Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@silvija píše:
Ja onemocnela TBC praci jeden kluk tam mel byl to čech a zakašlel asi 2krat a po par mesicu 6lidi meli tbc aktyvni…nemuže videt vedle koho stojiš, sediš však velkoobchodach všjude muže byt lidi ktery ma tuto nemoc, stači par kapek a mužeš mit tbc
A kde to prosím tě bylo? Jako v čechách?
@sallome
tak se nato poptej já jsem zdravotník a taky mě říkali všude naočkuj malého takže jsme očkování a pravidelné očkování jsme posunuli nejdříve jsme dávali tuberu a to se pak 3 měsíce neočkuje nic s tuberou jsme přicházeli do styku pořád a jak sama víš kolikrát se stalo že se staráš o pacienta a za 6 týdnů příjde výsledak že má tuberu ![]()
@mag píše:
A kde to prosím tě bylo? Jako v čechách?
@banánice jj, já jsem to naší dětské říkala hned při první návštěvě po příchodu z porodnice a dala jí ten dotazník z porodnice a nějak mi na to nic neřekla, tak se připomenu. Já dělám sociální pracovnici v nemocnici, takže se mi kolikrát ani nikdo neobtěžoval říct, že některý pacient něco takového má
Ale máš pravdu, že to žádné výjimky nejsou ![]()
@Lucipe ahoj Lucipe, TBC je ve Francii povinne, bylo to prvni ockovani meho ditete (ve 2 mesici), dlouho se nic nedelo a po mesici se mu objevil velky pupen na raminku, kde dostal injekci, po dalsim mesici z toho vyteklo trochu hnisu a ted už se to hoji, no bude to skoro pul rok ale porad je to na raminku videt, reakci - horecku nemel.
Ano, a jsem ráda, jednou jsem byla u mojí dr i s dětmi, že jak jinak, a právě tam sestřička naháněla telefonicky s policajtama jednoho, co měl TBC, shodou okolností byl v čekárně, takže jsem byla za očkování TBC ráda.
@silvija píše:
Ano v čr..
A že jsme tak smělá, kdy a kde? Šest lidí v jedné továrně s tuberou, to by to televize rozmázly…
@mag
sice to není pro mě ale asi před rokem bylo v tv že někde v čechách byl pacient v továrně s otevřenou tbc a několik desítek lidí muselo na testy a pak necelé 2 roky bylo to samé někde na moravé
pamatuji si bavili jsme se otom v práci
@banánice A kolik z nich tu tuberu mělo? A propos, vždyť jsou všichni očkovaní, tak proč ten strach? Že by to očkování nebylo až tak účinné ![]()
Ne, ani jedno z dětí nemá a to to za prvního syna bylo ještě povinné, odložili jsme a pak to zrušili.
První dcera očkovaná proti TBC-bylo to povinné. Boláček se rozvinul v obrovský bolák a dodnes, dceři je už 15 let má velkou jizvu a bolí jí ![]()
Druhý syn očkovaný nebyl a ani nebude…
@mag
jooo tak to nevím
nejde oto že by to očkování nebylo účiné ikdyž jsi očkována tbc můžeš dostat jde oto že brání těm nejhorším průběhům a projevům tbc
takže ano i člověk co má očkování se může nakazit ale nemá tak komplikovaný průběh léčby
apropo léčba je minimálně 6 týdnů v nemocnici pokud je pozitivní výsledek z výtěru nebo sekretu plic je hospitali po dobu dokud není tento výsledek negativní takže i 3 měsíce.
Užívají se fakt hnusné léky a je jich mraky nejčastěji je to kombinace 4 antituberkulotik a celkem se bere 7 léku ráno a 8 večer některé mají dost vedlejších účinků. léčba trvá nejméně 6 měsíců podle zákona. vyšetření musí být také jenbližší rodinní členové
ato se bavíme v případě že je léčba bezproblémová
tbc může zabíjet
může přejít do kostí máme tbc plic kostí ale i kůže
nědy má člověk i výpotky–tekutinu na plicích ta se odstranuje bud půnkceni–odsátím tekutiny fakt hnusně nepříjemné nebo drenáži–zavedení hrudního drénu do pohrudnice bolestivé a opět mohou být komplikace
Já chci nechat malou očkovat taky i dr mi to schválila ale co sem slyšela má být nějaká novější očkovací látka tak vyčkávám jestli něco nebude. Nevíte některá jestli se něco nového chystá?
Nejsem zastáncem očkování a odkladam, ale ockuju později. Tzn, pokud nezijez na romské ubytovně nebo mezi ukrajinskou a jinou komunitou, tak bych mimiskovi nedavala, v pozdějším věku to stojí za uvážení. Vakcína sice neochrani od propuknuti nemoci, ale zabrání rozvoji sekundarnich ložisek. Není jen plicní tbc, ale i mozek, ledviny, srdce.. další a další důležité orgány mohou být postizeny. Už 50 let nikdo nevymyslel nový způsob léčby a bakterie jsou v mnoha kmenech rezistentni. V dnešní době globalizace a mhd, kdy kapenky slaví žně a vzdy si mohou najít cíl, bych vyuzila každou možnou obranu. Určitě ale později než v kojeneckem věku.
@mag píše:
A že jsme tak smělá, kdy a kde? Šest lidí v jedné továrně s tuberou, to by to televize rozmázly…