Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Pročítala jsem diskuse z minulého týdne, kde se probíraly náušnice. Nikdo tam nemluví o náplastech, které znecitliví ucho a to píchnutí miminko pak tolik nebolí. Koupila jsem v lékárně, jmenují se Emla, stojí asi 170,–, ale jsou tam dvě a použije se jen jedna rozstřižená na půl. Z vlastní zkušenosti(před měsícem nám ouška píchali) mohu doporučit. Pláč byl tak 10 sekund a hojení výborné.
Ahoj Andi,
já se ptala sestřičky, co ouška Karolce píchala - nastřelovala - a řekla mi, že je to k ničemu… Ouška se odkrví už před samotným nastřelením, takže to štípne, ale nebolí. Malá řvala - a to doslova - po prvním oušku, ale spíše z leknutí a té rány - já sama nadskočila
A po druhém oušku jsemji vzala, pochovala a nekřičela také víc jak deset sekund ![]()
Nechci zatracovat náplasti se znecitlivením, ale možná je to zbytečné. Určitě bych se poradila s dotyčným/ou, kteří ouška budou „děravět“
Naušničkovým princeznám zdar ![]()
No a oni to nepotírají žadným mrazícím krémem nebo tak? Já jdu naušnice dceři nastřelovat asi za 3 týdny.
Odpovídám:
Ty náplasti jsem nejdřív konzultovala s naší Dr., jinak jsem o nich před tím četla v Betynce. Samozřejmě, že každý lékař má své postupy, což se týká i toho jestli píchnout nebo nastřelit. Mně bylo řečeno, že píchnutí je hygieničtější.
Před výkonem to natírají pouze desinfekcí, jako třeba při očkování.
Ahoj, my už máme ouškovací zkušenost rok starou, ale tenkrát jsem zjistila, že EMLA je taky krém, který by - teoreticky - byl na ouška lepší. Jenže, ouha, stojí skoro 800 Kč! ![]()
My jsme náplast před pícháním nalepili a pak jsme dostali od sestřičky vynadáno, že prý to může způsobit alergickou reakci a špatné hojení. No, ouška nakonec píchli i s tím brbláním kvůli Emle a obešlo se to bez pláče, i se oušínka krásně zahojila…
Andi - nastřelení předchází desinfikace jak ouška, tak naušnice - ta je namočena několik minut v lihu… Nastřelování pomalu vystrnadí propichování, je to „řezničina“ - slova praktické doktorky, která už od toho ustoupila a ve své ordinaci nechává nastřelovat, jen za cenu naušniček…