Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Kamkam píše:
S tím škrabanim by to nemuselo být tak zlý. Brácha si vzal před lety toulavy kotě. A jak jí vzal packy a párkrát poškrábal škrabadlo, pochopila.
můj nalezenec je u nás rok a čtvrt, škrabadlo má krásné, a škrábe židle pořád - přitom chodí ven a může škrabat i na stromech ![]()
@axlpol píše:
@Dollorres…pokud nebude zahrabávat tak ani stelivo nepomůže.Můj kocour má někdy „namyšlené dny“ kdy prostě nezahrabává (a dělá to za něj kočka
tak když má na to lidi, pardon kočku, tak co by se namáhal ![]()
@stinga píše:
můj nalezenec je u nás rok a čtvrt, škrabadlo má krásné, a škrábe židle pořád - přitom chodí ven a může škrabat i na stromech
jak tu nekdo psal. Vzala jsem kocku ke skrabadlu, nekolikrat ji packami prejela po tom provazkovem miste. Opakovala jsem to nekolirat, kdyz skrabala neco jineho. Naucili se.
@matkabagristy píše:
jak tu nekdo psal. Vzala jsem kocku ke skrabadlu, nekolikrat ji packami prejela po tom provazkovem miste. Opakovala jsem to nekolirat, kdyz skrabala neco jineho. Naucili se.
ten náš je takový „zmetek“, on škrábe škrabadlo i nábytek, jmenuje se Démon, protože se tak chová, nikdy jsem takovou kočku neměla ani neviděla, když ho hladím, kousne mě klidně do nosu, do kastrace skákal po nás a napadal nás, bála se ho babička a dcera samozřejmě také, po kastraci trošku zklidnil, ale jen trošku, snad to ani není kočka, ale čert v kočičím kožichu,
ti z útulku jsou tak hrozně hodní a mazliví, takoví méďové,
a nalezenec jednoho z nich neustále napadá a kouše - musíme je oddělovat
@stinga píše:
ten náš je takový „zmetek“, on škrábe škrabadlo i nábytek, jmenuje se Démon, protože se tak chová, nikdy jsem takovou kočku neměla ani neviděla, když ho hladím, kousne mě klidně do nosu, do kastrace skákal po nás a napadal nás, bála se ho babička a dcera samozřejmě také, po kastraci trošku zklidnil, ale jen trošku, snad to ani není kočka, ale čert v kočičím kožichu,
ti z útulku jsou tak hrozně hodní a mazliví, takoví méďové,
a nalezenec jednoho z nich neustále napadá a kouše - musíme je oddělovat
mam poprve dve kocky najednou vlivem nahody. Dostali se k nam kazdy zvlast ve stejnem case. takze spolu nebojuji, navzajem se cisti, staci jim jedno wecko, jedna miska, jedna krabice… Kdyz vidim inzeraty nebo kocicky bez domova nazivo, boli me to, ale vim, ze v zajmu tech dvou dalsi privest nemuzu.
@stinga píše:
můj nalezenec je u nás rok a čtvrt, škrabadlo má krásné, a škrábe židle pořád - přitom chodí ven a může škrabat i na stromech
No a proto jsem nenapsala, že to nebude zlý, jen že by nemuselo být. I takový potvůrky existují. Napsala bych bestie, ale to mi přijde drsný. Předpokládám, že ji máš přesto všechno ráda. ![]()
@jannina1 píše:
Souhlasím s tebou ale ten tvaroh bych moc nedávala. Mě říkala veterinářka, že tam není správný poměr vápníku a fosforu pro koťata.
Pokud nemají koťata mléko, tak tvaroh potřebují. Zas z toho nedělejte bůhvíjakou vědu. Z téhle diskuze mám pocit, že jak nebudu koťe krmit supersprávně, tak zdechne. Houby. Ani ten whiskas mu neublíží.
@jannina1 píše:👍My teda chodime k hoooodne venkovskemu veterinari, ktery ma hodne rozdilne pristupy ke zviratum, na rozdíl od mestskeho, proste veci moc neproziva.
FIV a FELV
@Dollorres píše:
Děkuji za radu, já vzala něco v supermarketu, co nebylo nejlevnější, a myslela, ze to bude v pohodě. Takže whiskas ne, dobře. A poradila bys mi nějaký konkrétní kvalitní produkt?
