Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Predevsim do toho nikomu nic neni. My na to nemeli casove moznosti, taky zalezelo na typu vysetreni. Ja hrozne spatne zvladam urazy, tam jsme jezdili spolu nebo i manzel sam. Jinak klasicke navstevy pediatra jsem zajistovala sama, u odbornych vysetreni jsme se ruzne stridali.
@Šmoulice píše:
Byla s námi. Termín schůzek se nám vůbec nehodil. Bylo to v mezi čase kroužků.
Chlap tam být chtěl, tak jsme šli všichni.
A taky to nebyl problém. Bylo tam i jedno další dítě s rodiči.
Kdyby to nebylo takto v mezi čase něčeho, vydržela by tu hoďku sama doma.
V autě jsem ji nechávat nechtěla, tak jsme ji vzali sebou.Příspěvek upraven 23.10.23 v 11:01
Není ta schůzka jakože pro rodiče??? To mi příjde tedy divné tam brát děti, učitel chce mluvit dle mě s rodiči o samotě, probrat děti… no za mě dost špatné tedy…
@Šmoulice píše:
Je to tak.Já když jsem byla malá, tak jsem byla hodně v nemocnici. Dost operací mám za sebou. A vždy jsem tam byla sama. Vypěstovala jsem si averzi na nemocnice i na doktory.
Klidně jsem i 2 dny zvracela, jen když jsem měla jít na klasickou prohlídku.
My s malou chodíme společně všude. Když jsou odběry, atd, nebo něco ne úplně příjemného, tak jí nelžu. Ano, bude to bolet. Ano, bude to hodně nepříjemné, ale budeme tu oba s tebou a SPOLEČNĚ to zvládneme. A víš jak to funguje? Moje dítě je opak mě. Nemá z doktorů strach, chodí k nim ráda
Jedem okolo a ona jásá. Jé, v této nemocnici jsem byla s rozbitou hlavou, jé tady mi sádrovali rukuProstě pohoda.
A nikdy to nikomu nevadilo. I u šití té její rozbité hlavy jsme byli oba. Chlap dorazil domů zároveň se sanitkou.
Já myslím, že je naprosto v pořádku, chodit s dítětem oba. Malá má 7 let a když bude chtít, aby jsme tam byli oba, tak budeme. Až si to nebude přát, zařídíme se podle toho.
No tak být jako maličké dítě sama v nemocnici několik dnů, to je hodně nepříjemné. Samozřejmě jsem to taky zažila, protože před těmi 30 - 40 lety to bylo běžné. Můj o 7 let mladší bratr byl hospitalizovaný mockrát, většinou na 5 - 8 dnů, bez rodičů, ti ani nechodili na návštěvy. Nevím, jestli jim to nedovolili. Doktoři mu dávali nějaká sedativa, aby nevyváděl. Často rodiče při vyzvedávání nepoznával. Ale doktorů se nebojí a co si pamatuju, nikdy se jich nebál.
Moje aktuálně 9 letá dcera byla hospitalizovaná 3× kvůli komplikovaně zlomené ruce. Vždy s tatínkem, já doma s mladšími. Jednou ji taky vezl na pohotovost na šití hlavy. Já jsem s ní zase chodila na nefrologii, kde absolvovala hodně odběrů krve. 7letá byla hospitalizovaná 3× - 2× se mnou a 1× s tatínkem (na 11 dní po sražení autem, nejdřív byla na ARO, pak ještě měsíc jen ležela kvůli zlomené stydké kosti, následovalo několik kontrol). Dále byla se mnou na šití hlavy, se zlomenou klíční kostí a jednou jsme jely sanitkou po jejím náhlém kolapsu, dále jezdíme na neurologii. Takže hromada vyšetření, odběrů. 5,5letá byla s úrazem v nemocnici se mnou, dále s velmi častým krvácením z nosu, takže jí ve 3 letech vypalovali sliznici. 2,5letá toho zatím naštěstí moc neabsolvovala.
No a všechna tato vyšetření a ošetření holky absolvovaly jen s jedním z rodičů. Jen s tou třetí jsme jednou byli u zubaře oba, to když ve 2 letech potřebovala ošetření a jen se mnou odmítala otevřít pusu. A doktorů se ani jedna nebojí. Ta 7letá, když měla v létě zdravotní potíže, tak říkala, že klidně půjde na týden do nemocnice. Podle mě je to hlavně o povaze dítěte.
