Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, včera jsme dorazili z porodnice (přítel měl hlídačenku na starší). V noci chytla starší horečku, tudíž nejde do školky a přítel s ní jde k doktorce. A teď. Vystaví mu někdo „hlídačenku“ na tu starší? Stále na ní pobírám RP, na úřady se chystám ke konci týdne. Jde mi hlavně o to, že se mi opravdu nechce držet u sebe 4 denní dítě se starší s horečkou a kašlem ![]()
PS:hlidačenku na dobu, kdy jsem byla v porodnici má ke včerejšku ukončenou…
Myslím, že na ni paragraf může dostat, ale určitě nedostane ho zaplacený.
Taky myslím že to nejde. V takových případech se to řeší babičkama, dovolenou otce, nebo si je budete muset hlídat obě. Pamatuju že jsem taky musela, kamarádka musela dokonce mít současně novorozeně a starší s neštovicema. Bohužel…
Spíš nám jde alespoň o ten dnešek, aby s ní zašel k doktorce. A byli alespoň dneska stranou… Jde mi hlavně o tu podstatu, že jsme se vratili včera z porodnice, být to třeba za týden, tak to neřeším, ale 4 dny malé mi přijde opravdu málo ![]()
A ještě, kdo mu ho vystaví? Dětská nebo moje mudr, jako na mě?
@Nickylinka myslím že dostane, od vaši dětské. Kolega v práci si bere furt, když je starší nemocná a paní je s mladší. Snad to mimi nechytne a jste ok ![]()
Ja myslim, ze ano; nedavno to tu nekdo resil v diskusi, zkus pohledat. Neda se vzit osetrovacka na to nejmladsi, na ktere pobiras rp, na starsi ano. Ale jak to, ze pobiras rp na starsi dite? Narok na rp prece zanika narozenim dalsiho ditete, da se pobirat jen na nejmladsi dite v rodine.
Paragraf mu vystavi nebo mozna prodlouzi detska dr. Ale neplaceny, to ale bude i ten predtim, pokud na stejne dite pobiras RP ty.
@mroe, @Gorlami ohledně RP… Včera jsme se vrátili z porodnice, tak sama nevím jak to má být ohledně na to starší. Protože RP mi narozením dítěte na starší padá, ale jelikož ještě nemáme rodný list (přijde poštou), tak nemůžu ani na úřady atd… Tudíž na úřadě je ještě RP jakoby na starší, ale v podstatě už bych měla mít na mladší… A pak, babo raď ![]()
@Pipilota Citrónie děkujeme ![]()
RP dořešis pak s RL, buď budeš mít preplatek nebo ti dovypalti dle tve volby, nejlepší by bylo zvolit si stejnou dávku (přes manzela). Ohledně paragrafu, domluv se s tvoji dr.at vystaví opět na tebe, že se nemůžeš starat.jina moznost není.. kromě teda dovoleny ![]()
@Nickylinka píše:
Ahoj, včera jsme dorazili z porodnice (přítel měl hlídačenku na starší). V noci chytla starší horečku, tudíž nejde do školky a přítel s ní jde k doktorce. A teď. Vystaví mu někdo „hlídačenku“ na tu starší? Stále na ní pobírám RP, na úřady se chystám ke konci týdne. Jde mi hlavně o to, že se mi opravdu nechce držet u sebe 4 denní dítě se starší s horečkou a kašlem
PS:hlidačenku na dobu, kdy jsem byla v porodnici má ke včerejšku ukončenou…
Na urad zavolej.. at ti stopnou pobirani RP na starsi, at to stihnes, do konce mesice. Protoze na kveten uz budes mit RP na mladsi- doplati ti to zpetne.. pokud by ti za kvetem vyplatili na starsi, musela bys to vracet..
a tim padem si myslim, ze by mohla byt osetrovacka na starsi, uz si doma s mladsu.. a nebo osetrovacku na tebe a melo by to byt v pohode.
@mroe píše:
Paragraf mu vystavi nebo mozna prodlouzi detska dr. Ale neplaceny, to ale bude i ten predtim, pokud na stejne dite pobiras RP ty.
Nojo, ale ten předchozí paragraf vlastně nebyl na dítě, ale na ženu, tedy bude normálně placený. A stejně tak bude normálně placený i ten nový na starší dítě, protože ač to nemá ještě vyřízené, tak dnem narození dalšího dítěte nárok na RP na starší zaniká, tedy k dnešnímu dni na starší RP nebere. Jo a vystaví ho dětská doktorka.
@Anik6 píše:
RP dořešis pak s RL, buď budeš mít preplatek nebo ti dovypalti dle tve volby, nejlepší by bylo zvolit si stejnou dávku (přes manzela). Ohledně paragrafu, domluv se s tvoji dr.at vystaví opět na tebe, že se nemůžeš starat.jina moznost není.. kromě teda dovoleny
Ale je, starší dítě je nemocné a tedy ho klidně může ošetřovat otec.