovolené i příští rok, bude ti náležet i poměrná část z dovolené příštího roku (mateřská dovolená se počítá do odpracované doby). Je potřeba rozlišovat pojmy mateřská a rodičovská dovolená = uvolnění z práce a peněžitá podpora v mateřství a rodičovský příspěvek=sociální dávky .
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
úplně nejlepší máš dát tu žádost o čerpání dovolené zaměstnavateli zároveň s papírem na nástup na mateřskou. to už budeš vědět kdy ti přesně končí 28. týdnů mateřské (teda pokud to nebudou dvojčata, nebo nejsi svobodná matka, tam je to myslím 36. týdnů ale to nevím přesně). Do žádosti napiš, že žádáš nástup na nevyčerpanou dovolenou ihned po ukončení mateřské dovolené.Ani nemusíš psát datum to je práce mzdovky, ale pro všechny případy si to pohlídej.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přesně,jak píší tady holky. Nechat proplatit až po ukončení MD. Jo a pozor,pokud to budeš mít cca jako já a končí ti MD v lednu příštího roku a necháš si proplatit dovolenou,nezapomeň pak urgovat účetní,ať ti udělá daně za rok 2013. Mě za rok 2010 nechtěla udělat,protože jsem oddělala jen těch 6 dní a zbytek byla na neschpence/MD. No a letos za rok 2011 jsem se nepídila,když jsem nepracovala,byla jen na MD/RD,ale ouha za tu dovolenou mi vrátí skoro 2000,na což mě sice mzdová upozornila,ale vtipně až po termínu 15.2.,tak musím na finančák sama. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
AV je to 37 týdnů při dvojkách.
Jinak je jedno, kdy tu žádost pošleš, ale radila bych až po porodu, protože budeš muset posílat i kopii rodného listu a oznámit zároveń, že nastupuješ na rodičovskou a do jaké doby.
Já budu posílat nějak asi 2 měsíce před koncem MD, aby to náhodou účetní někam nezaložila. Už jen doufám, že jim žádost na mateřskou dorazila a mě v dubnu přijdou peníze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jéé,holky vy jste zlaté.:).Udělám to teda až po mateřské a to zažádám jen slovem nebo je to nějaký dokument? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
u nás mají na personálním formulář, který sami od sebe posílají před konce mateřské dovolené. ale stačí to jen sepsat v to duchu jak se psalo už výše. a určitě písemně a doporučeně - pokud to ta neponeseš osobně. aby se papíry neztratily
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj holky, cenné rady od vás
Ještě jsem se chtěla zeptat, termín porodu mám na začátek září 2012, takže na mateřskou bych měla nastoupit někdy na konci července , mateřská mi tedy bude končit přibližně na konci ledna dalšího roku. Nebudu mít ale vybranou dovolenou za rok 2012 a nárok na dovolenou v roce 2013 teda mít nebudu. Kdy si mám nechat proplatit dovolenou za rok 2012??? Když bych to přetáhla do roku 2013, jsou povinný mi ji proplatit na konci mateřské (jak ste radily)? Děkuju za radu!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AV píše:přesně tak, za tento rok máš nárok na celých 25 dní i když nastupuješ mateřskou (dokonce to je tak a to se bude týkat holek co budou mít mateřskou i v roce 2013 např. porod v listopadu 2012, že za rok 2013 budou mít nárok na dovolenou za celý rok, protože v roce 2013 budou ještě min. 60 dní na mateřské dovolené a ta se počítá jako odpracovaná takže za ni náleží normálně dovolená na celý rok -mluvíme o mateřské ne o rodičovské pozor na to. ). Je nejlepší si tuto nechat proplatit ihned po skončení mateřské dovolené (ode dne kdy nastupuješ rodičovskou dovolenou), ale MUSÍŠ o to požádat písemně zaměstnavatele a on ti MUSÍ vyhovět. Takže za mě, nevybírejte dovolenou před nástupem na mateřskou, ale nechte si ji radši proplati po skončení mateřské, protože to Vám půjde ten měsíc i proplacení dovolené od zaměsntnavatele i rodič. příspěvek. A nenechte se do čerpání dovolené nahnat, máte na to plný nárok, jen musíte požádat. Mnohé účetní to zatají schválně a pokud se v tom nepohybujete tak nevíte a zbytečně se o ty peníze necháte obrat.
takze jestli to dobre chapu tak mi ji MUSI proplatit?? protze sem se ptala a zenska z personalniho me asi neslysela,
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, chtěla jsem se zeptat. Od začátku letošního roku mám odpracovaný jediný měsíc a to je celý leden. Celý únor a březen jsem na nemocenské a v dubnu se vracím do práce. V práci mám nárok na 25 dní řádné dovolené - chtěla jsem se zeptat, jestli na ni budu mít nárok tak i tak, když první týden v červenci nastupuji na první MD. Ptám se kvůli tomu, že co jsem se ptala v práci, tak to nikdo neví