Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, spíše zvědavá diskuze, než taková, která by byla moralizující.
Jak jste to měli o víkendu vy jako děti/puboši u vás doma a jak to teď praktikujete se svými dětmi.
Mě rodiče budili v sobotu kvůli nákupu a v neděli asi ze zvyku, ale bratr mohl vyspávat
Manžel - taky buzený o víkendu nákup a úklid
Naše starší si o víkendu přispí, klidně vyleze až v 9.
Nevadí mi to, manžel včera jen pronesl, že je klid. Taky buzení o víkendu neměl rád.
Jak vy ostatní? ![]()
@bublinek píše:
Jak jste to měli o víkendu vy jako děti/puboši u vás doma a jak to teď praktikujete se svými dětmi.Mě rodiče budili v sobotu kvůli nákupu a v neděli asi ze zvyku, ale bratr mohl vyspávat
Manžel - taky buzený o víkendu nákup a úklidNaše starší si o víkendu přispí, klidně vyleze až v 9.
Jak vy ostatní?
Nevadí mi to, manžel včera jen pronesl, že je klid. Taky buzení o víkendu neměl rád.
V 9 neberu jako přispání. Vadilo by mi, kdyby se dítě budilo před obědem.
Mně rodiče nebudili, matka je také typická sova, otec skřivan, ale nikoho nebudil
My ale nejsme osmičkáři přes týden a sobota pro nas neznamená gruntování. Když máme oba volno, jedeme radši na výlet. Úklid neuteče.
Dala bych cokoliv za to, kdyby děti o víkendu vstávaly později než v 6. Spát bych je ráda nechala, ale ony nechtějí.
Jako dite jsem si mohla o vikendu polezet. Protoze netrvam na rodinne snidani (obed ano a vecere zatim taky ano), tak syn vyleza az na obed
Rozmazluji ho a snidani mu nosim do postele ![]()
Taťka měl taky snahy mě budit o letních prázdninách jakože proč flákám zbytečně čas/ stejně jsem nic nedělala/ a dnes se budím sama okolo 7.00. Ono se to poddá.
![]()
Moji rodiče kladli spánku velkou důležitost a nikoho z nás nebudili. Ani na vysoké, když jsme spali, tak jsme to potřebovali. Ani svoje děti nebudu budit. Vždyť rostou a tu energii potřebují.
Nebyla jsem buzená, takže jsem v pubertě kolikrát vstala až na oběd (pokud nebylo něco domluveného, ne xlo něco důležitého). Dítě nechávám spát podle potřeby. Sama taky i víkendu mnohdy dispávám jsem schopná vstát na oběd.
Fakt se to děje, že někde v sobotu ráno praktikují budíček a následný organizovaný úklid?
Fuj…
U nás jsme v pubertě měli rozdělené služby na vaření a na obstarání zvířat, takže 1× za 3 týdny jsem musela nějak rozumně kolem té 8h vstát, ale jinak jsem mohla spát klidně do 10h.
Vždycky se u nás rozdělily povinnosti, ale bylo zcela na vůli toho člověka, jak si to zorganizuje a kdy to udělá. Takže když jsem měla o víkendu uklidit koupelnu, mohla jsem to udělat v pátek večer, v sobotu ráno nebo klidně v neděli odpoledne a nikdo neprudil.
Teď se taky střídáme s manželem (jsme oba sovy) a jeden den víkendu dospává jeden z nás, a druhý den druhý. Děti tak spíš povzbuzujeme ve víkendovém ranním válení.
Nebudim, sama si rada o vikendu prispim. Jako kdyby spali do obeda, tak bych je sla postouchnout, ale do tech 9 uplne v klidu.
Nikdy nás nebudili rodiče. My s bráchou byli rádi, zapnuli jsme si třeba potichu TV když rodiče ještě spali a divali se.. Teď když mám syna a jsme u nich tak si ho vezmou ráno a já mužů ještě ležet chvíli..
@bublinek píše:
Jak jste to měli o víkendu vy jako děti/puboši u vás doma a jak to teď praktikujete se svými dětmi.Mě rodiče budili v sobotu kvůli nákupu a v neděli asi ze zvyku, ale bratr mohl vyspávat
Manžel - taky buzený o víkendu nákup a úklidNaše starší si o víkendu přispí, klidně vyleze až v 9.
Jak vy ostatní?
Naší me nebudili, a já nevudim me puberťáky. Klidně spí do 11 hod
@bublinek píše:Naší me nebudili, a já nevudim me puberťáky. Klidně spí do 11 hod
Jak vy ostatní?
@Russet píše:
V 9 neberu jako přispání. Vadilo by mi, kdyby se dítě budilo před obědem.
A proč by ti to vadilo?
Víkend je u nás válecí, pokud se někam nechystáme, takže nebudím. Klidně ať vstanou až na oběd.