Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Dcera 8 měsíců, plazí se. Přijde mi že ji nejvíc baví svoboda na zemi, kdy může všechno objevovat sama. Vůbec mě nepotřebuje. Klidně hodinu možná i dýl si cestuje po bytě, hraje si s hračkami, kramari. Povídá si s hračkami, sama se směje, okusuje kde co. A já jsem na vážkách, jestli je pro ni dobře tohle, nebo bych se s ní měla snažit víc něco dělat. Jasně že ji občas stavím věže z kostek, lochtam ji, točím s ní, vyhazuju do vzduchu, hrajeme si se psem (i když to taky zvládne i sama
)a povídám si s ní. Hodně času ji odchytávám aby nedelala nic nebezpečného. Říkadla ani nějaký ukazování obrázku nezajem. Přijde mi prostě spokojená. Když náhodou zabreci, tak většinou chce spát nebo jíst. Ale zase nevím jestli je toho věnování dost.
Jestli je spokojená, tak ji nech a užívej si klid. Ono se to zase zlomí a budeš na to vzpomínat, az ti bude pořád viset na nohavici ![]()
@KiliSmells nechávám, sleduji. Dokud se baví a je v pohodě, je to fajn. Pak nastane období, kdy ji nesundas z nohy
![]()
Jak pisou ostatni, to se zmeni, neboj a pak uz toho zabavovani budes mit nekdy az dost ![]()
Nechávám co ji baví. Teď v roce a oul oceňuji, ze si ráno klidně hodinu hraje sama, protože vetsinu dne se po me plazi
Nech si zábavu na později, až o ni bude stát a bude spolupracovat. I kdybys ji z její zábavy vytrhla, bude buď brečet a nebo se může stát, že bude pak tvou přítomnost vyžadovat neustále. Můj prvorozený byl do půl roka neodložitelný. Pak se naučil otáčet, plazit a lézt a najednou jsem o něm nevěděla. Konečně se dostal tam, kam on chtěl a bylo to nejšťastnější dítě na světě. Druhorozenou naopak on bavil už od narození a dodneška si neumí hrát sama, nedokáže se zabavit. Protože měla vždycky parťáka a ten jí chybí
@Aduš8 píše:
Nech si zábavu na později, až o ni bude stát a bude spolupracovat. I kdybys ji z její zábavy vytrhla, bude buď brečet a nebo se může stát, že bude pak tvou přítomnost vyžadovat neustále. Můj prvorozený byl do půl roka neodližitelný. Pak se naučil otáčet, plazit a lézt a najednou jsem o něm nevěděla. Konečně se dostal tak, kam on chtěl a bylo to nejšťastnější dítě na světě. Druhorozenou naopak on bavil už od narození a dodneška si neumí hrát sama, nedokáže se zabavit. Protože měla vždycky parťáka a ten jí chybí
U nás zase naopak. 4 roky jedinacek a ve skolicce od roku a čtvrt, takže ma problem si hrát sám. Druhy si alespoň občas hraje, protože starší je ve školce a mladší nechávám dokud je klid at si hraje sama a prokladam hraním se mnou
Buď ráda, že se zabaví sama, a nehledej problém tam, kde absolutně žádný není. Hodina samostatného objevování světa bez neustálého zasahování někoho dospělého je podle mě naopak super. Ne každé dítě potřebuje mít organizovaný program 24/7 a je to tak dobře.
To je taková divná doba, kdy se matkám vnucuje pocit, že pokud dítěti od mimina nepředčítají pohádky a intenzivně ho nezabavují rozvíjejícími hrami, tak ho zanedbávají… Ono se to nezdá, ale to dítě se rozvíjí i samotným zkoumáním světa. Objevováním vlastního těla a možností pohybu, zkoumáním různých tvarů, materiálů, zvuků, co věci vydávají, když se s nima třískne o podlahu nebo o jinou věc… Takže dokud ho to baví, po očku pozoruj a raduj se.
@hospodki Tak moje děti měly vždycky parťáka na hraní, protože šly obě od roka, mladší od roka a půl, na 4 hodiny do jeslí. Jasně, že záleží na povaze dětí.
Taky si myslím, že je fajn pěstovat dovednost být sám se sebou a nedělat vždy animátora nebo cpát nějakou zábavu. Rozvíjí to kreativitu a klid. Když si řekne o společnost, fajn, něco děláme. Když si řeší své projekty - taky fajn, já si jdu řešit mé
.