Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mám měsíční holčičku a je silene plačtiva. K tomu má koliky a v noci moc nespí a já s ni. Přes den spi pouze v šátku a to za chůze. Jinak se probere. Jenze já už nemůžu, musím se dospat. Manžel mi řekl, ze ať ji dam do kočárku, ze s ni vyjede a ja se mužu dospat. Jenze mala v kočárku řve a řve. Par minut je z ticha a pak hrozny řev… v šátku ji mít nemůže, jelikož uspavam na prsu, jinak řve. Jezdily jste s urvanym miminkem?
Ne. Zaprvé bych se stejně nevyspala, kdybych věděla, že miminko v kočárku brečí a zadruhé měsíční miminko prostě patří k mámě a na prs. Většinou se laktace ustálí kolem konce šestinedělí a tyhle stavy pominou. Spi, když spí ona (klidně v polosedu se šátkem na sobě) a v noci zkus zavinování. Pokud máš mléka dost a pěkně přibírá, nebála bych se ani dudlíku.
@unuděná píše:
Ne. Zaprvé bych se stejně nevyspala, kdybych věděla, že miminko v kočárku brečí a zadruhé měsíční miminko prostě patří k mámě a na prs. Většinou se laktace ustálí kolem konce šestinedělí a tyhle stavy pominou. Spi, když spí ona (klidně v polosedu se šátkem na sobě) a v noci zkus zavinování. Pokud máš mléka dost a pěkně přibírá, nebála bych se ani dudlíku.
Nejde spát když spi ona. V šátku jakmile se zastavím a jen třeba sedu, tak je během minuty vzhůru, dudlík nechce a vyplivuje, zavinovani přímo nenávidí a hrozne se u toho vzteka a breci… jediný co, tak přibírá 300g týdne. Tam je to, až moc dobrý.
@Janadzus píše:
Nejde spát když spi ona. V šátku jakmile se zastavím a jen třeba sedu, tak je během minuty vzhůru, dudlík nechce a vyplivuje, zavinovani přímo nenávidí a hrozne se u toho vzteka a breci… jediný co, tak přibírá 300g týdne. Tam je to, až moc dobrý.
Takže je v klidu jen na prsu a v pohybu? Když si s ní sedneš/lehneš a necháš jí prso v puse, taky začne plakat?
Bohužel některá miminka jsou dráždivá a mají takové řekněme náročnější starty do života, ale bohužel jednou jsi máma, tak to budeš muset zvládnout. Já bych určitě nenechávala měsíčního novorozence vyplakat. Nebrečí, aby tě štvala, ale protože něco potřebuje.
Měla jsem stejně 2 deti. Starší mělo pouze kolika, mladší ještě abkm, takže řval ještě víc. A ne, nenechala jsem vybrečet. Nosila, nosila, nosila. Ve 3 měsících vždycky byl zlom, to bříško se uklidní. S mladším jsem k tomu držela abkm dietu, vždy po vysazeni mléčných výrobku byl klid
@unuděná píše:
Takže je v klidu jen na prsu a v pohybu? Když si s ní sedneš/lehneš a necháš jí prso v puse, taky začne plakat?
Bohužel některá miminka jsou dráždivá a mají takové řekněme náročnější starty do života, ale bohužel jednou jsi máma, tak to budeš muset zvládnout. Já bych určitě nenechávala měsíčního novorozence vyplakat. Nebrečí, aby tě štvala, ale protože něco potřebuje.
Vzdyt já vím a dělám vše proto, aby neplakala
. Bradavky mám od ni úplně vykojeny, jelikož prave uspavam a uklidnuji u prsu. Jen už nevím, jak to zvládnout. V noci spim max 2-3 hodiny (ne v kuse) a to ještě v polospanku… když ji kojim někdy usne, ale max na 10 minut.
@Aslanka píše:
Měla jsem stejně 2 deti. Starší mělo pouze kolika, mladší ještě abkm, takže řval ještě víc. A ne, nenechala jsem vybrečet. Nosila, nosila, nosila. Ve 3 měsících vždycky byl zlom, to bříško se uklidní. S mladším jsem k tomu držela abkm dietu, vždy po vysazeni mléčných výrobku byl klid
Mléčné jsem také vysadila, no vysadila jsem snad vše, co by ji mohlo jen trochu vadit. A na 3 měsíce se těším, jen nevím, jestli to dam, už melu z posledního.