Ani na běžné prohlídky nechodíme oba. Občas jde s dětmi na prevenci manžel, většinou já. Já mu pak doma řeknu, jak to proběhlo. Není třeba, aby viděl vážení dětí apod. Musel by si brát volno z práce. Ale už několikrát jsem viděla, že jdou s dítětem oba rodiče. Nemám nic proti.
@Sisika9 píše:
U dětské nebyl nikdy? A ty jako nechodíš do práce? Nebo od konce rodičovské nebylo vaše dítě nikdy nemocné?
Uvažují a ano myslím že byl nedávno jak dcera kašlala škaredě a já nemohla jít… a ano pracuji, dokonce od roku dcery. A chlap prostě má náročnější práci.. jak časově, tak fyzický…a minulý týden měli společně preventivku u zubaře… Společně jsme ale u žádného lékaře nebyli na běžných prohlídkách nebo při obyčejných onemocnění.
@Vlasta gh píše:
Tak zase to nemusíš hnát do extrému. Autobus a vlak samozřejmě jezdí, ale určitě hodiny. A já fakt teď nerozumím, co je téma? To, že je partner doma a objednáme se na den kdy má volno a jedeme autem. Než abych se objednávala v den kdy má např. denní a jela sama. To mi přijde hloupý, proč bych to vlastně dělala, jen kvůli nějakymu gestu…
Hele, každá zena by byla rada, kdyz ma chlap volno a nabidne se, ze pojede taky. Je treba te tady trochu potrestat, aspon mirnymi urazkami, protoze ony nemaji to stesti, i kdyz se tady snazi vsemozne druhe ujistovat, ze ony jsou prece samostatne a chlapa tam nepotrebuji. Zenska, ktere by to bylo jedno, vubec nema potrebu psat o nejake neschopnosti. Neres to.
@Vlasta gh píše:
@starfish_at_night já se zeptám taky, ty bys jezdila, kdyby partner měl volno. Řekla bys mu ne já pojedu autobusem, pak budu čekat na spoj a další,,pohodlnosti", které cesta s miminkem později batoletem obnáší.
Následně přesun od zastávky domů? Když musíme k pediatrovi do vedlejšího města, to není otázka tramvaje, která jezdí každou chvíli. Ale buď vlak nebo autobus. A ten fakt nejede každý 4 minuty.
Pokud má partner volno, je to trochu jiná situace, to bych ho klidně s dítětem poslala samotného, případně bychom jeli spolu, to ano. Ale aby si musel brát volno, jenom aby mne s dítětem odvezl a „byl u toho“, tak to mi nepřijde nutné.
A ano, taky máme pediatra ve městě a my jsme na vsi, takže vlak + autobus. Mám to ale asi jinak, pro mne je samostatný pohyb po vsi, do města, na nákup atd. stěžejní, a také svým rozhodnutím neřídím, takže akceptuji to, že to trvá a je to méně pohodlné. Nedovedu si představit, že bych doma čekala na muže s nákupem a pod., zbláznila bych se, čekání nesnáším a snažím se ho omezit na ty situace, kde to nemohu ovlyvnit.
@KKK85 píše:
Není ta schůzka jakože pro rodiče??? To mi příjde tedy divné tam brát děti, učitel chce mluvit dle mě s rodiči o samotě, probrat děti… no za mě dost špatné tedy…
Za tebe špatné. Učitelce to bylo úplně fuk.
![]()
@Šmoulice píše:
Byla s námi. Termín schůzek se nám vůbec nehodil. Bylo to v mezi čase kroužků.
Chlap tam být chtěl, tak jsme šli všichni.
A taky to nebyl problém. Bylo tam i jedno další dítě s rodiči.
Kdyby to nebylo takto v mezi čase něčeho, vydržela by tu hoďku sama doma.
V autě jsem ji nechávat nechtěla, tak jsme ji vzali sebou.Příspěvek upraven 23.10.23 v 11:01
A jak se vás do třídy vejde 90 - 120? Počítám 30 dětí - oba rodiče, žák plus nějaký ten sourozenec ![]()
@Šmoulice píše:
Za tebe špatné. Učitelce to bylo úplně fuk.![]()
mě by to prostě nenapadlo… u nás by šel jeden rodič sám a druhý zůstal s dítětem…
@KKK85 píše:
A to jako proc? Vzdyt ty deti muzou pockat na chodbe.. Ja to taky tak delala. Jsem sama s detmi od jejich 8 a 11 let a brala jsem je sebou. Vzdy cekaly na chodbě. U nas schuzky nikdy netrvaly dele, nez 30 minut. Jinak, delalo to tak vice rodicu a nikdy nebyl problem
@Anonymní píše:
Hele, každá zena by byla rada, kdyz ma chlap volno a nabidne se, ze pojede taky. Je treba te tady trochu potrestat, aspon mirnymi urazkami, protoze ony nemaji to stesti, i kdyz se tady snazi vsemozne druhe ujistovat, ze ony jsou prece samostatne a chlapa tam nepotrebuji. Zenska, ktere by to bylo jedno, vubec nema potrebu psat o nejake neschopnosti. Neres to.
