Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, máte někdo stejnou zkušenost? Téměř roční dítko nechce dělat typicky dětské věci (paci paci, jak je veliký, papa apod.)
. Když se to učí, jde mu to hezky. Zhruba po 2 dnech už ho to přestane zajímat, na pobídku nereeaguje. Spontánně to dělá pruběžně, ale musí on sám chtít. Je pravda, že mu to nehustím do hlavy co půl hodiny. Jedna známá mi řekla, že je o špatné komunikaci. ![]()
V ostatních ohledech je průměrný (např. ještě nechodí, snad brzy, zvládá pár slov) nebo nadprůměrný (např. zvládá hračky pro mnohem starší děti apod.).
Jak jsou nebo byly na tom Vaše děti?
Hezký Nový rok přeji. ![]()
To, co popisuješ, mi rozhodně jako problém nepřipadá.Buď ráda, že máš doma ne opičku, ale osobnost
Náhodou je príma, když si sám určí, kdy co chce dělat. Když nemá náladu, proč ho nutit?
nase mala ma 18mesicu a nedela to prakticky vubec
kdyz reknu udelej paci paci, dvakrat tleskne rukama a nezajem, a nic jinyho delat nechce uz vubec, treba varila mysicka kasisku: zacnu ji to rikat a ukazovat a skoncim u „zelenyho rendlicku“, dal proste nema zajem ![]()
nevidim v tom ale nejaky problem, nechce, tak nechce, prece ji nebudu nutit
Samikovi je 15 mesicu a paci,paci…varila mysicka kasicku a jine veci umel uz nekdy pred rokem,ale obcas kdyz mu to reknu,taky to neudela.je to palicak.
Hlavne nesnasim,kdyz prijdem ke tchyni a je tam nejaka navsteva,tak ona hned na nej at udela tohle a tohle,vzdycky rikam,ze to neni cvicena opice.
můj syn to má taky na háku
žádné paci-paci,říkání básniček,prohlížení knížek,nic ho nezajímá,ani jeho hračky,vymetá celej byt a vymejšlí jen samé lotroviny
![]()
Pro mě by bylo stěžejní, že se to umí naučit, umí to zopakovat a dělá to, když má náladu, znamená to, že se vyvíjí. To že to není poslušné miminečko, které tyto roztomilosti předvádí návštěvám, by mě nějak netankovalo. ![]()
Na známou se vybodni ![]()
dzarunka píše:
můj syn to má taky na hákužádné paci-paci,říkání básniček,prohlížení knížek,nic ho nezajímá,ani jeho hračky,vymetá celej byt a vymejšlí jen samé lotroviny
![]()
My nemluvíme (provozuje to, co by supermatky a velmi chytré okolí považovalo za hodné cca 10měsíčního dítěte), paci paci dělá, ale jen proto že chce, jak je veliký ho nebaví, takže ignoruje, pápá dělá pouze vybraným lidem či ve vybraných situacích… Sedět začal až poté co už cca měsíc chodil kolem nábytku, a tak dále.
Kubas dělal jak je velikej někdy od 9 měsíců, zato paci paci ho absolutně netankovalo… „mluvení“ začalo taky někdy od roka, vcelku dost brzy mu bylo rozumět slova (ne jen význam, ten rozumím mladšímu taky, ačkoliv pro ostatní to je nesmysl).
Na známou bych se taky vyprdla, jako prvomatka jsem uvěřila „hodným“ známým z diskuze, že když Kubas v půl roce nesedí tak je zaostaný, takže se samozřejmě okamžitě začal posazovat a koupilo se chodítko, aby se to rychleji naučil
Tak snad se z toho nevyvine poškození páteře.
Naučit se něco a pak to kdykoli a komukoli na požádání předvádět, to obvykle dělají cvičené opičky…
Můj synovec v roce ani nelez, tak moje ségra rehabilitovala a rehabilitovala, až ji doktorka řekla, že lenost se zrehabilitovat nedá. Vojtovi je dneska 19 let a je to kus chlapa. Mojí kamarádky syn neudělal nikdy paci, paci a kldyž s tim kamarádka začala, díval se naštvaně . je to v dítěti. Už od narození to jsou přece osobnosti s velkym O.
![]()
Chawa píše:
Spontánně to dělá pruběžně, ale musí on sám chtít.
To je u lidí normální, ne? Však ho nevychováváte do cirkusu
.
Známé se příště vyhni, ušetříš si nervy.
Já teda se přiznám, že takové pytlovinky děti ani neučím, nenapadne mě to.
Ahoj, tak my toto zvládáme, stavět se začal v 8m a chodit začal v 10m, ale už je mu přes rok a pořád se mu nechce mluvit, pořád si brblá to svoje a i když mu to pořád říkáme, tak to neopakuje (táta, máma, bába) vůbec nic. Vše se naučil postupně, nesměli jsme ho učit nic navíc dokud si tu danou věc (paci paci, pápá apod.) nevryl do paměti, ale u paci paci nic neříká, u pápá taky ne. Občas v postýlce když vstane, tak huláká mámamamamamama a to je vše, takže pochybuju, že si to s mámou spojuje. Dr. se mě ptala jestli mi povídá, tak jsem jí řekla, že je ukecanej, ale blbě jsme se pochopily, já myslela to jeho žvatlání a ona normální mluvení a tak mi zaškrtla v průkazce „první slova“, už vidim jak nás v 18m posílá na logopedii
a to, že ti ještě nechodí buď ráda, jak malej začal brzo chodit, tak rovnováhu vyrovnával rukama nahoře (teď už ne) a stejně pořád padá (i když teď už míň), takže tu chůzi ještě tak dokonale nezvládá a je to i tim, že nekouká pod nohy kam šlape, takže si zakopává o hračky.
Majda toho umí hodně, písničky, básničky, tancování, ukazování… A když chci, aby to někomu ukázala, stojí jak tvrdé Y, tváří se jak retarda a teď jako bonus kvíká „neumíííím tooo“…
A co, mi to nevadí, jen tetičky jsou pak naprdlé ![]()
nechce dělat paci na požádání, to je dobrý
![]()
je to osobnost, bytost a ne stroj…
Když jsem s dcerou doma a ona udělá cokoli považuji to za velmi „chytré, inteligentní, vypělé a vrozený talent a um“.. ![]()
Pak kouknu na naší diskuzi, kde ostatní děti znakují 50 zvířat, hýbou se na básně, opakují slova, samy bobují, jdou na nočník a všechny ta věci, které jsou mé dceři na hony vzdálené a rázem jí vidím pochopitlně jako zabržděného retarda ![]()
Vůbec nesrovnávej nic s ničím..
Jsou snad i dospělí lidé stejní??? Váží všichni ve 30 ti letech 70 kg?? Přečetli všichni tolik a tolik knížek a dokážou vyprávět vtipy??
Chceme toho po dětech až příliš.. ![]()