Nárok na starou dovolenou po RD
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Nárok na starou dovolenou po RD
Ahoj, ráda bych poprosila o radu, respektive spočítání nároku na dovolenou, kterou mi má zaměstnavatel dát po návratu po rodičovské dovolené. Tuto dovolenou jsem si nevybrala při přechodu z MD na RD, protože jsem nevěděla, že na to mám nárok ![]()
Domluvili jsme se, že si jí vyberu po nástupu, ale bohužel ani firemní mzdová účetní si není jistá, kolik je to přesně dnů a tvrdí mi, že mám nárok cca na jeden den, což mi přijdě šílené, že v podstatě o celou dovolenou přijdu. Tak bych to ráda měla spočítané i z jiné strany. Osobně se domnívám, že za celé roky na RD, kdy jsem nepracovala, se dovolená nekrátí, tudíž bych měla mít nárok na cca 11-12 dnů.
Roční nárok je 20 dní dovolené.
1.1.2011 -28.9.2011 - klasický HPP
29.9.2011 - 31.1.2012 - pracovní neschopnost, do té doby za rok za rok 2011 vyčerpáno 18 dnů dovolené
1.2.2012 - 15.8.2012 - mateřská
16.8.2012 - 8.3.2015 - rodičovská dovolená za rok 2012-2014 - nic nečerpáno
Mockrát děkuji za pomoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Za rodičovskou dovolenou ti nárok nevzniká. Máš nárok jen za mateřskou pokud ti v daném roce dělala min 180dní (bylo to tak, nevím jestli se počet dní nezměnil).Takže bys měla mít tu nevyčerpanou před mateřskou + za mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ellla dovolenou jsi mela cerpat mezi materskou a rodicovskou, pp rodicovske se to myslim nejak krati. Za dobi rodicovske nemas narok na dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já si myslím, že pokud si nepožádáš hned po MD, je to jen jejich dobrá vůle, že Ti to proplatí teď, já třeba pracuji ve státní správě a tam by to bylo porušení rozpočtové kázně a velký průser, v soukromé pokud ti to schválí šéf nebude problém (nárok máš tolik dnů, kolik má na poslední výplatním lístku před mateřskou. Když jsi teď nastoupila do práce, máš nárok na celou výši, krátí se až po 100 zmeškaných dnes, což by bylo až někdy v květnu a to jen o 1 den a potom za každých zmeškaných 21 dnů, zase o 1 den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@aledud Není to jejich dobrá vůle, řeší to zákoník práce, že se dovolená má vybrat po návratu z RD… takže i ve státní správě by měl zaměstnavatel smůlu a prostě by musel nechat daného zaměstnance dovolenou vyčerpat, protože nebylo možné ji vyčerpat dříve.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ellla Mě vychází za rok 2011 ty zbylé 2 dny a za rok 2012 krácení o 1/12, tedy 18 nebo 18,5 dne, nevím jak se to má zaokrouhlovat. Akorát tedy dle výkladu ZP bys ji myslím měla čerpat hned po nástupu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kouřící králík No, tipuju, že má vyjít 18,5, ale nemám nastudované předpisy přesně, tedy zda se zaokrouhluje klasicky „matematicky“ nebo jsou tam nějaké vyjímky, jako třeba u daní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za 2012 ti vznikl nárok na celou dovolenou, 20dní. Byli by ti je proplatili, kdyby sis je mezi RD a MD vybrala. Za RD žádný nárok na dovolenou nevzniká, neboť narozdíl od MD se nepočítá do odpracovaných dní. Takhle se ti těch 20 dní bude krátit, ale určitě zbyde víc jak jeden den.. Kolik ti zůstalo za 2011 se podívej na poslední výplatní pásku, tuším, že ti budou ještě 2 dny zbývat staré dovolené.. Kolik dní je přesně ta pokrácená za MD zkusím zjistit a napsat později.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@kouřící králík No, tipuju, že má vyjít 18,5, ale nemám nastudované předpisy přesně, tedy zda se zaokrouhluje klasicky „matematicky“ nebo jsou tam nějaké vyjímky, jako třeba u daní.
matematicky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mockrát děkuji, asi jsem se špatně vyjádřila, vím, že za RD nárok nevzniká, ale 2011 a MD 2012 ano.. Jelikož se mi vedení nebylo schopno vyjádřit kolik dnl mohu čerpat, domluvila jsem se přímým nadřízeným, že si vezmu 10 dnů hned po RD a pokud to na vedení neprojde, bude se to počítat jako neplacené volno.. teď už další 2 týdny normálně pracuji, výplaty za dveřmi a pořád nemám vyjádření, kolik mám nárok
prostě binec.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Ellla Celkem na 20,5 dne, pokud budou tvrdit méně, tak budeme vymýšlet argumenty s paragrafy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak nakonec mi mzdová uznala 18,5 dne, už se nebudu hádat o zbytek, aspoň, že tak
Děkuju za cenné rady, nastoupila jsem s papírem s výpočtem a jen koukala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit