Nástup na mateřskou a ukončení RP

19
16.8.13 14:44

nástup na mateřskou a ukončení RP

Ahoj holky, potřebovala bych poradit, protože už mi ze všeho jde hlava kolem. Jsem na rodičovské dovolené se dvouletým synem. Když jsem nastoupila do zaměstnání, po měsíci jsem zjistila, že jsem těhotná a nastoupila na nemocenskou. Na mateřskou jsem nárok neměla, protože jsem sice zaměstnaná byla, ale nesplnila jsem podmínku 270 dní účasti na nemocenském poj. Vzhledem k tomu, že mi ale zaměstnanecký poměr trval, měla jsem nárok na nemocenskou v souvislosti s porodem, a tím pádem jsem si mohla vybrat tříletou variantu rodičáku. Nyní jsou synovi dva roky a za tři týdny čekáme druhé miminko. Když jsem si zjišťovala, jak je to nyní s mateřskou, když mi zaměstnanecký poměr stále trvá, byla se mnou paní na sociálce hotová raz dva s tím, že nárok na PPM nemám, protože jsem ho neměla ani u prvního dítěte :nevim: a že nezáleží, jestli jsem u zaměstnavatele pořád vedená. Byla jsem tedy smířená s tím, že nemám krom rodičáku nárok tedy na nic, ale dnes jsem se byla na úřadě informovat jak se řeší ten přechod ze starého rodičáku na nový a co potřebuju za papíry a paní se mě právě ptala zda jsem na mateřské. Když jsem jí popsala situaci, tak mě paní vyvedla z omylu s tím, že pokud mi stále trvá pracovní poměr, tak nárok na mateřskou mám, protože se do toho započítává i doba na rodičovské dovolené :zed: dokonce to i provolávala a prý to tak skutečně je. Jenže já teda teď nevim, na čem jsem, když mi jedna řekne to a druhá něco jiného. Mám strach, abych pak celou mateřskou třeba po půl roce nemusela vracet, kdyby se ukázalo, že jsem na ní fakt nárok neměla :zed: Něměla jste to některá podobně, že s prvním dítkem jste brali nemocenskou a s druhým už mateřskou? Fakt v tom mám teď guláš a nevím, kdo má tedy pravdu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
16.8.13 15:04

A máš od doktora tu žádost o PPM? Normálně bych ji podala, oni to prověří a buď nárok máš, nebo nemáš. Určitě to nejde splést, že bys musela pak vracet.
Pokud jsi ale zaměstnaná a zaměstnavatel za tebe hradí nemocenské pojištění, tak nárok máš.
Vyřídila bych to co nejdřív, krátí se ti ta doba vyplácení PPM, když nastoupíš později než 6 týdnů před porodem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
16.8.13 15:34

@Pipet v tomhle případě neporadím - ale paní je sice zaměstnaná, ale soc ani zdra za ní zaměstnavatel neplatil a neplatí, protože je na RD

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
16.8.13 16:13

No, tu žádost mám někde v průkazce :lol: a můžete mi ještě teda poradit, co mám kam poslat? Tu žádost od doktora dám zaměstnavateli a ten papír od sociálky musím poslat na sociálku pod kterou spadá zaměstnavatel nebo jak je to?? No doufám, že ten nárok teda vážně mít budu, protože jsem dnes na sociálce kvůli tomu musela rovnou podepsat formulář na ukončení RP :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
16.8.13 16:15

@Pipet - ještě jak je to s tím krácením mateřské? Jako že když nastoupím dýl, tak mi to nedoplatěj? 8o.. jsem asi fakt úplně pitomá, ale nerozumím tomu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35444
16.8.13 17:27

No, mne osobne prijde zvlastni, ze by narok byl, protoze jsi sice zamestnana, ale tech 270 dni nemocenskeho pomeru splnenych stale nemas, kdyz jsi je nemela ani tenkrat. :nevim: Ale s tim bych si asi hlavu nelamala, proste ti to bud daji nebo zamitnou.
MD se nastupuje nejpozdeji 6 tydnu pred TP a kdy nastoupis pozdeji, tak se ti o tu dobu( o kterou nastoupis pozdeji) zkrati. Takze, pokud ji dostanes, budes ji mit nejmene o ty tri tydny kratsi( pokud se ti to povede vyridit hned)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
16.8.13 17:31