Pokud by chlap mel volno, jel by on ![]()
To cpani zavisti jako motivace, kdyz nekdo s necim nesouhlasi, mi prijde desny.
Zakladatelka mi teda neschopna prijde, ale ne kvuli tomu, ze jdou na prohlidku oba rodice, ale protoze je schopna resit takovou hovadinu ![]()
@Janča6 píše:
No tak být jako maličké dítě sama v nemocnici několik dnů, to je hodně nepříjemné. Samozřejmě jsem to taky zažila, protože před těmi 30 - 40 lety to bylo běžné. Můj o 7 let mladší bratr byl hospitalizovaný mockrát, většinou na 5 - 8 dnů, bez rodičů, ti ani nechodili na návštěvy. Nevím, jestli jim to nedovolili. Doktoři mu dávali nějaká sedativa, aby nevyváděl. Často rodiče při vyzvedávání nepoznával. Ale doktorů se nebojí a co si pamatuju, nikdy se jich nebál.Moje aktuálně 9 letá dcera byla hospitalizovaná 3× kvůli komplikovaně zlomené ruce. Vždy s tatínkem, já doma s mladšími. Jednou ji taky vezl na pohotovost na šití hlavy. Já jsem s ní zase chodila na nefrologii, kde absolvovala hodně odběrů krve. 7letá byla hospitalizovaná 3× - 2× se mnou a 1× s tatínkem (na 11 dní po sražení autem, nejdřív byla na ARO, pak ještě měsíc jen ležela kvůli zlomené stydké kosti, následovalo několik kontrol). Dále byla se mnou na šití hlavy, se zlomenou klíční kostí a jednou jsme jely sanitkou po jejím náhlém kolapsu, dále jezdíme na neurologii. Takže hromada vyšetření, odběrů. 5,5letá byla s úrazem v nemocnici se mnou, dále s velmi častým krvácením z nosu, takže jí ve 3 letech vypalovali sliznici. 2,5letá toho zatím naštěstí moc neabsolvovala.
No a všechna tato vyšetření a ošetření holky absolvovaly jen s jedním z rodičů. Jen s tou třetí jsme jednou byli u zubaře oba, to když ve 2 letech potřebovala ošetření a jen se mnou odmítala otevřít pusu. A doktorů se ani jedna nebojí. Ta 7letá, když měla v létě zdravotní potíže, tak říkala, že klidně půjde na týden do nemocnice. Podle mě je to hlavně o povaze dítěte.
Ani na běžné prohlídky nechodíme oba. Občas jde s dětmi na prevenci manžel, většinou já. Já mu pak doma řeknu, jak to proběhlo. Není třeba, aby viděl vážení dětí apod. Musel by si brát volno z práce. Ale už několikrát jsem viděla, že jdou s dítětem oba rodiče. Nemám nic proti.
My druhé dítě nemáme, takže si můžeme dovolit ten čas věnovat jednomu. ![]()
Taky jsem ležela ve špitále dlouho a bez návštěv. Měli jsme to daleko.
Kdyby došlo na hospitalizaci, tak by jsme se střídali. Ale sama by tam rozhodně nebyla.
@Anonymní píše:
A to jako proc? Vzdyt ty deti muzou pockat na chodbe.. Ja to taky tak delala. Jsem sama s detmi od jejich 8 a 11 let a brala jsem je sebou. Vzdy cekaly na chodbě. U nas schuzky nikdy netrvaly dele, nez 30 minut. Jinak, delalo to tak vice rodicu a nikdy nebyl problem
tak rozdíl je na chodbě a mít to dítě sebou v té třídě…
@KKK85 píše:
mě by to prostě nenapadlo… u nás by šel jeden rodič sám a druhý zůstal s dítětem…
Však si to dělej jak chceš. My si to taky děláme po svém ![]()
@jednoslunicko píše:
A jak se vás do třídy vejde 90 - 120? Počítám 30 dětí - oba rodiče, žák plus nějaký ten sourozenec
My máme ve třídě 16 žáků ![]()
Oba rodiče tam byli cca od půlky dětí. A děti tam byly 2. ![]()