Nechat vyřvat určitě ne, ty první 3 měsíce jsou prostě hodně těžké. Některá miminka spí, jiná propláčou celou noc. Každý je jiný i maminka. Jedna to s dítětem umí a jiná vůbec, ale není to její chyba.
Uspávat v kočárku, šátku to bych asi nedělala, ale co já vím, když je člověk už zoufalý. Každopádně, jestli ji hodně trápí bříško, tak nevím jestli houpání v kočárku pomůže?
Uklidní dudlík, masáž bříška…někdy maminky plačící dítě neustále kojí, to asi taky není řešení, podle mě je pak překrmené a bříško bolí dvakrát tolik. ![]()
@Janadzus píše:
Vzdyt já vím a dělám vše proto, aby neplakala. Bradavky mám od ni úplně vykojeny, jelikož prave uspavam a uklidnuji u prsu. Jen už nevím, jak to zvládnout. V noci spim max 2-3 hodiny (ne v kuse) a to ještě v polospanku… když ji kojim někdy usne, ale max na 10 minut.
A to znamená, že ona taky spí jen 2-3 hodiny?
@unuděná píše:
A to znamená, že ona taky spí jen 2-3 hodiny?
Ano, nespí, kolikrát ji ale dam do šátku třeba ve 4,5 ráno a tam vytuhne, jenze já musím chodit a chodit. Usina kolem 10 i když si jdeme lehnout v půl osmé.. pak usne do cca 12 a pak už do 4-5 nespí, kroutí se, narika, tak si ji vezmu do náruče nebo k prsu, kde se uklidni, tak ji dam zpět do hnizdecka vedle sebe a za 10 minut znova a tak stále dokola.
@Janadzus píše:
Ano, nespí, kolikrát ji ale dam do šátku třeba ve 4,5 ráno a tam vytuhne, jenze já musím chodit a chodit. Usina kolem 10 i když si jdeme lehnout v půl osmé.. pak usne do cca 12 a pak už do 4-5 nespí, kroutí se, narika, tak si ji vezmu do náruče nebo k prsu, kde se uklidni, tak ji dam zpět do hnizdecka vedle sebe a za 10 minut znova a tak stále dokola.
Pořiď houpací křeslo. Můžeš ji mít na sobě, houpat - to simuluje tu chůzi - a mohla bys tak aspoň něco pospat. ![]()
Cíleně vyplakat bych nenechala, ale když se něco zkusí na 10, 15 minut, jestli to nezafunguje, tak bych to brala jako pokus, který se může povést a třeba také ne. Pokud je jí dobře v šátku (vím, že ji u toho kojíš), tak bych ji zkusila uvázat manželovi a aby vyrazil na těch 10 minut ven. S sebou dudlíka. Pokud by řvala pořád strašně, tak ať se za těch 10 minut vrátí, ale třeba se to za 5, 7 minut zklidní. Rytmická chůze, dudlík…může ji to udolat a uvidíte. Třeba se spolu vrátí až za hodinu, manžel vyběhaný a holčička vyspaná. Třeba najde rytmus chůze, co jí bude vyhovovat. Tisíckrát může dítě patřit k matce, ale pokud ta se z toho sesype a nedejbože třeba při tom nošení a kojení upadne i s dítětem, tak pak budou všichni říkat, že jsi měla někoho poprosit o pomoc. Jo, a u nás hrozně moc pomohl hojdavak. Díky němu jsem přežila, třeba by vám také pomohl.
Někde sem četla, že se nemá nechávat miminko vybrečet..miminko pláče, prootže se mu něco děje a chce mámu, pokud se po nějaké době uklidní prý se dostane do takového,,režimu,,nevím jak to tam přesně bylo..vypnutí…to je šílený. Já mám ted 3.měsíční a bohužel má laryngitidu a jem taky ko, protože pláče..nají se, spí, ale pak hrozně pláče a nevím jak víc ji pomoct. Bolí ji to někde, má teplotky je mi ji lito ![]()
Určitě vše děláš dobře, ale rozhodně nenechávej vybrečet opravdu ne. Nebolí bříško?
@Janadzus všechno zvládneš. Je to těžké když to malé miminko brečí a nevíš jak mu pomoci. Nemáš někoho na výpomoc? Kdyby třeba nosil v náruči? Co se tyče kočárku moje deti kočárek nechtěli ale aspoň hodku se dali ve vajíčku