@ynax No jo, ale pokud měla nárok na nemocenskou, tak pojištění platil, smlouva asi byla nějaká megavýhodná, když ji tím pádem nepropustil ve zkušební době… :think: takže teoreticky je na tom jako maminy, co měly PPM u prvního a jsou poád zaměstnané, ty přece PPM mají i na druhé mimino, i když mezitím nenastoupily do práce :nevim:

@avirilen Jo to nevím přesně, tu žádost o PPM bych dala zaměstnavateli, nebo v rámci urychlení s tím skočila na OSSZ podle sídla firmy (jestli to máš nějak dosažitelné…), tam to vyřídíš hned.
PPM se vyplácí určitý počet týdnů, nejpozději můžeš nastoupit 6 týdnů před porodem. Pokud nastoupíš později, tak o kolik dní později nastoupíš, o tolik dní méně ti zaplatí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35444
16.8.13 17:34
@Pipet píše:
@ynax No jo, ale pokud měla nárok na nemocenskou, tak pojištění platil, smlouva asi byla nějaká megavýhodná, když ji tím pádem nepropustil ve zkušební době… :think: takže teoreticky je na tom jako maminy, co měly PPM u prvního a jsou poád zaměstnané, ty přece PPM mají i na druhé mimino, i když mezitím nenastoupily do práce :nevim:@avirilen Jo to nevím přesně, tu žádost o PPM bych dala zaměstnavateli, nebo v rámci urychlení s tím skočila na OSSZ podle sídla firmy (jestli to máš nějak dosažitelné…), tam to vyřídíš hned.
PPM se vyplácí určitý počet týdnů, nejpozději můžeš nastoupit 6 týdnů před porodem. Pokud nastoupíš později, tak o kolik dní později nastoupíš, o tolik dní méně ti zaplatí…

No, faktem je, ze na RD nastoupila az po nemocenske a ta skoncila az po sestinedeli. Coz znamena, ze by to mozna vyslo… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
16.8.13 18:09

Holky omyl, na RD jsem nastoupila hned po porodu, protože z hlediska paní na soc.to pro mě prý bylo výhodnější.. :think: čert aby se v tom vyznal :poblion:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35444
16.8.13 18:30

Tomu nerozumim. Takze jsi mela neschopenku do porodu, ne do konce sestinedeli? Ja nevim, to by se muselo spocitat presne… proste od nastupu do prace, do konce neschopenky - mozna to tech 270 dni da. Teda jestli v tom neni nejaka jina, dalsi, klicka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
16.8.13 18:42

Nene, neschopenku jsem ukončila hned po porodu. No nic, uvidíme.. Když tohle je fakt nejhorší, že co úřeník, tak to jinej názor. Každej ti řekne něco jiného, podle mě ani sami kolikrát nevědí, jak to vlastně je a pak babo raď :cert: Jinak jsem to napsala v úvodu blbě, byla jsem v práci necelý tři měsíce, bez pár dní, kdy jsem zjistila, že jsem ASI těhu, no a zhruba týden po lhůtě mi to mudr. potvrdil :-) To jen pro upřesnění, jak je to s tou výhodnou pracovní smlouvou :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
16.8.13 18:44

No jen doufám, že ať tak, nebo tak, vyřeší se to rychle, protože si fakt nemůžu dovolit být v září bez koruny :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35444
16.8.13 18:50

No a tys rodila predcasne? Protoze jinak bys podle meho mela narok na PPM uz tenkrat, ne? Spocitala sis to dobre? Od nastupu do prace do 6 tydnu do TP?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19
16.8.13 22:18

Nerodila :nevim: nárok jsem fakt neměla, jen na tu nemocenskou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35444
16.8.13 22:30

A zadost sis podala? Protoze ja teda nevim, ale pracovala jsi skoro tri mesice, dejme tomu ze jsi pracovala od 1.1, otehotnela v pulce unora, na konci brezna zjistila tehotenstvi a na MD nastoupila 11 rijna - tak to mne vychazi na 284 dni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat