Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemám moc dobrého spáče, ale občas se „urve“ a spí fakt dlouho. Většinou už pravidelně usíná po desáté dopoledne. Spí jak kdy, někdy jen 30 min. ale někdy dá i 2 hodiny. Dnes usnul v deset a pořád spí. Zajímá mě, jestli kdyby chtěl spát déle, ho mám nechat, nebo třeba po dvou hodinách vzbudit? Zatím nám to vždycky vyšlo tak, že jsem ho musela vzbudit (např. jsme se měli chystat na plavání, k doktorovi apod). Odpoledne spí většinou max. hodinu. S dlouhým spaním u něj nemám dost zkušeností, tak se ptám, jak to máte vy ostatní, zda když spí dítě déle dopoledne, není problém s odpoledním spaním (které u nás není zas takový problém vynechat) a následně s večerním usínáním?
Já jsem malého nechávala jak dlouho chtěl,nikdy to ty dvě hodinky nepřesáhlo,odpoledne spal třeba mín už sám od sebe.Za mě ho nech spinkat pokud teda někam nemusíte.Aspon se ti vzbudí pěkně hladovej ![]()
Kakika, nechávám spát tak dlouho, jak si sama malá určí. Zatím spí 2× denně - dopoledne i po obědě. Já mám spíš pocit, že pokud spí hezky přes den, spí líp i v noci. Není tak unavená, přetažená a protivná. Dopoledne mi spí krásně - většinou ty 2 hodiny. Stalo se i, že spala 3. Pak byl oběd - nedodržuju přesně hodinu oběda, pak ven nebo do školky pro starší. Potom jde spát - je cca 14:30 (+-), to spí tak hodinku (jak kdy). Koupeme se od 18:00 - 18:40, pak večerníček a spát. Usíná zatím hezky - sama v postýlce. Někdy si ještě vykládá, někdy ne.
Malej ještě občas dopoledne chrupčí, ale většinou je to tak hodinka, každopádně nejdýl ve třičtvrtě na jedenáct ho budím.
nechávám spát dosytosti - zpravidla 1,5 h ale někdy dá i 3 hodiny!!!
Pokud nemáme plavčo či jiný program nechávám spát - je klídek ![]()
Jiné by to bylo, kdyby potom dělala bugr v noci, ale to nedělá, naštěstí.
Marečka nechávám spát, jak dlouho chce, Helenku budím po dvou hodinách, aby mi večer nestrašila do desíti.
Kakika píše:
Dnes usnul v deset a pořád spí. Zajímá mě, jestli kdyby chtěl spát déle, ho mám nechat, nebo třeba po dvou hodinách vzbudit?
Proboha, zadrž
nebuď ho a užívej si toho klidu
![]()
Nechávám spát jak dlouho chce.......spává 2× denně, dopoledne a po obědě, nekdy spí i 3×.....
U nás je to naopak, pokud vynechá jedno spaní, je unavenej a přetaženej, tak večer a v noci vyvádí......
Takže za mě - určitě nebudit......
záleží jak ti spí potom. Mě když malá dopoledne spí dlouho tak už nechce spát po obědě a odpoledne je utahaná, třeba si schrupne ale max. tak půl hodiny a do večera je to boj.Když jí vzbudím třeba po 1 hodině nechávám takhle dopolko maximum, tak pak chrupe i po obědě aspoň hodinu a půl a do včera je zlatá.
Budeš to muset asi vyzkoušet. ![]()
Tak já chtěla dneska po hodině a 3/4 budit, aby mi spal i odpoledne. vzbudil se nakonec sám po 2 hodinách, teď spí 1,5
Uvidíme večer. Ale dospělí maj taky každý den trochu jinou potřebu. Pokud ti nestraší pravidelně v noci, tak bych ho nechala být.
Zásadně nebudím, malá mi když jsme doma spí dopoledne obvykle 2 hodiny a odpoledne dá někdy i 3hod. Když jezdíme přes týden se starší dcerou do školky, tak spí obvykle jen zpáteční cestu, zhruba 45 min a odpoledne si pak dá klidně i 3,5hod, někdy vstává až v 18hod a v pohodě jde večer spát jako obvykle a to okolo půl osmé.
Jen teda ona je ranní ptáče v 5hod už je vzhůru, ale poslední dny se daří že ještě usne a pak jí stejně musím po půl sedmé budit, vyrážíme okolo 7hod ráno, dnes jsem jí nebrala a spalo da půl osmé, pak usnula v 11hod spala necelou hodinu a teď už chrupká přes dvě hodiny. ![]()
já jsem klárku taky nikdy nebudila na jídlo, zajely jsme si režim, že přes den moc nespinká, z celého dne usne tak na dvě hodinky maximálně, ale za to prospinká celou noc, takže když náhodou usně přes den, tak toho naopak využiju že si taky odpočinu nebo udělám co potřebuju a nakrmím jí až se vzbudí
Všem děkuji za postřehy, nebudu tedy budit. V noci se mi budí pořád a většinou tím víc, čím hůř spí přes den. Člověk by řekl, že když přes den moc nenaspí, tak v noci bude spát jak zabitý, ale pravda to není. Dnes dal zhruba ty dvě hodinky a odpoledne už nespal, ale byl do večera úplně v pohodě, tak uvidíme, co se bude dít v noci, protože zase 3 noci po sobě prožívá nové „naučené“ zkušenosti a nespí a nespí ![]()
Když čtu, kolik některé děti dokáží prospat času, tak jen tiše závidím. Jestli budu mít druhé dítko spavé, tak budu mít asi strach, že je nemocné. Už teď, když Luky přetahuje hodinu spánku, tak chodím kontrolovat, jestli dýchá
. Nějak nejsem zvyklá, že dokáže spát občas i v kuse ![]()
Jo a budit ho na jídlo by mě nikdy nenapadlo, po tom, co vstane, do něj stejně minimálně hodinu nic nedostanu. Přesné časy se u nás dodržují + - 3 hodiny
, takže vůbec, prostě papáme, když máme hlad, ne podle hodin ![]()
Pokud nemusíš budit na jídlo, nech ho spát ![]()
My s jídlem bojujeme (zejména s UM) a já se snažím dodržovat intervaly, abych do něj aspoň něco dostala, on se o jídlo nikdy nehlásí, tak se řídím instinktem a hodinama, bohužel
, tudíž pokud mi spí moc dlouho, budím ho tak 30-40 minut před jídlem.
Změnil si navíc tak před třemi týdny režim, takže spí 4× denně mezi všemi jídly. Je nám 6,5 měsíce.