Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, v dubnu mi končí mateřská a chystám se jít do práce na poloviční úvazek. Hlídán mám zajištěné, ale tou dobou bude malé 5 měsíců a když to půjde chci plně kojit do 6ti měsíců a poté začít s příkrmy. Tudíž moje otázka zní, jak jste to dělaly vy, když jste chodily do práce a ještě plně kojily? Nějak si to neumím představit
Děkuji za rady a typy ![]()
Příspěvek upraven 17.02.16 v 14:44
@brunet1 vozila jsem prcka sebou a kdyžtak brala mamku nebo kámošku - která ho hlídala v kočárku, než jsem udělala věci, u kterých nemohl být.
Ja osobne ne, ale v zasade jsou 2 moznosti - odsavat do zasoby, nebo ti to hlidani bude malou na kojeni nosit, resp. kombinace (nevim, jak budes mit ten uvazek rozlozeny, pokud 4 hodiny denne, tak „vynechas“ tak jedno kojeni)
Právě, že jeden den, bych tam byla celých osm hodin a pak už jen tak po čtyřech hodinách…přijde mi, že zatím nemám, kdy bych odstříkala, malá pije a prsa mi dávají tak akorát nic na odstříkání nezbývá a nebo si to jen myslím…:)
@brunet1 já nikdy nic neodsála a to bylo mléka dost, ale jako natahala jsem 20 ml a konec.. jestli máš možnost, ať Ti prcka vozí do práce.. nakojení je pár minut a je klid.
@brunet1 píše:
@martina.se Bohužel k nám do práce děti nesmí…
aha, zrovna koukám.. tak to je potom nanic
pak leda začít s příkrmy dřív nebo se naučit odsávat, popř použít nouzově um
@martina.se To se mi asi nebude chtít, přijde mi to jako škoda, zkusím tedy odsávat a když to nepůjde tak se snad v práci domluvím a ten měsíc mi dají ještě pokoj ![]()
@brunet1 Můžeš odstříkávat a hlídač dá miminu z flašky, nebo pokud charakter práce dovoluje, tak by Ti mohli vozit dítě na kojení.
Nic víc toho nevymyslíš.
Nicméně se připrav na to, že plány jsou sice pěkné, ale dítě si taky může šprajcnout hlavu a lahev nevzít (nebo nebude chtít rozmražené mléko), nebo se Ti nepodaří odstříkávat tolik, aby to pokrylo dítěti jeho spotřebu (ta pak buď dát příkrm, nebo Um - opět otázka, jestli to dítě bude ochotné jíst).
Na přestávku na kojení máš ze zákona právo, kdyby to mimčo přivezli. Jinak já šla po 5 ti měsících, abych nepřišla o dobře placenou židli, ale už jsem nekojila. Je to mazec, ale zvládnout se to musí.
@Svistice Bude to mazec
Už 2× dostala odstříkané mléko z láhve a zatím problém nebyl, ale je mi jasné, že to klidně může nastat. Prostě to bude asi měsíc šílený, ale snad to nějak dáme ![]()
@brunet1 píše:
@martina.se To se mi asi nebude chtít, přijde mi to jako škoda, zkusím tedy odsávat a když to nepůjde tak se snad v práci domluvím a ten měsíc mi dají ještě pokoj
On Tě měsíc nemusí vůbec vythnout. Moje druhé dítě vzalo příkrm na milost téměř v 8 měsících, lahev až v 10. A to má pořád dny, kdy prostě nežere a chtěla by jen prso.
Já jsem šla do práce na poloviční úvazek v 6 měsících (vybrala jsem si po mateřské měsíc dovolené). Od 5 měsíce jsem zavedla příkrmy (dopolední svačinu a oběd). V době, kdy jsem nebyla doma jí babička nabízela k pití vodu, popř. nějaký dětský čaj. Malá to sice nikdy moc nepila, ale bez problémů vydržela na kojení než jsem přišla domů. Kdyby měla žízeň, tak se napije vody. Já bych se nebála ani nabízet UM. Podle mě je to lepší varianta než se stresovat s odsáváním, pokud nemáš přebytky MM.
@Svistice píše:
On Tě měsíc nemusí vůbec vythnout. Moje druhé dítě vzalo příkrm na milost téměř v 8 měsících, lahev až v 10. A to má pořád dny, kdy prostě nežere a chtěla by jen prso.
jasný, to se stát může, já mám naštěstí žrouta
ale když jsem musela stopnout kojení a přejít na um, to byl boj, to bylo šílený ![]()
@u763 Právě, uvidíme, třeba taky kojit už nebudu a teď si tu dělám zbytečný starosti, ale jsem ráda na vše připravená ![]()