Jinak zachudek jsme koupili takový s bedynkou. Taky nevím, jestli je to dobře. Nechali jsme ho v chodbě. Škrabadlo, koupím teda nějaký velký, ať to má pěkný.
Kočky potřebují mít přehled, potřebují šplhat do výšky. S tou kastrací bych nespěchala. My tedy nemáme kočku ale psa. Nám veterinář řekl, že když se kastrace provede příliš brzy, neví zvíře jestli je samec nebo samice. V dospělosti to už je v pohodě. Ale líp ti tu poradí ti, co kočky chovají.
@Janli píše:
Pokud nemají koťata mléko, tak tvaroh potřebují. Zas z toho nedělejte bůhvíjakou vědu. Z téhle diskuze mám pocit, že jak nebudu koťe krmit supersprávně, tak zdechne. Houby. Ani ten whiskas mu neublíží.
Ale jo, máš pravdu, že se z toho nesmí dělat věda. Ale zase v přírodě když je kočka odstaví tak už potom kotě mléko nemá…
@Janli píše:
Granule kotěti nedávej vůbec, není to přirozená strava. Zajdi do lidlu, mají tam vakuovaný maso v akci, stojí kolem stovky. Nakrájej to do mrazáku po malých porcích, ale fakt najemno nebo ideálně namel. K tomu občas přidej tvaroh a syrový vajíčko. Pro kotě to je nejlepší strava. Občas mu budeš muset umýt zadeček nebo ho otřít vlhkým hadříkem, protože koťe se zatím neumí pořádně olízat. Potřebuje jíst několikrát denně. Na spaní je nejlepší menší krabice do které dáš pelíšek a jen tam vyřízneš otvor na vstup. Koťe potřebuje malej prostor, aby se cítilo v bezpečí. Do kočkolitu přidej trochu zeminy, ta kočka ti na něj nechodí, protože doteď byla zvyklá na hlínu a těžko se přeučuje.
Ta zemina opravdu zafungovala. ![]()
@Janli píše:
Whiskas mu ublíží. Jasně, lidi, kteří nemají alespoň trochu vyváženou stravu taky nezdechnou, jen jsou později prolezlí civilizačními chorobami, jako je cukrovka, vysoký tlak a pod. Vzhledem k tomu, že je Whiskas nacpaný solí, cukrem, barvivy a pro kočky nepřirozenými obilovinami, je to asi, jako kdyby se normální člověk cpal brambůrkami. Jasně, jednou za čas to nevadí, ale stravovala by ses tím denně? Kočky, které lítají venku, si tu vyváženou stravu uloví, ale bytové kočky takovou možnost nemají a pokud to člověk s nimi myslí dobře, tak je takovým svinstvem nekrmí.
Jste hodní, že jste se ho ujali.
Krmení - naše kočky mají nonstop nasypané granule (Brit Care, Applaws), dostávají syrové maso - podle toho, co vařím pro lidi, kousek jim nakrájím - kuře, krůtu, hovězí, občas jim koupím třeba kuřecí srdíčka… A semtam kapsičku, jako mls, kvalitní kapsičky jsou drahé, to jim raděj dám to maso. Jo a koťata žerou jak kyseliny. Kočky by měly mít možnost najíst se kdykoli (ne jak pes, že ho nakrmíš dvakrát za den).
Stelivo do záchodku kupuju Zverlit. Smrádek je spíš podle toho, čím krmíš… A jestli kočičák poctivě zahrabe.
Chození ven - jste u silnice, je otázka času, než ho něco přejede. Někdo to bere jakože „daň“ za tu svobodu, co kočka má… Já bych to nedokázala, kočky jsou jen doma.
Počítejte s tím, že doma něco zničí. Mladší kočka byla jako kotě poděs, šplhala po záclonách, hrabala v kytkách, servala tapety, žaluzie taky utrpěly nějaká zranění… Poshazovala, co se dalo z poliček atd. Po kastraci a pak kolem toho roka se uklidnila a je to miláček (to ale samozřejmě byla i předtím). Ráno mě chodí do postele umýt (prý se děsně zašpiním ve spaní), vítají mě, když přijdu z práce.
Jestli se rozhodnete si kotě nechat, po nějaké době aklimatizační bych zvážila pořídit mu kámoše, oni si spolu vyhrajou a paradoxně se dvěma kočkama budete mít méně starostí, než s jednou.